• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Εξεταστική

Διάβασα, Είδα, 'Ακουσα, Αγανάκτησα και 'Εγραψα: εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΡΗΚΑΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίαζε, συνεδρίαζε, συνεδρίαζε για να καταλήξει στο απλό: να ΜΗ συνταχθεί ένα ομόφωνο ψήφισμα για καταδίκη του τρομονόμου και διατύπωσης αιτήματος για την αποφυλάκιση των συλληφθέντων νεαρών στα επεισόδια, αλλά και απόσυρσης του κατηγορητηρίου. Χρειάστηκαν πολύωρες διαβουλεύσεις συζητήσεις και τουλάχιστον δύο ημέρες συνεννοήσεων μεταξύ των εκπροσώπων των τεσσάρων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να …διαφωνήσουν. Τελικώς οι παρατάξεις προχώρησαν στην έκδοση ξεχωριστών ψηφισμάτων, από τα οποία ωστόσο φαίνεται πως η διαφωνία τους δεν αφορά την ουσία, αλλά σκοπιμότητες τις οποίες κάθε παράταξη εξυπηρετεί. Και φυσικά το μείζον, που ήταν η στήριξη των συλληφθέντων με τις γελοίες κατηγορίες σύστασης συμμορίας κλπ. πήγε στο βρόντο.

Ποιο είναι το συμπέρασμα που εξάγει ένας αγαθός και καλοπροαίρετος πολίτης-δημότης: ΚΑΝΕΙΣ απ’ όλους αυτούς τους καρεκλοκενταύρους δεν νοιάζεται για ΚΑΝΕΝΑΝ. ΚΑΝΕΙΣ απ’ όλους αυτούς τους καιροσκόπους και δημαγωγούς, τους πολιτικάντηδες και αχυράνθρωπους, τους χαραμοφάηδες και μισθοφόρους, τους δεινόσαυρους και γυμνοσάλιαγκες δε νοιάζεται για το κοινωνικό σύνολο, δε νοιάζεται για τον πολίτη που, υποτίθεται, τάχθηκαν να υπηρετούν, δε νοιάζεται για την πόλη, δε νοιάζεται για τα παιδιά τους. ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ τους, ένα και μόνο σκοπό και στόχο έχουν: την προσωπική τους αναρρίχηση –πρωτευόντως- και του κόμματος που υπηρετούν -δευτερευόντως, τη σπέκουλα, τη μίζα, την παρανομία, τη λαμογιά. Ακόμη και τώρα, που τους δίδεται η …ευκαιρία, να δείξουν ότι νοιάζονται για τον ΑΝΘΡΩΠΟ, αυτοί επέλεξαν το κομματικό παιχνίδι, τη σκοπιμότητα, τη γελοιότητα. Είναι να τους φτύνει κανείς, είναι να τους παίρνει με τις λεμονόκουπες, είναι να τους χλευάζει. Μήπως δίνουν νέες αφορμές για νέα επεισόδια;
Και είχε το θράσος η παράταξη της πλειοψηφίας, να εκδώσει ψήφισμα στο οποίο βαφτίζει τη δολοφονία του μαθητή «θάνατο» και δε ζητάει την αποφυλάκιση των νεαρών, προσχωρώντας στην άποψη του ΚΚΕ περί κουκουλοφόρων. Ταυτόχρονα, δόθηκε σ’ αυτήν η ευκαιρία να …εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν επήλθε συνεννόηση για το θέμα και να καταγγείλει την αντιπολίτευση.
Να τους χαιρόμαστε, ΟΛΟΥΣ…

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Μισθωτοί και συνταξιούχοι καταναλωτές: Αντισταθείτε

H κίνηση στην αγορά είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλότερος από τον περσινό, αλλά οι έμποροι δηλώνουν αισιόδοξοι, διότι βλέπουν πως υπάρχουν αρκετές μέρες μέχρι τις γιορτές, προσμένουν στο δώρο των εργαζόμενων και ελπίζουν πως οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει ο δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο θα αναθερμάνουν την ατμόσφαιρα.

