• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Οι Λαρισαίοι και ...μπιμπ, Μέρος 2ο



Έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) ήρθε κι έδεσε με προηγούμενη ανάρτησή μου που αναφερόταν στο πώς αισθάνονται καιν ζουν οι Λαρισαίοι στη Λάρισα. Η έρευνα αυτή του ΕΜΑΣ, ανέδειξε τους Λαρισαίους, ανάμεσα σε δείγμα 10.000 κατοίκων μεγάλων ελληνικών πόλεων, ως…

  • τους πιο ερωτικούς,
  • με τα λιγότερα σεξουαλικά προβλήματα,
  • με τη μεγαλύτερη κατανάλωση του «γαλάζιου» χαπιού.

Αυτά, μαζί με τα συμπεράσματα της άλλης έρευνας ίσως να συνδυάζονται μεταξύ τους και μας κάνουν πιο …ερωτικούς. Φυσικά, το τελευταίο συμπέρασμα -αυτό με το Viagra- είμαι σίγουρος πως θα πικράνει πολλούς· τεχνητός ο ερωτισμός των Λαρισαίων θα πουν κάποιοι. Σαν να λέμε βρέθηκαν …ντοπαρισμένοι οι Λαρισαίοι. Αλλά το …προσπερνάω.

ΥΓ1. Η έρευνα αυτή δεν έχει αναρτηθεί ακόμη στο δικτυακό τόπο της ΕΜΑΣ (ΕΔΩ)
ΥΓ2. Κάποιοι, κακεντρεχείς, θα ανακαλέσουν στη μνήμη τους διάφορα …ερωτικά περιστατικά στην πόλη, σαν κι αυτό που έχει μείνει στην ιστορία με το όνομα «Η γκαρσονιέρα της οδού Μανδηλαρά» ή το πρόσφατο «Ήμουν κι εγώ στο Imperial». Μη με ρωτήσετε περισσότερα, δεν θα αναφερθώ.

Ενδεικτικά αλλά ...δηκτικά, Νο 4

Καθαρισμός ακάλυπτων οικοπέδων

Ο Δήμος Λαρισαίων απευθύνει έκκληση προς τους ιδιοκτήτες ακάλυπτων οικοπέδων για καθαρισμό και αποψίλωσή των οικοπέδων τους, από απορρίμματα, μπάζα, χόρτα κλπ, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Σε περίπτωση αδιαφορίας των υπευθύνων, ο Δήμος θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες.
Εύλογο το κάλεσμα του Δήμου, ασυζητητί. Καταλαβαίνω πως δε θα μπορούσε να διαθέσει δημοτικά συνεργεία γι’ αυτή τη δουλειά και αντιλαμβάνομαι, επίσης, την υποχρέωση των ιδιοκτητών αυτών απέναντι προς τους συμπολίτες τους οι οποίοι τυγχάνει να γειτνιάζουν με τα εν λόγω οικόπεδα. Αμφιβάλλω όμως αν ο Δήμος θα προβεί ποτέ στις νόμιμες ενέργειες.... 'Αρεγε τότε θα είναι συνυπεύθυνος, ο Δήμος, και υπόλογος απέναντι τους γειτνιάζοντες δημότες του;


