• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2007

Ηλεκτρονικοί λαμπτήρες φθορισμού χαμηλής κατανάλωσης

Οι σύγχρονοι οικονομικοί λαμπτήρες φθορισμού ΠΡΕΠΕΙ να αντικαταστήσουν τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, διότι…

· έχουν μικρές διαστάσεις και προσφέρονται με κάλυκες κοινού λαμπτήρα: βιδωτούς (κανονικούς και μινιόν), και μπαγιονέ,

· προσφέρουν την ίδια ποιότητα φωτισμού και έχουν την ίδια φωτεινότητα με τους κοινούς λαμπτήρες,

· καταναλώνουν μέχρι 5 φορές λιγότερο ρεύμα,

· διαρκούν 15 φορές περισσότερο,

· μπορούν να σώσουν το περιβάλλον, (από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που προορίζεται για φωτισμό δημιουργούνται εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη).

· ενώ κοστίζουν περισσότερο -για παράδειγμα, μια λάμπα 11 βατ που δίνει όσο φως θα έδινε μια 60άρα κοστίζει 10 ευρώ, ενώ η τιμή της απλής λάμπας είναι 1 ευρώ-, τελικά συμφέρουν, αφού εκτός της οικονομίας σε κατανάλωση ρεύματος υπάρχει και οικονομικό όφελος…

· το οικονομικό όφελος είναι μεγάλο (εάν αλλάξουμε τρεις μόλις κοινές λάμπες με αυτές της οικονομικές θα πληρώνουμε για ενέργεια 60 ευρώ αντί για 300 που πρέπει να πληρώσουμε με τις λάμπες πυρακτώσεως, ενώ συνυπολογίζοντας και τις τυχόν αντικαταστάσεις τους η συνολική εξοικονόμηση θα έφτανε τα 252 ευρώ που αντιστοιχεί σε 2.520 κιλοβατώρες. Στην Ελλάδα, το 19% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος καλύπτει τις ανάγκες φωτισμού. Αν δηλαδή το σύνολο της κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα για ένα έτος ανέρχεται στα 56.100.000.000 κιλοβατώρες, τότε για φωτισμό καταναλώνουμε 10.659.000.000 κιλοβατώρες. Αν καταφέρναμε να αντικαταστήσουμε όλες τις συμβατικές λάμπες με τις οικονομικές, το ρεύμα που θα καταναλώνουμε ετησίως για φωτισμό θα ανέρχεται στα 3.553.000.000, δηλαδή θα έχουμε μείωση κατανάλωσης κατά 7.106.000.000 κιλοβατώρες, δηλαδή, οικονομία κατά 12,6% επί της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος στη χώρα κάθε χρόνο).

Οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης χρησιμοποιούνται σε χώρους όπου τα φώτα μένουν αναμμένα πολλές ώρες, όπως το καθιστικό και η κουζίνα. Αντίθετα δεν πρέπει να τοποθετούνται σε δωμάτια όπως το μπάνιο, όπου το φως ανάβει και σβήνει πολύ συχνά -είναι ευάλωτες στο συχνό άνοιγμα και σβήσιμο.

Και φτάνουμε στο κρίσιμο σημείο. Ενώ ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα σε ό,τι αφορά τα έξοδα για εξοπλισμό που χρησιμοποιεί ενέργεια, φτάσαμε στο σημείο να είναι ο πιο... καλός πελάτης της ΔΕΗ. Η πλειονότητα των δημοσίων υπηρεσιών δεν τηρούν σχεδόν κανέναν κανόνα εξοικονόμησης ενέργειας -ποσοστό μικρότερο του 1% των λαμπτήρων σε όλα τα κτίρια είναι οικονομίας.

Ας ξεκινήσει λοιπόν ο Δήμος Λάρισας την εφαρμογή του μέτρου αντικατάστασης των κοινών λαμπτήρων και στη Λάρισα. Στις πλατείεςεδώ κάποιος πρέπει να τους μιλήσει και για το φαινόμενο της φωτορύπανσης και την τοποθέτηση «καπέλων» στις λάμπες-, τους δρόμους –κεντρικούς και συνοικακούς, τα δημοτικά κτίρια, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Δημόσια σχολεία. (Εξάλλου ένα ανάλογο μέτρο εφάρμοσε στα δημόσια σχολεία με την σύνδεσή τους στο δίκτυο φυσικού αερίου). Το κόστος –όπως έχουμε αναφέρει- είναι κατ’ αρχάς μεγάλο, αλλά τα οφέλη μεγαλύτερα.

