• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

Ηλεκτρονικοί λαμπτήρες φθορισμού χαμηλής κατανάλωσης - Οδηγίες

Άκουσα, Είδα, Διάβασα και Έγραψα:

εφημερ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 3/2/2008, Επιμέλεια:Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ, Πηγή: «Scientific American»


Όπως έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση, οι Ηλεκτρονικοί Λαμπτήρες Φωτισμού Χαμηλής Κατανάλωσης, είναι σαφώς πιο οικονομικοί λαμπτήρες και διαρκούν περισσότερο από τους λαμπτήρες πυράκτωσης. Πιο οικονομικοί στη λειτουργία τους, όχι όμως και στην απόκτησή τους, αφού το κόστος τους είναι πέντε, δέκα ή και περισσότερες φορές μεγαλύτερο απ' ό,τι των λαμπτήρων πυράκτωσης. Αλλά το σοβαρότερο μειονέκτημα τους, πέρα από το κόστος απόκτησης είναι ότι περιέχουν τον τοξικό υδράργυρο και δεν μπορούν να πεταχτούν μαζί με τα οικιακά απορρίμματα. Άρα τίθεται το ερώτημα...

...ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝ ΣΠΑΣΕΙ ΕΝΑΣ ΛΑΜΠΤΗΡΑΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ;

Αν σπάσει ένας λαμπτήρας φθορισμού δεν υπάρχει λόγος πανικού, εξαιτίας του υδραργύρου που περιέχει. Ανοίξτε τα παράθυρα και αερίστε καλά το σπίτι, ώστε να φύγουν οι ατμοί υδραργύρου. Μετά, φορώντας γάντια, χρησιμοποιήστε κολλητική ταινία για να συλλέξετε τα μικρά κομμάτια και το υπόλειμμα σκόνης που υπήρχε στο εσωτερικό του λαμπτήρα. Βάλτε την κολλητική ταινία και τα μεγάλα κομμάτια γυαλιού σε μια πλαστική σακούλα. Καθαρίστε με ηλεκτρική σκούπα το πάτωμα στην περιοχή όπου έσπασε η λάμπα. Βάλτε τη χάρτινη σακούλα σκουπιδιών της ηλεκτρικής σκούπας σε διπλή πλαστική σακούλα. Κλείστε τις πλαστικές σακούλες καλά πριν τις πετάξετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: