• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Δεντροφύτευση-Μια πρόταση για τη Λάρισα

Γνωρίζω πως αρκετοί από εμάς γνωρίζουμε και ίσως παρακολουθούμε τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Ομολογώ πως τις νυχτερινές ειδήσεις -όταν τις βλέπω- τις προτιμώ στον ΣΚΑΙ. Διότι είναι απλές, λιτές, ουσιαστικές, χωρίς παράθυρα, παραθυρόφυλλα και παραθυράτους, χωρίς κραυγές και κορώνες. Παρεμπιπτόντως διαβάζω καθημερινά –εννοείται ηλεκτρονικά- την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Πιθανόν αρκετοί και από εσάς να πράττουν τα ίδια μένα.
Αυτό όμως που δεν γνωρίζω αν …γνωρίζουν αρκετοί, είναι και οι δραστηριότητες του ΣΚΑΙ, κυρίως σε θέματα περιβάλλοντος. Θα σταθώ σε μία, αυτήν της δεντροφύτευσης. Πριν 15 ημέρες, με μεγάλη εκστρατεία του, κινητοποίησε τους Αθηναίους ο οποίοι έσπευσαν ατομικά ή ομαδικά στη
δεντροφύτευση του άλσους στο Γαλάτσι.
Ακολούθησε δεύτερη δεντροφύτευση στα Καλύβια, που και αυτήν ενεργοποιήθηκαν χιλιάδες πολίτες. Στις 30 Νοεμβρίου προγραμματίζεται νέα
δεντροφύτευση στο Βύρωνα. Δεκαπέντε χιλιάδες δέντρα προγραμματίζεται να φυτευτούν στο Βύρωνα. Σχετική η καταχώρηση στις εφημερίδες.


Αναρωτιέμαι αν εδώ στη Λάρισα μπορούν να υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες, από ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς, από εφημερίδες ή όποιον άλλο φορέα. Και αν οι λαρισαίοι ήμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε σε παρόμοιες δραστηριότητες. Ενδεχομένως κατά καιρούς έχουν γίνει, αλλά πιστεύω πως θα είναι μαζικότερες αν τύχουν μεγαλύτερης διαφήμισης και διοργανωθούν από μαζικότερους φορείς.
Θα μπορούσε, για παράδειγμα, η Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Θεσσαλίας να αφιερώνει μια μέρα το χρόνο για δεντροφύτευση, όπου όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων να συμμετέχουν σ’ αυτήν. Τα παιδάκια νηπιαγωγείων και δημοτικών, σε χώρους μέσα στην πόλη, των γυμνασίων έξω από την πόλη και των λυκείων, μακρύτερα. Θα ήταν ένα πολύ καλό μάθημα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης για τους μαθητές, το καλυτερότερο ίσως. Ο Δήμος, η Νομαρχία, η υπηρεσία δασών θα μπορούσαν να υποδείξουν χώρους, να αγοράσουν τα φυτά και οι εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι την εθελοντική τους εργασία. Εκείνα τα βουνά στον Τύρναβο και προς Ελασσόνα, ή τα δυτικά του Κισσάβου θα μπορούσαν να πρασινίσουν. Τι λέτε, δεν το δοκιμάζουμε;

2 σχόλια:

Λουκάς είπε...

Θυμάμαι που στα μαθητικά μας χρόνια είχαμε τη γιορτή του δένδρου μια μέρα του Ιανουαρίου. Τότε που αντί για μάθημα κάναμε δενδροφύτευση και στο τέλος για όσους ήθελαν υπήρχε κι ένα δέντρο για την αυλή τους για το χωράφι τους.
Αλλά θυμάμαι ακόμη που τις μέρες των Χριστουγέννων βγαίναμε στο βουνό για να κόψουμε το χριστουγεννιάτικό μας δένδρο. Και αντί για ένα κόβαμε 3-4 μέχρι να βρούμε το καλύτερο.

phlou...flis είπε...

@loukis: σωστά, θέλει ...μέτρο