• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Το οικόπεδο το ΙΚΑ στο κέντρο και οι αντιδράσεις (Ανανεωμένο)

Η δημοτική αρχή ξεκίνησε εργασίες στο οικόπεδο που στεγαζόταν το ΙΚΑ Λάρισας με σκοπό να το καθαρίσει και να το εκμεταλλευτεί ως χώρο στάθμευσης, αλλά …βρήκε αντίσταση. Από ποιους; Από εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της διοίκησης και των εργαζομένων του ΙΚΑ, οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο προκειμένου να μην επιτρέψουν στα συνεργεία του δήμου να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες. Μέχρι και στον εισαγγελέα κατέφυγαν όπου κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του αντιδημάρχου
Οι εργαζόμενοι όμως εξέφρασαν φόβους ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο δε θα καθάριζε απλά το οικόπεδο, αλλά θα το εκμεταλλευόταν για χώρο στάθμευσης και δε θα το επέστρεφε.

Αναρωτιέμαι γιατί αυτές οι αντιδράσεις και σε τι αποσκοπούν. Μη ψάχνετε στα βαθειά. Η απάντηση είναι απλή, είναι η …αγορά, οι καφετέριες στις παρακείμενες πλατείες. Ναι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Για μεν τους υπάλληλους του ΙΚΑ, πολύ εύκολο είναι να …πετάγονται από το γραφείο τους έξω, για μια βόλτα στην αγορά, για μια διεκπεραίωση προσωπικών υποθέσεων, για κάποια ψώνια που δεν πρόλαβαν να κάνουν το απόγευμα, για ένα καφέ στα όρθια.
Γιατί όμως συνδράμουν και από το Εργατικό Κέντρο; Διότι έχουν «πειστεί» πως αν ανεγερθεί το νέο κτίριο εκτός κέντρου της πόλης, θα είναι δύσκολο για τους εργαζόμενους και κυρίως, κατά πως λένε, για τους συνταξιούχους να φτάνουν μέχρι εκεί. Διότι, αν χρειαστεί να πάνε και σε άλλες υπηρεσίες, οι οποίες στεγάζονται στο κέντρο ή σε άλλη μεριά της πόλης, θα πρέπει να τρέξουν μια ολόκληρη μέρα γι αυτό. Για το δεύτερο, ίσως να έχουν δίκιο. Ενώ βλέπουμε μια τάση μεταφοράς υπηρεσιών προς τα νότια της πόλης (περιοχή γηροκομείου, Νεάπολη), η περιφέρεια είναι εγκατεστημένη στα βόρεια. Ίσως ένας επαναπροσανατολισμός της χωροθέτησης των Δημόσιων και Δημοτικών Υπηρεσιών, θα ήταν πιο ορθός. Όσον αφορά στο πρώτο επιχείρημά τους, μάλλον δεν στέκει. Αν τα ΚΤΕΛ προσαρμόσουν τα δρομολόγιά τους προς τα κει και τα πυκνώσουν, κανένα πρόβλημα δε θα υπάρχει. Ένα δρομολόγιο από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ, για όσους κατεβαίνουν από τα χωριά τους, θα έλυνε άμεσα το «πρόβλημα». Το ήδη υπάρχον οικόπεδο στο κέντρο της πόλης θα μπορούσε να αποδειχτεί μικρό για την ανέγερση ενός σύγχρονου και λειτουργικού κτιρίου με αποθήκες και χώρους στάθμευσης. Από την άλλη, η αξία του είναι τεράστια -όντας στο κέντρο- και αυτό θα βοηθούσε το ΙΚΑ στην ανταλλαγή του με άλλο μεγαλύτερο και άρα καθόλα αξιοποιήσιμο.
Άλλωστε, παραδείγματα υπάρχουν. Η Γενική Αστυνομική Δ/νση Λάρισας εκτός κέντρου μεταφέρεται οσονούπω και θα απελευθερώσουν το κέντρο. Τα ΤΕΙ μακριά από το κέντρο είναι και τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ είναι πυκνότατα έτσι ώστε να διευκολύνονται οι φοιτητές που διαμένουν στην πόλη. Η περιφέρεια Θεσσαλίας και αυτή εκτός κέντρου είναι και δεν έχω δει ή διαβάσει σχετικά προβλήματα επισκεψιμότητας. Δεν έχω στο μυαλό μου άλλα παραδείγματα, αλλά νομίζω πως αυτά αρκετά είναι. Ας …ανοίξουμε και ας απελευθερώσουμε τα μυαλά μας, ας ξεφύγουμε από τα τετριμμένα, τα υποκειμενικά, τα ιδιοτελή, τα μικρά και τα μίζερα και ας προγραμματίζουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις για το απώτερο μέλλον. Εμείς κάποια στιγμή θα φύγουμε, η όποια ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή, τα έργα όμως θα είναι παντοτινά.

Καλή σας Μέρα, Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση να έχουμε όλοι!

ΥΓ. Διάβασα σήμερα το πρωί στην τοπική εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ την παρακάτω είδηση:

Διευκρινίσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ με τα δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούν το θέμα του καθαρισμού και της αξιοποίησης του οικοπέδου του ΙΚΑ, το γραφείο τύπου του δήμου Λαρισαίων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι σχετικά με τη θέση των κατοίκων της περιοχής «η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Λάρισας συμφωνεί ότι οι υπηρεσίες που έχουν μεγάλα κτίρια ή πρόκειται να κατασκευάσουν τέτοια στο κέντρο της πόλης, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να προγραμματίσουν τις κατασκευές αυτές σε συνοικίες περιμετρικά της πόλης, όπου και οι συναλλασσόμενοι θα εξυπηρετούνται καλύτερα και στο κέντρο δεν θα δημιουργούνται προβλήματα… Το δε οικόπεδο στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου θα διαμορφωνόταν σε πάρκο με παιδική χαρά».
Μετά από αυτά και άσχετα από το αν ο δημαρχος μόνος ανέλαβε την πρωτοβουλιά της εκχέρσωσης του οικοπέδου χωρίς να συζητηθεί στο ΔΣ, οφείλω να δηλώσω πως τούτη τη φορά είμαι μαζί με το δήμαρχο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

... αν είστε με το Δήμαρχο, τότε ας γίνει το πάρκο με την παιδική χαρά απέναντι από το δικό σας σπίτι. Καλή ιδέα, ε;

phlou...flis είπε...

@Ανώνυμε: με το Δήμαρχο ποτέ δεν ήμουν, αλλά ναι, ένα πάρκο και μια παιδική χαρά εδώ στα Σουφλάρια που μένω, δε θα με πείραζε, ίσα ίσα, μακάρι να γίνει απέναντι από την πολυκατοικία στην οποία διαμένω.