• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009

Να πληρώνεις για την ταλαιπωρία που υφίστασαι

Χτες Κυριακή, 6.30 ξεκίνησα από Λάρισα για Θεσσαλονίκη. Ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος, είχε πέσει και η σχετική βροχή, έφυγα λίγο πιο νωρίς για να φτάσω έγκαιρα. Στα διόδια Τεμπών υπήρξε σχετική ουρά, δε θάλεγα καθυστέρηση, αλλά όσο προχωρούσα στην κοιλάδα, η καθυστέρηση μεγάλωνε, προς …σημειωτόν. Λυπήθηκα όσους έφευγαν από Στόμιο προς Λάρισα, διότι τους είχαν …κατασκηνώσει κυριολεκτικά (ξέρετε δα, κάτω από τη γέφυρα σε πάροδο…). Όσο προχωρούσαμε, το σημειωτόν κατέληγε σε ακινησία, πάντα σε μια λωρίδα κυκλοφορίας. Τελικά, η ουρά και η ακινητοποίηση των αυτοκινήτων έφτασε μέχρι τις στροφές στο κάστρο του Πλαταμώνα. Ήταν απίστευτο. Διάβαζα, Άκουγα για μποτιλιάρισμα και για 2ωρο ταξίδι από Πλαταμώνα προς Λάρισα αλλά ποτέ δεν είχα δει το μέγεθος της ταλαιπωρίας. Φανταστείτε κάποιον να οδηγεί αμέριμνος στην ΠΑΘΕ από Κατερίνη προς τα διόδια Λεπτοκαρυάς, η οικογένεια στο αυτοκίνητο να ακούει τραγούδια ή να τραγουδά ευτυχισμένη γιατί …επεράσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα… και όταν φτάνει στις στροφές στο Ν. Παντελεήμονα, εκεί να μπλοκάρεται. Εκεί ο εκνευρισμός, εκεί η μουρμούρα «…και σου τα ‘λεγα να φύγουμε πιο νωρίς αλλά εσύ πού να μ’ ακούσεις…» και τα παρόμοια.
Δυο απορίες μου γεννιούνται. Γιατί άραγε, κατασκευάσανε πρώτα τα εύκολα τμήματα της ΠΑΘΕ και τώρα ξεκινήσαμε τα δύσκολα; Γιατί άραγε θα πρέπει κανείς να πληρώνει –τουλάχιστον αυτές τις μέρες- διόδια για την ταλαιπωρία που υφίσταται αντί να διεκδικήσει αποζημίωση; Αν είναι να ταλαιπωρηθώ, αφήστε με να επιλέξω το πότε και το πώς. Όχι να σας πληρώνω κι από πάνω;
Φυσικά τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Κατασκευάζουν τα εύκολα τμήματα για να επιδείξουν έργο στους ψηφοφόρους! Εισπράττουν διόδια για ανύπαρκτους δρόμους για να τα κονομήσουν! Τρίτο τι; Γι αυτό κι εγώ αποφάσισα, ποτέ πια διέλευση από τα Τέμπη το σαββατοκύριακο. Έξοδος στις παραλίες Αγιόκαμπου, Βελίκας, Σωτηρίτσας, Ρακοποτάμου που και καλύτερη θάλασσα έχει, και λιγότερο κόσμο και λιγότερο μποτιλιάρισμα. Αν κατασκευάζανε και το δρόμο ακόμη καλύτερα, θα ήταν ιδανικές αποδράσεις.

ΥΓ. δε φαντάζομαι να λάβετε τη δημοσίευση αυτή στα σοβαρά και ν’ αρχίσετε όλοι να έρχεστε προς Αγιόκαμπο γιατί καήκαμε. Θα μεταφερθεί το πρόβλημα από δω και ποιος μας σώζει τότε!

3 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Πού να δεις τι τραβάμε και μεις οι κακόμοιροι οι Αθηναίοι κάθε φορά που αποτολμάμε να πάμε για καμιά βουτιά...

phlou...flis είπε...

@KitsosMitsos: τα γνωρίζω καθότι ..πρώην. τρία (3) ...μπάνια σε ένα!

Ανώνυμος είπε...

Apo thn fatsa sou prepei na eisai megalh lougra