Ευθύνες να αποδοθούν σε όλους

Επεβλήθη πρόστιμο 30.000 €, από τη Δ/νση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυ­τοδιοίκησης Λάρισας, σε έμπορο που διατηρεί πρότυπη κτηνοτροφική εγκατάσταση στην πε­ριοχή του Συκουρίου, για παράτυπη εισαγωγή αρνιών. Ο εν λόγω έμπορος δεν κατείχε για κανένα από τα ζώα υγειονομικά πιστοποιητικά, ταξιδιωτικά και εμπορικά έγγραφα.
Ο έλεγχος έγινε στις 9/05 και ώρα 09.00. Τρεις μέρες αργότερα προ­σκόμισε τα «απαιτούμενα» έγγραφα που εκδόθηκαν από τη Ρουμανία και από τα οποία φαίνεται πως η άδεια εισόδου στη χώρα μας …δόθηκε την ίδια μέρα αλλά στις 6.45μ.μ. Δηλαδή ελέγθηκαν τα ζώα στο Συκούριο το πρωί 9 η ώρα και εισήχθηκαν μέσω Τελωνείου από τη Ρουμανία το απόγευμα της ίδιας ημέρα, στις 7 παρά τέταρτο. Φαντάζομαι πως όλα έγιναν δια …διακτινισμού!
Και καλά, η Δ/νση Κτηνιατρικής καλώς έπραξε και ο νομάρχης Λάρισας δήλωσε ότι «είμαστε αμείλικτοι σε θέματα κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλά­δας και των καταναλωτών». Εκεί τα παλληκάρια στο τελωνείο, δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν έλεγξαν; Αυτοί δε φέρουν ευθύνη; Σ’ αυτούς δεν θα επιβληθούν κυρώσεις; Παράσταση στο αρμόδιο Γραφείο της Ρουμανίας που εξέδωσε τα πλαστά έγγραφα δε θα γίνει; Να καταλάβουν ότι γνωρίζουμε πως παρανομούν και να έχουν το φόβο του …εμπάργκο. Γιατί οι ευθύνες ανήκουν σε πολλούς και πρέπει να μοιράζονται σε όλους. Πότε θα σταματήσει να την …πληρώνει πάντοτε ο έλληνας καταναλωτής;


Ολίγον μακάβριο

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι για τη Νομαρχία Λάρισας εβδομάδα αφιερωμένη στο Πε­ριβάλλον. Ήδη έχουν προγραμματιστεί διάφοροι τύποι εκδηλώσεων (καθαρισμός στο φαράγγι της Καλυψούς και στα Τέμπη). Ο δε νομάρχης Λάρισας αποφάσισε να είναι εβδο­μάδα στη μνήμη του Κώστα Σουφλιά, που άλλωστε ήταν και ο αρμόδιος αντι­νομάρχης περιβάλλοντος.
Ομολογώ πως δε γνωρίζω αν κλήθηκαν να συμμετάσχουν και τα …κομμένα δέντρα του Πηνειού, ή και ο ίδιος ο Πηνειός αυτοπροσώπως με τα μολυσμένα νερά του, ή το …πετ κοκ, ή το εγκαταλελειμμένο πρώην εργοστάσιο Ζαχάρεως και αν θα υπερίπτανται στρατιωτικά αεροπλάνα να «ραντίζουν» με τα καυσαέριά τους. Δεν έχω δει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αλλά θα το ερευνήσω.

Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Των ...Λαρισαίων η Λάρισα

Έρευνα της «Κ» κατέγραψε τις θετικές και αρνητικές απόψεις των πολιτών για την καθημερινότητα, το περιβάλλον, την ασφάλεια και την ψυχαγωγία σε δέκα μεγάλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Καβάλα, Σέρρες, Χανιά), μεταξύ των οποίων και η Λάρισα.
Συμπεράσματα της έρευνας –για την πόλη μας- έδειξαν ότι το 2008, οι Λαρισαίοι είναι οι πιο ικανοποιημένοι με την ποιότητα ζωής που διαθέτουν και θεωρούν ότι η Λάρισα προσφέρει πολλές δυνατότητες για διασκέδαση και ψυχαγωγία. Εκτός από καλή πόλη για νυχτερινά ξεφαντώματα, είναι και φιλική προς τους ξένους εργάτες καθώς έχει ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό τους μετανάστες στην τοπική κοινωνία και είναι μια ασφαλής πόλη για να ζει κανείς.
Γενικότερα συμπεράσματα έδειξαν πως στο σύνολο των κατοίκων στους οποίους έγινε η έρευνα το 48% των πολιτών θεωρεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα ως το σημαντικότερο της πόλης τους και ακολούθως, την ανεργία (15%), την καθαριότητα (15%) και τη ρύπανση (13%).

Αναλυτικότερα για την πόλη μας, οι Λαρισαίοι…
  • Θεωρούν ως σημαντικότερο πρόβλημα το κυκλοφοριακό (52 %).
  • Χρησιμοποιούν ως καθημερινό μέσο μετακίνησής τους το ΙΧ (38 %). (θα πάρω το αμάξι μου..., Λαϊκόν άσμα)
  • Μικρό ποσοστό χρησιμοποιεί σε καθημερινή χρήση το λεωφορείο ως ΜΜΜ (19 %).
  • Είναι αρκετά ικανοποιημένοι ως προς την ύπαρξη κάδου ανακύκλωσης στη γειτονιά (34 %).
  • Είναι δυσαρεστημένοι ως προς τη διάθεση ελεύθερων χώρων (47 %).
  • Είναι οι περισσότερο ικανοποιημένοι όσον αφορά στις δυνατότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας (91 %). ('Ωπα, ώπααα)
  • Είναι δυσαρεστημένοι πάρα πολύ ως προς το πρόβλημα της ηχορύπανσης (63 %). (Γκρρρρ, τα νευράκια μου)
  • Είναι από τους λιγότερο δυσαρεστημένους από τις τιμές ακινήτων (43 %). (πετραδάκι, πετραδάκιιι, ...)
  • Υπάρχει μια δυσαρέσκεια για την αντίληψη κοινωνικής αλληλεγγύης (40 %). (το αίμα νερό δε γίνεται)
  • Θεωρούν τεράστιο το πρόβλημα στάθμευσης (91 %). (κάνε παρακεί ρεεεε...)
  • Είναι δυσαρεστημένοι για το κόστος ζωής (85 %). (ευρουλάαακι μου...)
  • Έχουν αυξημένο το αίσθημα ασφάλειας πολιτών (86 %). (κυκλοφορώ χωρίς να οπλοφορώ...)
  • Είναι οι περισσότερο απ’ όλους δυσαρεστημένοι για την οικιστική επέκταση (42 %). (μα την Αγια Μαρίνα..)
  • Είναι απολύτως ικανοποιημένοι ως προς την ενσωμάτωση μεταναστών (72 %). (εγκώ, νοιώθεις καλά εντώ..)
  • Ανησυχούν έντονα για την ατμοσφαιρική ρύπανση (67 %). (πετ κοκ μου εσύ)
  • Είναι δυσαρεστημένοι για τις δυνατότητες απασχόλησης (56 %). (θα φύγω μάνα, να πάω στα ξένα...)
  • Είναι οι λιγότερο δυσαρεστημένοι από την ποιότητα νερού (27 %) (ΔΕΥΑΛ, θεά μου εσύ)
  • Νοιώθουν μεγάλη ικανοποίηση από τα νοσοκομεία & τους γιατρούς (52 %). (Ε.Σ.Υ. κι εγώ...)
  • Πάρα πολύ ικανοποίηση είναι από την καθαριότητα (64 %). (επιχείρηση σκούπα και φαράσι)
  • Είναι δυσαρεστημένοι για τις εκτιμήσεις τους για τη ζωή (30 %). (η ζωή μου όοοολη..)

'Ενα ιδιαίτερο συμπέρασμα από την έρευνα, δείχνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις (με εξαίρεση τη Λάρισα) το μέγεθος της πόλης και η ποιότητα της ζωής φαίνεται να συνδέονται αντίστροφα.

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Παράλληλες διαδρομές - ίδια προβλήματα

Ένα δημοσίευμα στον "Ανεμοδείκτη", του Θάνου Οικονομόπουλου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΔΩ, που αφορούσε στην Αθήνα και το λεκανοπέδιο, μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Το διάβασα προσεκτικά και έκανα μια …ζαβολιά. Αντικατέστησα 2-3 λέξεις-ονόματα στο κείμενο να δω πόσο θ’ αλλάξει το νόημα-μήνυμα. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό· θα μπορούσε να είχε γραφεί για τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή.
Σας παραπέμπω στο εν λόγω δημοσίευμα και σας προτρέπω να κάνετε τις εξής αλλαγές:
  • την πόλη «Αθήνα» να την αντικαταστήσετε με τη «Λάρισα»,
  • τη λέξη «λεκανοπέδιο» με την αντίστοιχη «ευρύτερη περιοχή Λάρισας» και
  • τη λέξη «φορτηγά» με τις λέξεις «τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα».
Τι λέτε τώρα;

