• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Προσοχή! Παίζουν παιδιά - Συγκάτοικοι όλοι... σε μια Όμορφη Πόλη


   Δύο παράλληλες εκδηλώσεις πολιτών πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή του Θωμά (22 Απριλίου) στη Λάρισα. Η μία από τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας (κλικ) και η δεύτερη από τους Ποδηλάτες Λάρισας (κλικ) -η δεύτερη σε συνεργασία και με άλλες ομάδες και φορείς.


  Οι ΕΝ.ΠΟ.Λ. (Ενεργοί Πολίτες Λάρισας), κάλεσαν τους μικρούς λαρισαίους να συμμετάσχουν σε μία εκδήλωση – δράση στη διασταύρωση δύο πεζόδρομων, της Πατρόκλου και Ρούσβελτ, με ένα σύνθημα: «Προσοχή! Παίζουν παιδιά». Με αυτή τους την ενέργεια, θέλησαν να στείλουν μήνυμα προς όλους (αρχές και πολίτες) ότι όλοι μας έχουμε δικαίωμα να περπατάμε με ασφάλεια στους πεζόδρομους της πόλης μας και ιδιαίτερα τα παιδιά. Ας σημειωθεί πως η Λάρισα έχει ένα μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων οι οποίοι όμως …κατακυριαρχούνται από κάθε είδους οχήματα και δίκυκλα και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πεζών.
  Από το πρωί της Κυριακής, μέλη των ΕΝ.ΠΟ.Λ., σκούπισαν και «απέκλεισαν» με χαρτόκουτα που καλλιτέχνησαν, με ζωγραφιές και συνθήματα, τους πεζόδρομους της δράσης, και σιγά σιγά κατέφθαναν παιδιά διάφορων ηλικιών για να ζωγραφίσουν, κάνοντας δημιουργίες με κολάζ υπό την καθοδήγηση καλλιτεχνών σε επιφάνειες που θα απλώθηκαν στους πεζόδρομους, έπαιξαν μουσική και συμμετείχαν σε θεατρικό παιχνίδι με θέμα την ασφαλή κίνηση στους πεζόδρομους, με την καθοδήγηση ειδικών.. Οι ενήλικες Ενεργοί Πολίτες εμψύχωσαν τα παιδιά, τα προστάτεψαν απαγορεύοντας την κίνηση κάθε οχήματος, συντρόφεψαν τους γονείς τους, καθάρισαν το χώρο μετά τη δράση.
  Με την ολοκλήρωση της παρέμβαση με μόνο μήνυμα: «δώστε μας πίσω τους πεζόδρομους» τα παιδιά κράτησαν τα πανό και τα χαρτόνια που ζωγράφισαν και πραγματοποίησαν την πιο σιωπηλή και παράλληλα πιο βροντερή πορεία διαμαρτυρίας που έγινε στο κέντρο της πόλης. Η πορεία των παιδιών κατέληξε στο δημαρχείο, όπου τα παιδιά κρέμασαν στο εσωτερικό του δύο πανό, θέλοντας να δείξουν ότι εκτός από τους πολίτες πρέπει να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και η δημοτική αρχή στην προστασία των πεζών δημοτών.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση


Όλο το φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση, ΕΔΩ με ένα …κλικ!!! Ή στο fb (κλικ)!!!




   Στη δεύτερη εκδήλωση, οι Ποδηλάτες Λάρισας συμμετείχαν μαζί με άλλες εθελοντικές οργανώσεις της Λάρισας - Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος, Περιφερειακή Εφορία Προσκόπων Λάρισας, ΕΕΣ Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Τμήμα Λάρισας, και Ποδηλατικός Σύλλογος Πηνειός - στην εκδήλωση που διοργανώνεται από το Δήμο Λαρισαίων και συγκεκριμένα τη Γεωτεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών σε θέματα περιβάλλοντος, με το μήνυμα «Συγκάτοικοι όλοι... σε μια Όμορφη Πόλη»...
   Η εκδήλωση περιελάμβανε ανθοφυτεύσεις σε πλατείες της Λάρισας, τις οποίες επέλεξε η Γεωτεχνική Υπηρεσία, σε προκαθορισμένα σημεία της πόλης (άλση, πάρκα, πλατείες κλπ). Στην επιστροφή, στην Κεντρική Πλατεία, έγινε συνάντηση των συμμετεχόντων και στις δύο εκδηλώσεις, κλήρωση δώρων και απονομή αναμνηστικών και διπλωμάτων συμμετοχής.

φωτογραφίες από την εκδήλωση


Τα μέλη της μίας ομάδας



Φωτογραφίες από την όλη δράση, στο fb ΕΔΩ με ένα κλικ!!!

   Οι δύο αυτές δράσεις, αλλά και άλλες που έγιναν και προγραμματίζονται να γίνουν, αποδεικνύουν πως οι πολίτες μπορούν να αυτοοργανωθούν και να δράσουν, μακριά από συμφέροντα, σκοπιμότητες και μικροπολιτικές, για το καλό της πόλης τους, το δικό τους καλό αλλά κυρίως για το καλό των απογόνων τους. Είθε να συνεχιστούν τέτοιες δράσεις και να ξυπνήσουν από το λήθαργο όλους τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: