• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2008

Οι άνθρωποι στην απάνθρωπη πόλη

Από λάθος σε λάθος, από ολίσθημα σε ολίσθημα, από καταστροφή σε καταστροφή. Εδώ στη Λάρισα οι Τοπικές Αρχές δεν συμπαθούν τους κατοίκους της. Ίσως γίναμε πολλοί και ...κοστίζουμε! Θέλουν να μας διώξουν από την πόλη αλλά δε μας λένε και πού να πάμε; Συμπαθούν περισσότερο τα τροχοφόρα, τα τρένα, τ’ αεροπλάνα από τα …ζωντανά της. Προτιμούν το θόρυβο, τη μόλυνση, τη ρύπανση, την ηχορύπανση. Προτιμούν το διοξείδιο του άνθρακα από το οξυγόνο. Εκτιμούν περισσότερο την …προσφορά του τσιμέντου και της πίσσας από αυτήν του πρασίνου. Καταστρέφουν τους φυσικούς πνεύμονες οξυγόνου, αναψυχής, περιπάτου και γενικά της ζωής. Τα παραδείγματα πάμπολλα. Αναφέρω ενδεικτικά:
  • Κόβουν δέντρα (Πηνειός, Πλατεία Μπλάνα κ.ά.) και φυτεύουν τσιμέντο (από τα δεντράκια που φυτεύτηκαν στο ποτάμι, πολλά έχουν ξηραθεί και τα περισσότερα χαροπαλεύουν. Μια επίσκεψη θα σας πείσει).
  • Σχεδιάζουν -με τη βοήθεια …μελέτης συγκοινωνιολόγων- να χαλάσουν πεζοδρόμια (πεζόδρομοι κέντρου) και να τα κάνουν αυτοκινητόδρομους.
  • Διατείνονται ότι έχουν κατασκευάσει το μεγαλύτερο σε μήκος ποδηλατόδρομο αλλά ..ημιτελή, μάλλον χωρίς σχεδιασμό (ποδηλατόδρομος σημαίνει να ξεκινάς από το σπίτι με ποδήλατο και να φτάνεις στον προορισμό σου κινούμενος σε ποδηλατόδρομο και μόνο).
  • Καταστρέφουν χώρους περιπάτου, αναψυχής (λεωφόρος Υγείας, Αλκαζάρ) για να κατασκευάσουν περιφερειακές λεωφόρους (θέλω σ’ αυτό το σημείο να συγχαρώ τους οραματιστές αυτού του τεράστιου έργου που γέμισαν την περιοχή εκείνη με τσιμέντο και πίσσα, διοχετεύοντας την κίνηση στην πολύβουη Ηρώων Πολυτεχνείου. Ένα χώρο περιπάτου και πρασίνου ζητούσαμε, έναν όγκο τσιμέντου και πίσσας βρήκαμε).
  • Αγωνίζονται να μετατρέψουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο σε πολιτικό, χωρίς να νοιάζονται για τη βαριά ρύπανση και ηχορύπανση που ούτως ή άλλως το πρώτο δημιουργεί (μία μελέτη-έρευνα στους κατοίκους της περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο τι ιατρικά αποτελέσματα θα έδινε άραγε;).
  • Δε μας φτάνουν τα τόοοσα στρατόπεδα, το τρένο με τις γραμμές του, η παλιά εθνική οδός που κατακερματίζουν την πόλη και δεν την αφήνουν να αναπτυχθεί σωστά; Πρέπει να ...σχεδιάσουμε κι άλλα τέτοια εξαμβλώματα;
Αναρωτιέμαι, τι νόημα θα έχουν όλ’ αυτά για τους Λαρισαίους όταν η πόλη θα γίνει γι αυτούς εχθρική; Τι νόημα θα έχει η ζωή μας σε μια εξελισσόμενη τσιμεντούπολη; Τι νόημα θα έχει η ζωή του πολίτη όταν θα κινείται ανάμεσα σε χιλιάδες τροχοφόρα με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η …συμβίωση; Φυσικά, σε άλλες χώρες και υπό άλλες προϋποθέσεις ίσως να είχε νόημα. Αν για παράδειγμα στην πόλη άλλαζε η χρήση γης. Οι κατοικίες να μεταφερθούν σε χωριά-οικισμούς εκτός κέντρου -περιφερειακά εκτός Λάρισας- και το κέντρο, η Λάρισα, λειτουργούσε ως αγορά. Αλλά αυτά τα έργα, με τέτοιους άρχοντες Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διαθέτουμε και τέτοιες νοοτροπίες που κουβαλούνε, ποτέ δε θα γίνουν. Θέλουν οραματιστές και τέτοιοι έπαψαν να υπάρχουν ή …τους πάτησε το τρένο. Γι αυτό, θα πρέπει οι κάτοικοι να αντιδράσουμε, να ξυπνήσουμε, να ξεσηκωθούμε. Δεν πάει άλλο. Για τη διαβίωσή μας ρε γμτ! Αλλιώς, ας ψάξουμε έναν άλλο τόπο για να ζήσουμε. Αν όχι εμείς, που μεγαλώσαμε, τουλάχιστον τα παιδιά μας. Εκτός κι αν...
ΥΓ. Αποφάσισα σ'αυτή την ανάρτηση να μην ανεβάσω σχετικές φωτογραφίες. Αφού πρόκειται για καταστάσεις που όλοι και όλες βλέπουμε καθημερινά δίπλα μας, απέναντί μας, πίσω μας, από πάνω και από κάτω μας. Οπότε οι δικές μου φωτογραφίες θα ήταν περιττές...

3 σχόλια:

exoaptonkyklo είπε...

Ποτε προλαβε και πηρε την κατω βολτα η πολη? Ακομα δε προλαβαμαι να χαρουμε τις πεζοδρομησεις, το αλκαζαρ, τα αρχαια...
Κριμα.

KitsosMitsos είπε...

Όταν δέχεσαι επίθεση, η καλύτερη λύση είναι η άμυνα...δηλαδή η αντεπίθεση!

phlou...flis είπε...

@exoaptonkyklo: ααα, εμείς έχουμε Δήμαρχο ...κεφάαααλα

@kitsomitso: ναι αλλά ποιός;