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Όταν οι ...άλλοι σιωπούν

Αναρωτιέμαι αν στην πόλη μας υπάρχει Πνευματικός Κόσμος-Σύλλογοι, ή Καλλιτεχνικός Κόσμος-Σύλλογοι, ή Επιστημονικός Κόσμος-Σύλλογοι, ή Εμπορικός Κόσμος-Σύλλογοι, ή …. Η απάντηση είναι ολοφάνερη· μα φυσικά και υπάρχουν. Τότε εγώ γιατί δεν τους βλέπω, για την ακρίβεια, γιατί δεν τους ακούω; Μήπως ο κάθε …Κόσμος-Σύλλογος είναι …ταγμένος να ομιλεί μόνο για τα του …οίκου του; Μήπως ο κάθε …Κόσμος-Σύλλογος δεν έχει άποψη για τα δρώμενα στην πόλη; Μήπως αυτά όλα όσα διαδραματίζονται στην πόλη, τα καθημερινά, αυτά που μας επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα και αυτά που θα μας επηρεάσουν μακροπρόθεσμα, τον εκφράζουν απόλυτα ή δεν τον εκφράζουν; Κι αν δε τον εκφράζουν κι αν διαφωνούν γιατί δεν τοποθετούνται; Είναι απλά συνδικαλιστικά όργανα ή συντεχνίες και άρα ενδιαφέρονται μόνο για τα μέλη τους και τα συμφέροντά τους;

Δεν κατανοώ γιατί θα πρέπει μόνο οι φίλοι του ποταμού να νοιάζονται για το ποτάμι
Δεν κατανοώ για τι θα πρέπει μόνον οι περιβαλλοντιστές να νοιάζονται για το περιβάλλον.
Δεν κατανοώ για τι θα πρέπει μόνον οι ποδηλατιστές να νοιάζονται για τους ελάχιστους ποδηλατοδρόμους στην πόλη
Δεν κατανοώ για τι θα πρέπει μόνον οι φίλοι του ιστορικού κέντρου να νοιάζονται για το κέντρο της πόλης. Και άλλα πολλά που δεν καταλαβαίνω…

Δηλαδή ας πούμε, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας δεν νοιάζεται για το μολυσμένο αέρα που εισπνέουμε στη Λάρισα, ο Εμπορικός Σύλλογος δε νοιάζεται που τα στρατιωτικά αεροπλάνα, λόγω της μεταφοράς του αεροδιαδρόμου, πετάνε πάνω από την πόλη …ξυστά στις πολυκατοικίες και αφήνουν άφθονο το καυσαέριό τους στην πόλη. Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων δεν ενοχλείται από τους πολλούς θορύβους, βιομηχανικούς και άλλους λόγω ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, για να εκδώσει μια ανακοίνωση-διαμαρτυρία. Οι Επαγγελματίες Εμποροβιομήχανοι της πόλης δεν ενδιαφέρονται για τον μολυσμένο Πηνειό και τα δέντρα που κόβονται εκεί; Ακόμη η Εκκλησία της Λάρισας δεν άκουσε ότι το Δημοτικό Γηροκομείο έχει πρόβλημα επιβίωσης και πως θα πρέπει να κάνει και αυτή κάτι γι’ αυτό; Οι Στρατιωτικοί πάσης φύσεως που διαμένουν στην πόλη, δεν ενδιαφέρονται που τα παιδιά τους φοιτούν στα σχολεία της πόλης και ασφυκτιούν μέσα στα ελάχιστα τετραγωνικά του αύλειου χώρου του σχολείου τους; Οι καλλιτέχνες της πόλης δεν ενδιαφέρονται για το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, τους ελάχιστους χώρους στάθμευσης, το ανύπαρκτο κίνημα …πεζών και ποδηλατών; Ποιος πρέπει να νοιαστεί για όλ’ αυτά και άλλα πολλά; Έκαστος εφ’ ω ετάχθη; Αν είναι έτσι, τότε θα βρεθούμε πολλοί που δεν είμαστε …ταγμένοι πουθενά. Εμ τότε τι θα γίνει; Θα τελματώσουν τα πάντα, θα περιμένουμε την εξ ουρανού βοήθεια ή τους πεφωτισμένους άρχοντες της πόλης; Είδαμε τι μπορούν να κάνουν, μέχρι πού μπορούν να φτάσουν. Αν δεν ξυπνήσουμε, αν δεν κινητοποιηθούμε, , αν δεν μιλήσουμε, αν δε φωνάξουμε, αν δεν εξεγερθούμε, δεν βλέπω …αλλαγές, ούτε προκοπή. Και το χειρότερο, βλέπω τη διαβίωσή μας στην πόλη πολύ δύσκολη –κι ας ακούγεται αρκούντως απαισιόδοξο το τελευταίο.