Δώστε στην πόλη το φως το...αληθινόν

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

Κατάσταση πεζοδρομίου της οδού Αιόλου


Καλημέρα. Σήμερα θα αναφερθώ στην κατάσταση του πεζοδρομίου της οδού Αιόλου, από Πλούτωνος μέχρι 23ης Οκτωβρίου. Εκεί όπου 2.000 και πλέον μαθητικά...πόδια -από νήπια μέχρι και φοιτητές- κινούνται καθημερινά απο και προς τα σχολικά συγκροτήματα που λειτουργούν στο χώρο αυτό. (δείτε δίπλα τη...σχολιούπολη από δορυφορική λήψη).
Δεν θα...μιλήσω αλλά θα...δείξω με φωτογραφίες την κατάσταση που επικρατεί (φυσικά αναφέρομαι σ' ένα μικρό δείγμα φωτογραφιών). Κατάσταση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραυματισμούς μικρών αλλά και μεγάλων παιδιών, κατάσταση η οποία μπορεί να...αποκατασταθεί ΑΜΕΣΑ. Δεν γνωρίζω ποιοι είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση του πεζοδρομίου, ούτε ποιοι για την αποκατάστασή του. 'Ενα γνωρίζω. Είναι ντροπή για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
Απολαύστε...


Η είσοδος στον προαύλιο χώρο του 2ου Γε.Λ. (για να δυσκολέψουμε την είσοδο...εξωσχολικών)

Εμπόδια, εμπόδια παντού... (κατά το σύνθημα κάγκελα παντού...)

Η είσοδος του Δημοτικού Σχολείου (κι εδώ μπαλώματα-σκαλοπάτια)

Θα μπορούσε να είναι ένα ...ψηφιδωτό στο πεζοδρόμιο ή μια καλιτεχνική δημιουργία


Εικαστική σύνθεση: φρεάτια, μπαλώματα, αποχέτευση

Η στενωπός. Απαγορεύεται η διέλευση (γιατί; δείτε την παρακάτω φωτογραφία)


Το φουγάρο στο μαγειρείο της πανεπιστημαικής σχολής. Τριτοκοσμική η κατάσταση. (Και που να δείτε τα λάδια που στάζουν στο πεζοδρόμιο και το κάνουν απροσπέλαστο και λερώνουν τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, και τις μυρωδιές-τσίκνες που αναδύονται)
Θα μπορούσα να αναρτήσω κι άλλες πολλές φωτογραφίες. Δεν είναι αυτό το θέμα. Πήρατε μια γεύση. Ας πάρουν και οι αρμόδιοι την ίδια γεύση αλλά ας μη μείνουν μόνο σ' αυτήν. Ας δράσουν ΑΜΕΣΑ.
Υ.Γ. Αρμόδιους δε θεωρώ μόνο τους Δημοτικούς 'Αρχοντες ή Δημόσιες Υπηρεσίες. Αρμόδιοι είμαστε: οι μαθητές-φοιτητές, οι γονείς-κηδεμόνες των μαθητών, οι νηπιαγωγοί-δάσκαλοι-καθηγητές, οι διευθυντές των σχολείων...εγώ, εσύ, εμείς!

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

Φωτο...προτάσεις για μια καλαίσθητη πόλη

Μιας και οι ημέρες είναι γιορτινές, λέω να ξεκινήσω κάπως ευχάριστα. Με κάποιες προτάσεις οι οποίες συνοδεύονται από φωτογραφικά ντοκουμέντα. Τα αλίευσα σε μια πρόσφατη επίσκεψή μου σε 3 ευρωπαικές πόλεις.

Σας τις παραθέτω, με την ελπίδα ότι θα αρέσουν και θα τις δουν και οι τοπικοί μας άρχοντες.

