• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Ενδεικτικά αλλά ...δηκτικά, Νο 3

Διάβασα, Είδα, 'Ακουσα και Σχολίασα:
Δράσεις πολιτών



Αυτή τη βδομάδα αποκαθηλώθηκαν δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στην οδό Βενιζέλου και στην οδό Βόλου, για τις οποίες υπήρχαν αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις από τα δικαστήρια. Φυσικά είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις πολιτών και διαμαρτυρίες, πολυετείς δικαστικοί αγώνες και η συμπαράσταση των δημοτικών υπηρεσιών.
Επίσης σταμάτησε, έστω προσωρινά, η κοπή δέντρων και η συνέχιση των εργασιών στην κοίτη του ποταμού Πηνειού, με την έκδοση προσωρινής διαταγής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο δικαστήριο στις 23 Μαΐου 2008. Μάλιστα, όπως διάβασα στον τοπικό Τύπο, προκειμένου το συνεργείο να συλλέξει τα κομμένα δένδρα, ζήτησε ...άδεια από τους ενάγοντες. (αναλυτικότερα ΕΔΩ). Δε γνωρίζω αν τους δόθηκε...
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως οι κινήσεις και κινητοποιήσεις πολιτών μπορούν να είναι αποτελεσματικές και πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος ειδικά όταν διεκδικούμε τα δικαιώματά μας ακόμα και τα …αυτονόητα!

Δράσεις κομμάτων και κομματικών


Τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνουν τους υπολογισμούς τους για το ποια θα είναι η σύνθεση των νέων οργάνων του κόμματος και ποια η δύναμη της κάθε ομάδας σε αυτά. Δηλαδή, να συμπεράνω για άλλη μια φορά πως τα κόμματα, όπως και οι κομματικές παρατάξεις, δεν ενδιαφέρονται να βρουν, να αναδείξουν και εν τέλει να εκλέξουν τους καταλληλότερους και ικανότερους, αλλά όσους περισσότερους ανήκουν στο τάδε ή δείνα στρατόπεδο. Μάχη μεταξύ φίλιων δυνάμεων και διαμάχη για μια θέση, για μια καρέκλα, για ένα πόστο. Ένας μικρός …εμφύλιος, για το …καλό του τόπου. Και μη μου πείτε ότι οι ...χαμένοι, στη συνέχεια συνεργάζονται με τους ...νικητές, για το καλό του κόμματος ή της παράταξης, γιατί θα τρελαθώ...

Επισκέψεις και ...επισκέψεις


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφτεί επίσημα, την ερχόμενη Πέμπτη, την 1η Στρατιά. Μάλιστα, θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Κι εγώ, αναρωτιέμαι, τι πάει να κάνει εκεί ο εκπρόσωπος της χριστιανοσύνης. Να επιθεωρήσει τη Στρατιά; Να ενημερωθεί για το επιτελικό της έργο; Ν’ ακούσει τα προβλήματα των στρατιωτικών και να τους ευλογήσει; Τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει η παρουσία του εκεί; Και όχι τίποτε άλλο, λυπάμαι και τους φαντάρους που υπηρετούν εκεί...
Δε γνωρίζω το συνολικό πρόγραμμα της εδώ παρουσίας του. Αν σκέφτεται να επισκεφθεί, ας πούμε, το Γηροκομείο, ή τις φυλακές, ή την ΕΞΟΔΟ, δηλ. τους φτωχούς και κατατρεγμένους. Φυσικά κι εγώ, όπως φαντάζομαι όλοι οι Λαρισαίοι, θα τον τιμήσουμε με την παρουσία μας, αλλά με μια την παραπάνω απορία. Διότι είναι μεγάλη η τιμή για την πόλη μας η επίσκεψη των δύο κορυφαίων της Εκκλησίας.
Εν τω μεταξύ, απειλητικά μηνύματα έχουν λάβει τόσο ο Πατριάρχης όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδας να μην επισκεφτούν τη Λάρισα την επόμενη Πέμπτη, με αφορμή την γιορτή του Αγίου Αχιλλίου. Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει στα σοβαρά τα μηνύματα αυτά και διεξάγουν σχετικές έρευνες. Λέτε να κρύβονται οι αγωνιζόμενοι…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το συνολικό πρόγραμμα, αγαπητέ, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τη μητρόπολη, έχει ως εξής:
Στη Λάρισα θα βρεθούν για τον εορτασμό του Πολιούχου της πόλης Αγίου Αχιλλίου τόσο η ΑΠΘ Οικουμενικούς Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος όσο και η ΑΜ Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμος. Το πρόγραμμα της επίσκεψης των δύο ανδρών στην πόλη έχει ως εξής: Τετάρτη 14 Μαΐου: 18.30 Άφιξη στον προ του Ιερού Ναού χώρο, προσφώνησης από το δήμαρχο Λάρισας κ. Κων/νο Τζανακούλη, αντιφώνηση ΑΠΘ. 19.00 Δοξολογία επί τη αφίξει της ΑΠΘ-Προσφώνηση-Αντιφώνηση. 19.15 Εσπερινός, χοροστατούντος του Πατριάρχου. Ομιλία ΑΠΘ. 21.00 Πέρας εσπερινού. Πέμπτη 15 Μαΐου: 07.15 Όρθρος, χοροστασία. 08.00 Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. 09.45 Προσφωνήσεις. 10.30 Λιτανεία, συμμετεχόντων της ΑΠΘ κκ. Βαρθολομαίου και της ΑΜ κκ. Ιερωνύμου και Αρχιερέων στην κεντρική πλατεία. 11.00 Αρτοκλασία, σύντομη ομιλία. 11.15 Αναχώρηση ΑΠΘ και ΑΜ από την κεντρική πλατεία.
Τώρα, εάν θα κάνει κι άλλα, κι απλώς δεν τα είπαν... άβυσσος η ψυχή.
M.Θ.

phlou...flis είπε...

@ανώνυμε: τελικά οι πληροφορίες μου απεδείχθησαν σωστές. Πήγε και στη Στρατιά όπου μεταξύ άλλων ενημερώθηκε ...στρατιωτικά.