ΥΓ.1 Υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως πρόσφατα του Συλλόγου αρχιτεκτόνων, με αφορμή την πρόθεση του Δημάρχου να …φυτέψει στην πλατεία των καφετεριών εκείνο τον τεράστιο σκουπιδορουφηχτροφοίνικα και στον οποίον έθεσαν σειρά ερωτημάτων, τα οποία εξ όσων γνωρίζω παραμένουν αναπάντητα.
ΥΓ.2 Να υποθέσω πως σιωπούν διότι έτσι τους ...βολεύει, διότι δε θέλουν να τα ...χαλάσουν με τους υπεύθυνους, διότι μπορεί να νοιώθουν κι αυτοί κάποιες ...ενοχές, διότι καλύτερα να μην ανακατώνεις το βούρκο διότι θα βρωμάει περισσότερο... Τι άλλο μπορώ να υποθέσω;

Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Ενδεικτικά αλλά ...δηκτικά, Νο 3

Διάβασα, Είδα, 'Ακουσα και Σχολίασα:
Δράσεις πολιτών



Αυτή τη βδομάδα αποκαθηλώθηκαν δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στην οδό Βενιζέλου και στην οδό Βόλου, για τις οποίες υπήρχαν αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις από τα δικαστήρια. Φυσικά είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις πολιτών και διαμαρτυρίες, πολυετείς δικαστικοί αγώνες και η συμπαράσταση των δημοτικών υπηρεσιών.
Επίσης σταμάτησε, έστω προσωρινά, η κοπή δέντρων και η συνέχιση των εργασιών στην κοίτη του ποταμού Πηνειού, με την έκδοση προσωρινής διαταγής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο δικαστήριο στις 23 Μαΐου 2008. Μάλιστα, όπως διάβασα στον τοπικό Τύπο, προκειμένου το συνεργείο να συλλέξει τα κομμένα δένδρα, ζήτησε ...άδεια από τους ενάγοντες. (αναλυτικότερα ΕΔΩ). Δε γνωρίζω αν τους δόθηκε...
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως οι κινήσεις και κινητοποιήσεις πολιτών μπορούν να είναι αποτελεσματικές και πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος ειδικά όταν διεκδικούμε τα δικαιώματά μας ακόμα και τα …αυτονόητα!

