• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Ενδεικτικά αλλά ...δηκτικά: Νο 5

Καλημέρα σας, καλημέρα σε όλους. Καιρό είχα να εμφανιστώ δημοσίως και το κάνω σήμερα. Ο λόγος της …αποχής; Η βαρεμάρα. Ο λόγος της επανεμφάνισης; Κάποιες μικρά σχόλια και επισημάνσεις τις οποίες ήθελα να αναφέρω.

Παρατήρηση πρώτη: Όμορφη, αυτή την εποχή η βόλτα στο Κηποθέατρο, απολαυστικός ο καφές ή το τσιπουράκι, ή το ουζάκι και στη καφετέρια στο Μίνι Γκολφ, αλλά και στην αντίστοιχη δίπλα στο θέατρο. Αλλά… Ο θόρυβος της πόλης δε μ’ αφήνει να απολαύσω αυτές τις μικρές απολαύσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο θόρυβος των οχημάτων επί της Κοζάνης. Υπάρχει λύση; Ναι, φτηνή και …πράσινη. Να φυτευτούν περιμετρικά –παράλληλα της λεωφόρου Κοζάνης- θάμνοι οι οποίοι θα λειτουργούν ως ηχοφράκτες. Κάποτε, αν θυμάμαι καλά, είχε γίνει μια προσπάθεια. Κατανοώ τον σκεπτικισμό των δημοτικών αρχόντων, «αν φυτέψουμε τους θάμνους τότε θα χαθεί η οπτική επαφή των διερχομένων με το άλσος και τότε ποιος θα θαυμάζει τα έργα μας…», τα οποία ομολογώ πως είναι αξιοθαύμαστα. Η Υπηρεσία Πρασίνου στη Λάρισα κάνει μικρά θαύματα! Προτιμότερη όμως η …ηχητική απομόνωση των παρεπιδημούντων εις το άλσος.

Παρατήρηση δεύτερη: Εκείνοι οι μεταλλικοί πάσσαλοι στην πεζογέφυρα στο ποτάμι, απορίες εγέννησεν εις τους φίλους (και όχι «φίλους») του ποταμού. Η απορία λύθηκε με την τοποθέτηση λαμπών στην κατάληξη των πασσάλων, προς φωτισμό …ποιών; Του διαστήματος; Αυτός ή αυτή (η υπηρεία) που ανέλαβε το έργο της κατασκευής της πεζογέφυρας, δεν έχει ποτέ ακούσει για το φαινόμενο της φωτορύπανσης στις πόλεις, δεν έχει διαβάσει πρόσφατα πως και η Λάρισα κατατάσσεται μέσα στις πόλεις της Ελλάδας με τα μεγαλύτερα ποσοστά φωτορύπανσης; Το έχω γράψει αρκετές φορές, πως ένα «καπέλο» πάνω από τα δημοτικά φώτα, περιορίζει το φαινόμενο, φωτίζει αυτό που θέλουμε να φωτιστεί και άρα είναι οικονομικότερο. Είναι ένα θέμα -αυτό της φωτορύπανση και της κάθε …ρύπανσης γενικότερα- που το γνωρίζουν ακόμη και τα παιδιά του δημοτικού. Μόνο οι …μεγάλοι δείχνουμε να το αγνοούμε.
Παρατήρηση τρίτη, φαρμακερή (αλλά και τελευταία): έχω μάθει από τα μικράτα μου πως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι το βιβλίο. Κάποιοι μου είπαν και για το σκύλο αλλά επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Βλέπω πως τα κακομεταχειρίζονται (ακόμη και οι κυνηγοί, οι οποίοι τα φυλακίζουν μέσα σε στενά κλουβάκια κουβαλώντας τα για το …θεάρεστον έργο τους). Τώρα έμαθα και ποιος είναι ο χειρότερος εχθρός του βιβλίου• είναι η δημοτική αρχή Λάρισας και ο πρωθυπουργός της χώρας, δευτερεύοντος. Γιατί; Ματαίωσαν την προγραμματισμένη εκδήλωση-γιορτή του βιβλίου στη Λάρισα, για χάριν του πρωθυπουργού. Και δε θέλω ούτε γκρίνιες αλλ’ ούτε …ουουου!

2 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Εσύ καλά τα λες, το θέμα είναι ποιος ακούει...

phlou...flis είπε...

@KitseMItse: απλά ελπίζω