• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Πρωτοβουλίες για δενδροφύτευση

Διάβασα, Είδα, Άκουσα στον τοπικό Τύπο για μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Νομαρχίας Λάρισας για την ενίσχυση του δασικού πλούτου του νομού μας. Προτίθεται, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, να φυτεύσει 4.000 δένδρα στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο, με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών. Και συνεχίζει το δημοσίευμα, πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και μάλιστα σε τέτοια έκταση, και για το οποίο η Νομαρχία θα επιδιώξει να έχει και συνέχεια. Δυο Κυριακές μέσα στο Νοέμβριο, στελέχη της Νομαρχίας, των Δήμων Νέσσωνος και Ολύμπου, και δεκάδες μέλη Εθελοντικών Οργανώσεων θα πάρουν το δρόμο προς τις κορυφές των δυο βουνών για τη δενδροφύτευση.
Μόνο συγχαρητήρια αξίζει αυτή η προσπάθεια και ας είναι η απαρχή και άλλων τέτοιων πρωτοβουλιών. Όχι μόνο από δημόσιους φορείς αλλά και από ιδιωτικούς. Είχα αναφερθεί σχετικά και σε παλαιότερη ανάρτησή μου σχετικά, με τίτλο: Δενδροφύτευση·μια πρόταση για τη Λάρισα. Έγραφα τότε για τις πρωτοβουλίες του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ σχετικά με δενδροφυτεύσεις στην Αττική και την απήχηση που είχαν αυτές τον κόσμο. Και πρότεινα να αναλάβουν πρωτοβουλίες, πχ η Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Θεσσαλίας. Να αφιερώνει μια μέρα το χρόνο για δεντροφύτευση, όπου όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων να συμμετέχουν σ’ αυτήν. Τα παιδάκια νηπιαγωγείων και δημοτικών, σε χώρους μέσα στην πόλη, των γυμνασίων έξω από την πόλη και των λυκείων, μακρύτερα. Θα ήταν ένα πολύ καλό μάθημα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης για τους μαθητές, το ...καλυτερότερο ίσως. Ο Δήμος, η Νομαρχία, η υπηρεσία δασών θα μπορούσαν να υποδείξουν χώρους, να αγοράσουν τα φυτά και οι εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι την εθελοντική τους εργασία. Εκείνα τα βουνά στον Τύρναβο και προς Ελασσόνα, ή τα δυτικά του Κισσάβου θα μπορούσαν να πρασινίσουν. Τι λέτε, δεν το δοκιμάζουμε;

2 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Είναι σίγουρα μια καλή προσπάθεια με πολλαπλά ωφέλη. Ένα όφελος λιγότερο ορατό είναι ότι συγκρατούν το νερό και εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα - πρόβλημα για τη Θεσσαλία που ερημοποιείται.

phlou...flis είπε...

@KitsoMitso: αναρωτιέμαι, θα έχει συνέχεια;