Δράσεις κομμάτων και κομματικών


Τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνουν τους υπολογισμούς τους για το ποια θα είναι η σύνθεση των νέων οργάνων του κόμματος και ποια η δύναμη της κάθε ομάδας σε αυτά. Δηλαδή, να συμπεράνω για άλλη μια φορά πως τα κόμματα, όπως και οι κομματικές παρατάξεις, δεν ενδιαφέρονται να βρουν, να αναδείξουν και εν τέλει να εκλέξουν τους καταλληλότερους και ικανότερους, αλλά όσους περισσότερους ανήκουν στο τάδε ή δείνα στρατόπεδο. Μάχη μεταξύ φίλιων δυνάμεων και διαμάχη για μια θέση, για μια καρέκλα, για ένα πόστο. Ένας μικρός …εμφύλιος, για το …καλό του τόπου. Και μη μου πείτε ότι οι ...χαμένοι, στη συνέχεια συνεργάζονται με τους ...νικητές, για το καλό του κόμματος ή της παράταξης, γιατί θα τρελαθώ...

Επισκέψεις και ...επισκέψεις


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφτεί επίσημα, την ερχόμενη Πέμπτη, την 1η Στρατιά. Μάλιστα, θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Κι εγώ, αναρωτιέμαι, τι πάει να κάνει εκεί ο εκπρόσωπος της χριστιανοσύνης. Να επιθεωρήσει τη Στρατιά; Να ενημερωθεί για το επιτελικό της έργο; Ν’ ακούσει τα προβλήματα των στρατιωτικών και να τους ευλογήσει; Τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει η παρουσία του εκεί; Και όχι τίποτε άλλο, λυπάμαι και τους φαντάρους που υπηρετούν εκεί...
Δε γνωρίζω το συνολικό πρόγραμμα της εδώ παρουσίας του. Αν σκέφτεται να επισκεφθεί, ας πούμε, το Γηροκομείο, ή τις φυλακές, ή την ΕΞΟΔΟ, δηλ. τους φτωχούς και κατατρεγμένους. Φυσικά κι εγώ, όπως φαντάζομαι όλοι οι Λαρισαίοι, θα τον τιμήσουμε με την παρουσία μας, αλλά με μια την παραπάνω απορία. Διότι είναι μεγάλη η τιμή για την πόλη μας η επίσκεψη των δύο κορυφαίων της Εκκλησίας.
Εν τω μεταξύ, απειλητικά μηνύματα έχουν λάβει τόσο ο Πατριάρχης όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδας να μην επισκεφτούν τη Λάρισα την επόμενη Πέμπτη, με αφορμή την γιορτή του Αγίου Αχιλλίου. Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει στα σοβαρά τα μηνύματα αυτά και διεξάγουν σχετικές έρευνες. Λέτε να κρύβονται οι αγωνιζόμενοι…

Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Τα καλά να ...γράφονται και τα κακά επίσης

Καιρό είχα να γράψω και κανένα καλό λόγο που αφορά στην πόλη μας -όπως έχουμε πει και στο ...μανιφέστο από την ...ιδρυτική πράξη του παρόντος ιστολογίου. Σήμερα λέω να το πράξω. Αλλά για να μη ξεφύγω από τα καθιερωμένο, θα πω και έναν ...κακό λόγο. Για να διορθωθεί και όχι επειδή είμαι γκρινιάρης.

Οδός Σαρίμβεη

Κατεβαίνοντας την Ηρώων Πολυτεχνείου, μπήκα προχτές (29 του μήνα) για πρώτη φορά από την οδό Σαρίμβεη. Εντυπωσιακό το …τοπίο. Αρκετά φαρδύς δρόμος με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, νησίδα ανάμεσά τους, πεζοδρόμιο πλάτους 3 μέτρων από τη μία πλευρά και πεζοδρόμιο διπλάσιου πλάτους με ποδηλατόδρομο από την απέναντι πλευρά, και με «οδηγό» για άτομα με πρόβλημα όρασης. Με πλήρες δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και δέντρα (φλαμουριές -χαμαίρωπες) στα πεζοδρόμια και στη νησίδα. Δε γνωρίζω το κόστος, μα θαρρώ πως άξιζαν τα λεφτά. Στο στρατόπεδο έστριψα δεξιά –δεν είχα ξαναπεράσει από κει- και …ανακάλυψα ότι στ’ αριστερά μου ήταν το Δημοτικό Φυτώριο. Πριν απ’ αυτό, ένα λυόμενο, Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας έγραφε η πινακίδα-αγνοούσα παντελώς την ύπαρξή τους. Το στρατόπεδο της 1ης Στρατιάς δεξιά· τι τεράστια έκταση και ανεκμετάλλευτη; Αλήθεια, γιατί υπάρχουν αυτά τα στρατόπεδα μέσα στην πόλη; Πώς βρέθηκαν εδώ, τι τίτλους ιδιοκτησίας έχουν –αν έχουν- πώς τους απέκτησαν, πώς τα εκμεταλλεύονται; Και τέλος πάντων, γιατί δε επιστρέφουν μέρος της τεράστιας έκτασης που κατέχουν στην πόλη και στους δημότες της; Κάτι πρέπει να γίνει, δε συμφωνείτε;


