• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Παραλειπόμενα από τις γιορτές στον Πηνειό

'Ακουσα, Είδα, Διάβασα και Αντέγραψα από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΡΗΚΑΣ και στην ιστοσελίδα Madata.gr


Θλίψη και οργή προκαλούν οι εικόνες που αντικρίζει κανείς λίγο έξω από τη Λάρισα, μέσα στην πλημμυρική ζώνη του Πηνειού και μάλιστα σε χώρο αποκατασταθείσας πρώην ανεξέλεγκτης χωματερής στο δήμο Γιάννουλης, αφού οι τόνοι τυρόγαλου, που έχει χυθεί στο χώρο μετέτρεψαν την πρώην χωματερή σε λίμνη, τα κουφάρια πεθαμένων ζώων σε αποσύνθεση, τα οστά ακόμη και τα σάπια φρούτα και τα άλλα σκουπίδια, συνθέτουν μια τριτοκοσμική εικόνα σε χώρο που δαπανήθηκαν χρήματα του ελληνικού λαού για την αποκατάστασή του...Περισσότερα ΕΔΩ.

Ακόμα μία φορά, οι κάτοικοι που βρίσκονται κατά μήκος του Πηνειού ποταμού αντίκρισαν μια θλιβερή εικόνα στο ποτάμι. Νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν στις όχθες του Πηνειού, στο ύψος του δημοτικού διαμερίσματος Κλοκωτού... Περισσότερα ΕΔΩ.


Καλές οι γιορτές και εκδηλώσεις δίπλα στον Πηνειό αλλά καλύτερη θα είναι η σωτηρία του Πηνειού, της χλωρίδας και της πανίδας του. Οι πρώτες θα ξεχαστούν. Το δεύτερο θα μείνει! Διαφορετικά σε μερικά χρόνια θα κάνουμε γιορτές και εκδηλώσεις για να θυμόμαστε τον Πηνειό. Όπου θα κουβαλάμε δέντρα ή απομιμήσεις δέντρων και θα τοποθετούνται δίπλα στη ξερή κοίτη, θα αδειάζουμε νερό με υδροφόρες για να θυμόμαστε τη ροή στην κοίτη του, θα τοποθετούμε γυάλινα βάζα με ψάρια και θα κρεμάμε σε στύλους κλουβιά με πουλάκια να κελαηδούν για να μας θυμίζουν την πανίδα του άλλοτε ...αργυροδίνη ποταμού. Και θα είναι κάτι σαν Ετήσιο Μνημόσυνο του Πηνειού!

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Διόδια αυτοί; Παρακάμψεις διοδίων εμείς!


Διαβάζω στον τοπικό Τύπο: «Τα τέσσερα χιλιόμετρα έφθανε η ουρά των οχημάτων στα Τέμπη και ειδικότερα στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, καθώς χιλιάδες εκδρομείς του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος συνωστίστηκαν στην είσοδο της κοιλάδας. Η αναμονή για τη διέλευση του σταθμού διοδίων ξεπερνούσε μετά τις 2 το μεσημέρι, τη μία ώρα με αποτέλεσμα να γίνουν τσατάλια τα νεύρα οδηγών και επιβαινόντων στα χιλιάδες αυτοκίνητα που κινούνταν με ρυθμούς χελώνας...».

Απ’ ότι φαίνεται κανείς από τους αρμόδιους δεν …ακούει και κανείς δε βάζει μυαλό. Γι’ αυτό θα πρέπει κι εμείς να βρούμε κάτι, κάπως να αντιδράσουμε. Θα πρέπει να …τιμωρήσουμε την εταιρεία ή τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την είσπραξη των διοδίων –γιατί μηχανήματα και έργα ακόμη δεν έχουμε δει. Πώς θα το κάνουμε; Μα με το να βρούμε τρόπους να παρακάμπτουμε –χωρίς κόστος και κυρίως ρίσκο- όσα διόδια μπορούμε. Και το bloka.com θα μας βοηθήσει προς τούτο.

Επέλεξα δύο διόδια στις διαδρομές από Λάρισας προς Λαμία και προς Θες/νίκη αντίστοιχα. Δυστυχώς, τα διόδια των Τεμπών δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Δε θα συνιστούσα τις διαδρομές Λάρισα-Αγιόκαμπος-Στόμιο-Τέμπη ή Γόννοι-Καλλιπέυκη-Λεπτοκαρυά ή Λάρισα-Ελασσόνα-Αγ. Δημήτριος-Κατερίνη γιατί τις θεωρώ χρονοβόρες και επικίνδυνες.