Οι καταναλωτές εμφανίζονται αρκετά «κουμπωμένοι», προβληματίζοντας, με τη σειρά τους και τους εμπόρους της πόλης. Περιορισμένες αγορές σε δώρα και «κοινωνικές υποχρεώσεις». Οι προσφορές δίνουν και παίρνουν, όπως και τα «παζάρια» για καλύτερες τιμές, και άτοκες δόσεις. Κάποιοι από τους εμπόρους ενδίδουν ενώ οι περισσότεροι αντιστέκονται. Για παράδειγμα, η Συντεχνία Αρτοποιών, ανακοινώνει πως οι τιμές φέτος είναι μειωμένες για τα μελομακάρονα, περίπου κατά μέσο όρο στα 8,5 ευρώ το κιλό (από 9 που ήταν πέρυσι η μέση τιμή, δηλαδή μιλάμε για πολύ …χουβαρνταλίκι) ), ενώ περίπου στις ίδιες με πέρυσι τιμές θα πωλούνται οι κουραμπιέδες –γύρω στα 10 ευρώ το κιλό.
Φίλοι μου και συμπολίτες, μου φαίνεται πως όλοι μας κοροϊδεύουν, καταστηματάρχες, έμποροι, Δήμος και Νομαρχία (με τις καμπάνιες τους). Μας βλέπουν σαν ευρουδάκια για τα ταμεία τους, σαν «δώρο» για την τσέπη τους, σαν άβουλους και ανίσχυρους καταναλωτές, σαν «πελάτες» τους και μόνον. Όλοι αυτοί προσμένουν στην αγοραστική μας δύναμη (αδυναμία θάλεγα) και δεν νοιάζονται για το αν θα τα βγάλουμε πέρα φέτος. Θέλουν τον 13ο μισθό μας στη δική τους τσέπη. Και δεν …υποχωρούν. Δε λέω να …γονατίσουν (πάντως, καημό έχω να δω να βγαίνουν έξω από τα καταστήματά τους και να προβαίνουν σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς με προσφορές και κόντρα –πραγματικές- προσφορές, προκειμένου να κερδίσουν την εύνοιά μας), αλλά να συναισθανθούν. Την κρίση την υφιστάμεθα όλοι· ας την πληρώσουμε όλοι.

Γι αυτό, προτείνω να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ. Κανένα ευρώ παραπάνω από τα απολύτως απαραίτητα. Αν είναι να …γονατίζουμε οικονομικά εμείς, γιατί κάποιοι άλλοι πρέπει ακόμα και σήμερα να αισχροκερδούν; Να …ρίξουν τις τιμές όσο δεν πάει άλλο, να περιορίσουν στο ελάχιστο τα υπερκέρδη τους, να υποστούν και αυτοί τον κόστος της κρίσης. Έτσι κι αλλιώς, χρόοοονια τώρα, μετρούσαν κέρδη. Ε, τώρα, ας μετρήσουν και καμιά ζημιά. Ίσως, καμιά μέρα, συνέλθουν και μας δουν ως συνανθρώπους τους και όχι ως πελάτες.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Γιατί να στηρίξω την τοπική αγορά;

Διαβάζω, Βλέπω, Ακούω πως βρίσκεται σε εξέλιξη η καμπάνια στήριξης της αγοράς του Ν. Λάρισας από τη Νομαρχία Λάρισας, με ειδικά πανό που έχουν αναρτηθεί σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα τα οποία καλούν τους πολίτες να στηρίξουν την τοπική αγορά. Κεντρικό σύνθημα "ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΖΩ - ΨΩΝΙΖΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ".
Η καμπάνια στήριξης της αγοράς έχει ως στόχο την αναθέρμανση της εμπορικής δραστηριότητας του Νομού. Προσπαθούν να ενημερώσουν εμάς τους καταναλωτές για τα οφέλη που θα έχουμε ψωνίζοντας από τα καταστήματα της περιοχής μας, για τις τιμές των τοπικών προϊόντων που μετά από ελέγχους είναι αρκετά ικανοποιητικές και για την ποιότητα των τοπικών προϊόντων με σκοπό να τονωθεί η τοπική αγορά. Μας λένε πως αν στηρίξουμε την ντόπια αγορά κερδίζουμε και οι ίδιοι και ο νομός καθώς το χρήμα μένει στον τόπο για να επανεπενδυθεί δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του νομού.
Ωραία, έχω πειστεί πως αυτό είναι προς όφελoς δικό μου και της πόλης. Γιατί, οι τοπικοί καταστηματάρχες δεν θα έχουν όφελος, το κέρδος τους; Τι θα κάνουν αυτοί οι ίδιοι για να μου απαλύνουν τα προβλήματα που μου δημιουργεί –και θα δημιουργήσει- η οικονομική κρίση; Θα αποφασίσουν να μειώσουν τα δικά τους ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ –γιατί περί αυτού πρόκειται, όχι για μείωση των εσόδων τους αλλά για μείωση των κερδών του- για να έχω κι εγώ κάποιο όφελος και να τους στηρίξω; Θα αποφασίσουν να πουλήσουν με το ελαχιστότατο κέδρος –δε λέω να μπουν μέσα, αλλά να βγάλουν κάτι λίγο πάνω από το κόστος- να μπορέσω κι εγώ να ωφεληθώ; Τόοοοοσα χρόνια που έβγαζαν υπερκέρδη της τάξης των 100% και 200% εμένα γιατί δεν με σκεφτήκανε; Σήμερα που υφίστανται και αυτή την κρίση, όπως κι εγώ, γιατί με …σκέφτονται; Αν κάνουν αυτό που τους ζητώ, ναι είμαι αποφασισμένος να τους στηρίξω. Αν όχι, υπάρχουν κι αλλού …πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα που φυτρώνουν γύρω γύρω -με την άδεια της Νομαρχίας και τις ευλογίες Δήμου και Νομαρχίας, μιας και φροντίζουν να παρευρίσκονται ακόμη και στα εγκαίνια τους- με περιμένουν με ανοικτές αγκάλες. Και σήμερα, όσο πρόσκαιρο και καιροσκοπικό ακούγεται, αυτό που με ενδιαφέρει είναι το δικό μου πορτοφόλι και πώς να βγω από την κρίση με τις μικρότερες απώλειες.