Τεχνητή λίμνη Αλκαζάρ

Χτες, πήγα ξανά στο Αλκαζάρ. Ναι, σωστά το καταλάβατε· για καφέ πήγα. Διατελώ εισέτι εν αδεία. Αποφάσισα να καθίσω στο αναψυκτήριο του Μίνι Γκολφ. Τρεις παρέες, μεταξύ αυτών και ο Marco Foersterευγενική φυσιογνωμία με πολύ καλά τα ελληνικά του- συν γυναιξί και τέκνοις, απολάμβαναν τον ήλιο, την κουβεντούλα και τον καφέ. Για ησυχία δεν μπορώ να πω πως ήταν ότι το ...καλυτερότερο. Αν υπήρχαν περιμετρικά στο Αλκαζάρ, στην οδό Κοζάνης, φυτά για να δημιουργήσουν ηχομόνωση, τα πράγματα θα ήταν ελαφρώς καλύτερα. Δεν έλειπαν και δύο νεαροί που πέρασαν μέσα στο πάρκο με τα μηχανάκια τους –κάτι πρέπει να γίνει μ’ αυτά τα εποχούμενα …παλιόπαιδα. Ο καφές –φρέντο καπουτσίνο, να μη τα ξαναλέμε- μόνο 3€. Στη τεχνητή λίμνη, δίπλα, ένα συνεργείο με κάτι ασχολούνταν. Μάλλον κάτι καλό γίνεται, σκέφτηκα. Πλησίασα και είδα …οργασμό. Είχαν αδειάσει το νερό από τη λίμνη και άπλωναν νάιλον το οποίο έβαφαν σε χρώμα γαλάζιο. Άρα σύντομα, ελπίζω, θα ξαναδούμε τη λίμνη με νερό. Όμορφη παρένθεση μέσα στο πάρκο. Αξίζει τον κόπο η …ανασύστασή της. Εύγε σ’ αυτούς που το σκέφτηκαν.


Οι δύο φωτογραφίες είναι δανεισμένες από το διαδίκτυο (τη σελίδα του Δήμου;)