Λάρισα-Λαμία: Διόδια Μοσχοχωρίου


Κάνοντας κλικ ΕΔΩ, μπορείτε αναλυτικά, με φωτογραφίες και λεπτομέρειες να δείτε πώς μπορείτε να παρακάμψετε τα διόδια Μοσχοχωρίου: Πηγαίνοντας προς Αθήνα, ενώ είμαστε στην Ε.Ο. που παρακάπτει το κομμάτι της Λάρισας, λίγο μετά το 347 χλμ, βγαίνουμε στην Έξοδο ΛΑΡΙΣΑ 4, ΤΡΙΚΑΛΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Έχει δύο πράσινες πινακίδες).....

Λάρισα-Κατερίνη: Διόδια Λεπτοκαρυάς

Κάνοντας κλικ ΕΔΩ, θα βρείτε πληροφορίες για να αποφύγετε τα διόδια Λεπτοκαρυάς, ταξιδεύοντας για Θες/νίκη (και αντίστροφα). Μία απροσεξία εντοπίσαμε στην περιγραφή. Η έξοδός μας από την Ε.Ο. θα γίνει όχι εκεί που τελειώνει η ευθεία του Πυργωτού, όπως αναφέρεται, αλλά αφού περάσουμε τα camping του Παντελεήμονα, εκεί που αρχίζει η ΠΑΘΕ -3 λωρίδες κατεύθυνσης- φεύγουμε δεξιά στην έξοδο για Σκοτίνα....

ΥΓ.1. Για όσους ταξιδεύεται συχνά, στην ίδια ιστοσελίδα του bloka, ΕΔΩ, θα βρείτε κι άλλες παρακάμψεις και πολλά χρήσιμα για τις διαδρομές σας. Κουράγιο και καλά ταξίδια

ΥΓ.2. την ώρα που ετοίμαζα την ανάρτηση, μου τηλεφώνησε ο γιος μου –στις 18:04- ο οποίος κατεβαίνει προς Αθήνα, να μου πει –να με ρωτήσει για την ακρίβεια- πως υπάρχει τρομακτική καθυστέρηση και πως έχει …κολλήσει στο ύψος του Νέου Παντελεήμονα. Φανταστείτε, πότε θα φτάσει στα Τέμπη. Αλήθεια, ποιανού ΗΛΙΘΙΟΥ φαεινή ιδέα ήταν να προχωρήσει σ' αυτό το μέτρο; (ρητορικό το ερώτημα, τον/τους ξέρουμε όλοι).

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Πράσινη πόλη και ...πράσσειν-ά-λογα

Τώρα που οι θερμοκρασίες στην πόλη έχουν ανέβει σε υψηλά επίπεδα, σκέφτομαι…

…πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα στην πόλη μας αν δεν κοβόντουσαν δέντρα στον Πηνειό
…πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν οι πλατείες ήταν καταπράσινες, όχι με γκαζόν αλλά με θάμνους και δέντρα
…πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν τα πεζοδρόμια ήταν και αυτά πράσινα
…πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν στο παλιό και μισογκρεμισμένο κτίριο του ΙΚΑ γινόταν μια πράσινη πλατεία
…πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η πλατεία Μπλάνα διατηρούσε την πράσινη φυσιογνωμία της
…πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν και οι πεζόδρομοι ήταν πράσινοι και φυτεμένοι ώστε να απαγορευόταν ΠΛΗΡΩΣ η κίνηση τροχοφόρων, ακόμα και αυτά της τροφοδοσίας
…πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν οι απέραντοι και ανεκμετάλλευτοι χώροι των στρατοπέδων εντός πόλης ήταν πράσινες, δεντροφυτεμένες
…πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν όλα τα σχολεία της πόλης διέθεταν κλειστά γυμναστήρια, κλειστούς χώρους άθλησης και οι αύλειοι χώροι να ήταν καταπράσινοι
…πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν τα δημόσια κτίρια ήταν πράσινα, κατάλληλα κατασκευασμένα έτσι ώστε να μην είναι ενεργοβόρα
…πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν....


Φοβάμαι πως δε μας φτάνει το Μεζούρλο, το αισθητικό 'Αλσος και το περιαστικό πράσινο. Χρειαζόμαστε περισσότερο …αστικό πράσινο, για να δροσίσει η τσιμεντένια μας πόλη, για να μη …κτυπάμε 45άρια τα καλοκαίρια. Και να πεις δεν έχουμε χώρους; Η Λάρισα …χωράει κι άλλο πράσινο. Πολύ πράσινο. Και αντ’ αυτών, διαπλατύναμε την Νικηταρά για να τη …φυτέψουμε με σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Καιρός να σταματήσουμε πράσσειν-ά-λογα και ν' αρχίσουμε να πρασιν-ίζουμε την πόλη.

Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Ενδεικτικά αλλά ...δηκτικά, Νο 5

Νέο ΚΤΗΜΑΤΟΛΌΓΙΟ με ...παλιές συνταγές

O Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας καλεί τους Λαρισαίους να απευθύνονται στους φυσικούς τους δικηγόρους –και σε μηχανικούς- για τη σύνταξη της αίτησης ένταξης στο Κτηματολόγιο, ασκώντας παράλληλα κριτική στον πρόεδρο της Κτηματολόγια Α.Ε. για παραπλανητική ενημέρωση σχετικά με την ευκολία σύνταξης των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Πανέξυπνη η …ενημέρωση του Δ.Σ.Λ. Εμ μας καλούν να τους πληρώσουμε για να μας συμπληρώσουν την αίτηση, εμ τα …ρίχνουν στους άλλους για το …δύσκολο της συμπλήρωσης. Τελικά, οι νόμοι φτιάχτηκαν και φτιάχνονται από νομικούς και νομικές υπηρεσίες με τέτοιο νομικίστικο τρόπο, για να έχουμε ανάγκη της …εξυπηρέτησής τους, εφ' όρου ζωής και επ’ αμοιβή βεβαίως βεβαίως.


24 κατασκευαστές ... εμπιστεύονται τον....

Εμπιστοσύνη στον συμπατριώτη τους Υπουργό κ. Σουφλιά φαίνεται να δείχνουν οι Λαρισαίοι, περισσότερη απ’ όλους τους άλλους ντόπιους υπουργούς και βουλευτές.
Εμ βέβαια, πώς να μην του έχουν. Όλοι αυτοί που έχουν χτίσει αυθαίρετα στα παράλια του Νομού (από Καστρί Λουτρό, Μεσάγγαλα, Στρίντζο και νότια), τον υπουργό των αυθαιρέτων περιμένουν να συμβουλευτούν και να τα νομιμοποιήσει. Ξέρει αυτός …καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον.
Και όταν ο ίδιος παρεμβαίνει ζητώντας υπομονή δύο χρόνων (κάπου αλλού διάβασα πως θα είναι η φετινή θα είναι η τελευταία χρονιά) από τους Θεσσαλούς για τα προβλήματα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει ο κάμπος, ε τι άλλο να κάνουν. Τον εμπιστεύονται. Αφού ο ίδιος προσωπικά τους διαβεβαιώνει πως με την ολοκλήρωση του φράγματος της Γυρτώνης και του έργου της Κάρλας θα περιοριστούν τα προβλήματα, κάνουν υπομονή. Για την εκτροπή του Αχελώου δεν ακούγεται κιχ. Εξετράπη της ...πορείας του το έργο; Άσχετα αν μέχρι τότε μπορεί να διψάει ο κάμπος και να ξεραθούν τα πάντα. Υπουργός Κατά του Περιβάλλοντος είναι, ξέρει αυτός…


Και το όνομα αυτού.....

Η αντιπολίτευση (είτε Δημοτική είτε Νομαρχιακή), ένα σκοπό και ένα ρόλο έχει·να αντιπολιτεύεται εποικοδομητικά τη …συμπολίτευση. Αυτό ισχύει γενικότερα. Στην Ελλάδα όμως, η αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται τον …εαυτό της. Μονίμως γκρινιάζει, αυτοδιασπάται και επανασυντίθεται με τα ίδια ή διαφορετικά πρόσωπα.
Αυτό συμβαίνει –δε γνωρίζω αν συνέβαινε εν τη γενέσει της- με την παράταξη «Λαρισαίων Πόλις-Αλλαγή Πορείας». Δείπνα μυστικά ή φανερά, γκρίνια και ενδο-αντιπολίτευση με σκοπό όχι την αλλαγή στην εξουσία της παρούσας Δημοτικής Αρχής αλλά την πρωτοκαθεδρία (;). Ένα πράγμα ξέρω και με απλή αριθμητική τα υπολογίζω: αν η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν μας κάνει –που μάλλον δεν μας κάνει ή που πολλά μας …έκανε- τότε ας ΕΝΩΘΟΥΝ οι της αντιπολίτευσης μπας και βγάλουμε άλλο δήμαρχο. Με το να είναι η αντιπολίτευση χωρισμένη, χαΐρι δε βλέπω. Πάρτε τα νούμερα από τις 3 τελευταίες δημοτικές εκλογές και θα δείτε. Εμένα δε μου λέει τίποτε αν ο νέος δήμαρχος θα ονομάζετε Γιάννης, ή Άγις ή Απόστολος. Ας κάτσουν να τα βρουν, γιατί άμα τα βρουν τότε ΣΙΓΟΥΡΑ ο επόμενος Δήμαρχος ΔΕ θα ονομάζεται ΚΩΣΤΑΣ!