Μία ...ανθισμένη κολώνα φωτισμού. Φυσικά ο σωλήνας νερού για άρδευση υπάρχει στο εσωτερικό της κολώνας

Διαμόρφωση σε λόφο-ανάχωμα για την προστασία από διάβρωση εδάφους (μπορεί να εφαρμοστεί στο λόφο του φρουρίου από την μεριά της Γεωργιάδου)

Μικρά και καλαίσθητα για κάθε ...ανάγκη. Λειτουργούν με κέρματα και τοποθετούνται παντου.
Απλές και ευδιάκριτες πινακίδες καθοδηγούν τους πολίτες και επισκέπτες της πόλης

Απλοϊκά περίπτερα ολίγων τετραγωνικών (σε αντίθεση με τα ελληνικά τα οποία έχουν μετατραπεί σε...μινιμάρκετ)

Ευδιάκριτη πινακίδα απαγόρευσης, γραμμένη σε...όλες τις γλώσσες του κόσμου

Κάδοι που δεν ενοχλούν στη θέα τους και δεν βρωμίζουν τον περιβάλλοντα χώρο

ΤΟ ...ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΜΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΠΟΛΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ...ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΑ ΛΑΡΙΣΑ

Από τον Αύγουστο του σωτηρίου έτους 1989 εγκαθίσταμαι -μαζί με την τετραμελή οικογένειά μου- φιλοξενούμενος στην Λάρισα και το 1993, μήνα Σεπτέμβριο, γίνομαι δημότης αυτής της πόλης. Από τότε εργάζομαι ως καθηγητής σε διάφορα σχολεία του Νομού -και εκτός Νομού- ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2001 τοποθετούμαι σε σχολείο της πόλης. Κινούμαι στους δρόμους της, περπατάω στους κοινόχρηστους χώρους τα πάρκα και τις πλατείες της, επισκέπτομαι -για τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις μου- τις δημόσιες υπηρεσίες της, αντιμετωπίζω καθημερινά τα πολλαπλά προβλήματά της, δηλαδή ΖΩ την πόλη.
Γιαυτό και θέλω να γράψω γιαυτήν. Να διεκδικήσω τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα μου ως λαρισαίου πολίτη, να επισημάνω τα -δυστυχώς πολλά- κακά της αλλά και να επαινέσω τα καλά της -γιατί έχει να επιδείξει αρκετά καλά. Πολύ θάθελα αυτό το ιστολόγιο να γίνει ένα ακόμη βήμα προβληματισμού -όσο φιλόδοξη και να είναι αυτή η επιθυμία μου- για όσους ζουν και αγαπούν την Λάρισα. Θα στηλιτεύσω τους άρχοντες και αρμοδίους -η πρόθεσή μου είναι και θα παραμείνει καλοπροαίρετη, δεν χωρούν τα κομματικά στο παρόν ιστολόγιο- και θα επαινέσω τις πράξεις τους που έχουν σκοπό το καλό της πόλης. Οι δυνάμεις που διαθέτω είναι ελαχιστότατες αλλά η συνισταμένη πολλών τέτοιων δυνάμεων, θυμηθείτε, μπορούν να αποφέρουν τεράστιο αποτέλεσμα.
Οσοι θέλετε να βοηθήσετε σ' αυτή την προσπάθεια είστε ευπρόσδεκτοι. Οι απόψεις, οι γνώμες και τα σχόλιά σας ΔΕ ΘΑ ΛΟΓΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ, Αρκεί να μην είναι χυδαία, προσβλητικά και υβριστικά για τρίτα πρόσωπα -αυτό κάπου, κάποιοι το είπανε "πολιτικό πολιτισμό". Δεν ξέρω αν μπορούμε να μετατρέψουμε το γνωστό "λάρ'σα λάρ'σα σε είδα και λαχτάρ'σα" σε "λάρ'σα λάρ'σα σε είδα και σ' αγάπησα" αλλά ας το προσπαθήσουμε.
Εύχομαι σε όλες και όλους Καλές γιορτές με υγεία και χαρά και Ευτυχισμένο το Νέον "Ετος