Αισθητικό Άλσος

Έχετε πάει τώρα τελευταία στο Αισθητικό Άλσος; Όσοι δεν πήγατε κάντε μια βόλτα και προς τα κει κάντε μια βόλτα. Δε βαρεθήκατε την Πλατεία Καφετεριών, και τις άλλες …ομοειδείς Πλατείες, τον ακριβό καφέ που σερβίρουν, το συνωστισμό, τη βαβούρα, την οχλαγωγία, τον καπνό του διπλανού σας που τον τρώτε στη μάπα; Εκδράμετε εις τα εξοχάς. Τουλάχιστον εκεί μπορείτε να απολαμβάνετε ένα καφέ παρέα με την παρέα σας και να μπορείτε να κάθεστε ανθρώπινα, να συζητάτε χωρίς να φωνάζετε. Το Κηποθέατρο, το Μίνι Γκόλφ, το Αισθητικό Άλσος (τουλάχιστον αυτά προτιμώ εντός της πόλης) προσφέρονται για μια τέτοια απόλαυση.
Θα μιλήσω για το Αισθητικό Άλσος. Αναγεννιέται, τουλάχιστον στην πρόσοψη του. Πάμε λίγο πιο μέσα. Το παρακείμενο Λούνα Παρκ ξαναγεννιέται κι αυτό. Αλλά με …φάουλ. Έχει επεκταθεί προς τη τεχνητή λίμνη. Σχεδόν εφάπτεται στα τραπεζοκαθίσματα. Αν αυτή η επέκταση έγινε εν αγνοία της Δημοτικής Αρχής, είναι φάουλ -και αν εφαρμόσουμε πιστά τον κανονισμό, θα μπορούσε να δοθεί και πέναλτι. Αν όμως έγινε με την άδεια της Δημοτικής Αρχής, τότε είναι έγκλημα –της Δ.Α. βεβαίως. Περιορίστηκε ο κοινόχρηστος χώρος υπέρ του ιδιώτη. Μιας ιδιωτικής επιχείρησης η οποία καρπούται επ’ αμοιβή κοινόχρηστης γης. Και που όταν λειτουργεί ηχορυπαίνει. Με τα άσματα που εκπέμπονται από τα μεγάφωνα του. Πάντα αναρωτιόμουνα, για όσους μεγαλοφώνως ακούνε τα μουσικά τους …γούστα, γιατί θα πρέπει να με εξαναγκάζουν να τ΄ ακούμε παρέα;

Η επέκταση

Και πάμε και πιο πίσω, προς το βάθος. Ελαφρώς εγκαταλελειμμένο μου φαίνεται ή κάνω λάθος; Ο παραποτάμιος χωμάτινος δρόμος, … χάλασε λιγάκι το τοπίο. Και το μικρό ξύλινο θεατράκι, που μεγαλώνοντας μετεξελίχθηκε σε τσιμεντένιο, φαντάζει έρμο, έτοιμο να …πέσει μέσα στο ποτάμι –ή να το παρασύρει το ποτάμι. Φαντάζομαι, πιστεύω και ελπίζω πως η διαπλάτυνση της νέας κοίτης προϋποθέτει και διαμόρφωση της όχθης.



Τα νερά από το πλύσιμο των λεωφορείων καταλήγουν στο ποτάμι. Οι σαπουνάδες πού;

Αλλά και στο εσωτερικό του ο χώρος θέλει κάποια περιποίηση. Φαντάζομαι πως είναι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης του και αυτές θ’ αρχίσουν οσονούπω. Γιατί, τουλάχιστον από της Δημοτικές Υπηρεσίες, αυτές που αξίζουν τα χίλια-μύρια συγχαρητήρια για το έργο που παράγουν, είναι η Υπηρεσία Πρασίνου και αυτή της Καθαριότητας. Αναμένωμεν αποτελέσματα. Γιατί ο χώρος αυτός προσφέρεται για ηρεμία, δροσιά και άθληση.


Καλό θα ήταν η ξύλινη είσοδος προς τον κατάφυτο χώρο να παραμένει κλειστή. Ενώ ο χώρος στάθμευσης έξω είναι άδειος, οι περισσότεροι προτιμούν να μπαίνουν μέσα και να σταθμεύουν ανάμεσα στα δέντρα, δίπλα στο αναψυκτήριο. Ποτέ δεν κατάλαβα αυτή τη μανία κάποιων από εμάς, να θέλουμε να καθόμαστε, ακόμα και για τον καφέ μας και δίπλα να έχουμε σταθμευμένα, για παρέα, τα οχήματά μας ή τα μηχανάκια μας.
Πολύ θάθελα να μάθω τα της σύμβασης λειτουργίας της επιχείρησης. Πολύ θάθελα να μάθω αν οι εγκαταστάσεις της έχουν ελεγχθεί ως προς την ασφάλεια που παρέχουν στους μικρούς επισκέπτες. Πολύ θάθελα να μάθω αν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας του χώρου. Πολύ θάθελα να μάθω, εν τέλει, αν έχουν γίνει παραβάσεις και παραβιάσεις.




Η ρύπανση από τον ιδιώτη-Πιθανόν σήμερα που μιλάμε να έχουν μετακινηθεί