• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2007

Ηλεκτρονικοί λαμπτήρες φθορισμού χαμηλής κατανάλωσης

Οι σύγχρονοι οικονομικοί λαμπτήρες φθορισμού ΠΡΕΠΕΙ να αντικαταστήσουν τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, διότι…

· έχουν μικρές διαστάσεις και προσφέρονται με κάλυκες κοινού λαμπτήρα: βιδωτούς (κανονικούς και μινιόν), και μπαγιονέ,

· προσφέρουν την ίδια ποιότητα φωτισμού και έχουν την ίδια φωτεινότητα με τους κοινούς λαμπτήρες,

· καταναλώνουν μέχρι 5 φορές λιγότερο ρεύμα,

· διαρκούν 15 φορές περισσότερο,

· μπορούν να σώσουν το περιβάλλον, (από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που προορίζεται για φωτισμό δημιουργούνται εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη).

· ενώ κοστίζουν περισσότερο -για παράδειγμα, μια λάμπα 11 βατ που δίνει όσο φως θα έδινε μια 60άρα κοστίζει 10 ευρώ, ενώ η τιμή της απλής λάμπας είναι 1 ευρώ-, τελικά συμφέρουν, αφού εκτός της οικονομίας σε κατανάλωση ρεύματος υπάρχει και οικονομικό όφελος…

· το οικονομικό όφελος είναι μεγάλο (εάν αλλάξουμε τρεις μόλις κοινές λάμπες με αυτές της οικονομικές θα πληρώνουμε για ενέργεια 60 ευρώ αντί για 300 που πρέπει να πληρώσουμε με τις λάμπες πυρακτώσεως, ενώ συνυπολογίζοντας και τις τυχόν αντικαταστάσεις τους η συνολική εξοικονόμηση θα έφτανε τα 252 ευρώ που αντιστοιχεί σε 2.520 κιλοβατώρες. Στην Ελλάδα, το 19% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος καλύπτει τις ανάγκες φωτισμού. Αν δηλαδή το σύνολο της κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα για ένα έτος ανέρχεται στα 56.100.000.000 κιλοβατώρες, τότε για φωτισμό καταναλώνουμε 10.659.000.000 κιλοβατώρες. Αν καταφέρναμε να αντικαταστήσουμε όλες τις συμβατικές λάμπες με τις οικονομικές, το ρεύμα που θα καταναλώνουμε ετησίως για φωτισμό θα ανέρχεται στα 3.553.000.000, δηλαδή θα έχουμε μείωση κατανάλωσης κατά 7.106.000.000 κιλοβατώρες, δηλαδή, οικονομία κατά 12,6% επί της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος στη χώρα κάθε χρόνο).

Οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης χρησιμοποιούνται σε χώρους όπου τα φώτα μένουν αναμμένα πολλές ώρες, όπως το καθιστικό και η κουζίνα. Αντίθετα δεν πρέπει να τοποθετούνται σε δωμάτια όπως το μπάνιο, όπου το φως ανάβει και σβήνει πολύ συχνά -είναι ευάλωτες στο συχνό άνοιγμα και σβήσιμο.

Και φτάνουμε στο κρίσιμο σημείο. Ενώ ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα σε ό,τι αφορά τα έξοδα για εξοπλισμό που χρησιμοποιεί ενέργεια, φτάσαμε στο σημείο να είναι ο πιο... καλός πελάτης της ΔΕΗ. Η πλειονότητα των δημοσίων υπηρεσιών δεν τηρούν σχεδόν κανέναν κανόνα εξοικονόμησης ενέργειας -ποσοστό μικρότερο του 1% των λαμπτήρων σε όλα τα κτίρια είναι οικονομίας.

Ας ξεκινήσει λοιπόν ο Δήμος Λάρισας την εφαρμογή του μέτρου αντικατάστασης των κοινών λαμπτήρων και στη Λάρισα. Στις πλατείεςεδώ κάποιος πρέπει να τους μιλήσει και για το φαινόμενο της φωτορύπανσης και την τοποθέτηση «καπέλων» στις λάμπες-, τους δρόμους –κεντρικούς και συνοικακούς, τα δημοτικά κτίρια, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Δημόσια σχολεία. (Εξάλλου ένα ανάλογο μέτρο εφάρμοσε στα δημόσια σχολεία με την σύνδεσή τους στο δίκτυο φυσικού αερίου). Το κόστος –όπως έχουμε αναφέρει- είναι κατ’ αρχάς μεγάλο, αλλά τα οφέλη μεγαλύτερα.

Δώστε στην πόλη το φως το...αληθινόν

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα από Λάρισα
σε ανακάλυψα σήμερα και από ότι είδα εσύ εδώ και αρκετό καιρό.
Αναδημοσίευσα το post σου το οποίο είναι πάρα πολύ καλό στο "larisaperivallon" (με την άδειά σου βέβαια).

phlou...flis είπε...

Προς papanota: Τελευταία ανακάλυψα αυτή την ...ιδεολογία και έγινα -και ελπίζω να παραμείνω- οπαδός της.
Και φυσικά είναι προς δημοσίευση μπας και μπορέσουν οι συνιστώσες να δώσουν μια μεγάλη συνισταμένη, για τη ...Λάρισα ρε γαμώτο.

Divaynne είπε...

αν σκεφτείς που αναφέρεται το "δήμος Λάρισας" που επικαλείσαι να επιληφθεί του θέματος...καταλαβαίνεις οτι απλά δεν θα γίνει..

phlou...flis είπε...

προς divaynne: απλά επισημαίνουμε, τονίζουμε επιχειρηματολογώντας, αισιοδοξούμε και...επανερχόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

η ιδεολογία των blogs έχει να προσφέρει αρκετά.
Για την Λάρισα όπως λες ρε γαμώτο, ενωμένοι μπορούμε να δώσουμε περισσότερα και να ξεφύγουμε από την μιζέρια. Το post σου ανέβηκε και στην προσωπική σελίδα του Γιώργου Α. Παπανδρέου.

http://www.papandreou.gr/papandreou/content/Document.aspx?d=6&rd=7739474&f=1694&rf=1458711551&m=10122&rm=16929892&l=2

KitsosMitsos είπε...

Ενεργοποίηση του κόσμου, βλέπω. Αρκετά ενδιαφέρον και με συγκεκριμένο σκοπό. Για να δούμε πού θα μας βγάλει. Σαν να κινείται κάτι...

phlou...flis είπε...

papanotas και kitsemitse: συνεχίζουμε κι αν στο τέλος γίνουμε πολλοί -άνω του 42%- ε, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!

phlou...flis είπε...

Σε συνέχεια της αρχικής δημοσίευσης:

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, στα πλαίσια του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού της χώρας, ανακοίνωσε την απαγόρευση των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως από τον Ιανουάριο του 2009. Με την απόφαση αυτή η Ιρλανδία πρωτοπορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα πότε;
Δείτε σχετικό δημοσίευμα: http://www.stopclimatechange.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=100

Η Greenpeace μας προτείνει 10 + 1 τρόπους για να σώσουμε το κλίμα.
Δείτε σχετικό δημοσίευμα: http://www.stopclimatechange.gr/index.php?option=content&task=view&id=82

phlou...flis είπε...

Πόσοι πολιτικοί χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα; Δείτε στην δ/νση:
http://images.google.gr/imgres?imgurl=http://www.oikologos.gr/images/technology/Energy-saving%2520Lamp1.jpg&imgrefurl=http://www.oikologos.gr/News2007/0399.html&h=322&w=280&sz=45&hl=el&start=31&tbnid=ZoWfebdqhTPKpM:&tbnh=118&tbnw=103&prev=/images%3Fq%3Dgreenpeace%26start%3D20%26gbv%3D2%26ndsp%3D20%26svnum%3D10%26hl%3Del%26sa%3DN

jf είπε...

Πέρασα να πω πως το post στη σελίδα του Γ.Παπανδρέου δεν ανοίγει...

καθώς επίσης,

κι όπου χρειάζεται... αλλάξτε τους τα φώτα!