ΥΓ. Δεν υποστηρίζω αναφανδόν την ύπαρξη και ανάπτυξη μονοπωλίων και υπερκαταστημάτων, αλλά νομίζω πως και αυτά προσφέρουν στην περιοχή, προσφέρουν θέσεις εργασίας, αφήνουν χρήμα, δημιουργούν νέους πόλους ανάπτυξης και προσφέρουν αντικείμενο εργασίας σε …παράπλευρες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες. Γι αυτό άλλωστε και οι Τοπικοί παράγοντες παρέχουν πάσης φύσεως διευκολύνσεις σε αυτού του είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το πιο απλό παράδειγμα, ο κόμβος στο ΚΑΡΦΟΥΡ και ο κόμβος που ετοιμάζεται στο ΠΑΝΘΕΟΝ. Θεωρώ υποκριτική τη στάση της Νομαρχίας και του Δήμου, από τη μια να παρέχουν τις διευκολύνσεις και από την άλλη να προχωρούν σε …καμπάνιες. Ο σκύλος να είναι χορτάτος αλλά και η πίττα ολόκληρη.

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Γιατί όχι επιχορήγηση αγοράς ποδηλάτου

Είχα γράψει παλαιότερα για την προσφορά του ΚΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ, στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας χωρίς αυτοκίνητα, να προσφέρει 26 ποδήλατα στο Δήμο, με σκοπό να δοθούν προς χρήση από τους Λαρισαίους. Μέσω ενός οργανωμένου συστήματος παράδοσης-παραλαβής, τα ποδήλατα αυτά θα διατίθενται προς Λαρισαίους και επισκέπτες με σκοπό την προώθηση και χρήση των ποδηλάτων ως κύριο μέσο μεταφοράς στην πόλη.
Σήμερα, θέλω να …προχωρήσω παρά πέρα, με μια πρόταση: την επιχορήγηση αγοράς ποδηλάτου, ακριβώς όπως για υβριδικό και ηλεκτρικό αυτοκίνητο χαμηλών εκπομπών ρύπων. Οι δρόμοι της Λάρισας έχουν φράξει λόγω της πληθώρας των αυτοκινήτων αλλά και της νοοτροπίας μας και όταν η Λάρισα πνίγεται στα καυσαέρια, το ποδήλατο αποτελεί την ιδανική εναλλακτική λύση διακίνησης. Από τη στιγμή μάλιστα που το ποδήλατο ως μέσο αποτελεί μια οικολογική, οικονομική και υγιεινή επιλογή, τότε γιατί όχι το κράτος, μέσω των δήμων που επιθυμούν, να επιχορηγεί την αγορά ποδηλάτου, ως κίνητρο για χρήση του στις διακινήσεις εντός των πόλεων και όχι μόνο.
Ο σκοπός αυτής της πρότασης είναι πολλαπλός. Κυρίως είναι η ενθάρρυνση των νέων, οι οποίοι είναι χαμηλόμισθοι, για αγορά και χρήση ποδηλάτου στις μετακινήσεις τους. Εδώ είμαστε, λοιπόν. 'Οχι μόνο ...οικολογικά μηνύματα και δήθεν ...ευαισθησίες από τους κρατούντες. Αμ' έπος, αμ' έργο.