• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Γιατί να στηρίξω την τοπική αγορά;

Διαβάζω, Βλέπω, Ακούω πως βρίσκεται σε εξέλιξη η καμπάνια στήριξης της αγοράς του Ν. Λάρισας από τη Νομαρχία Λάρισας, με ειδικά πανό που έχουν αναρτηθεί σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα τα οποία καλούν τους πολίτες να στηρίξουν την τοπική αγορά. Κεντρικό σύνθημα "ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΖΩ - ΨΩΝΙΖΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ".
Η καμπάνια στήριξης της αγοράς έχει ως στόχο την αναθέρμανση της εμπορικής δραστηριότητας του Νομού. Προσπαθούν να ενημερώσουν εμάς τους καταναλωτές για τα οφέλη που θα έχουμε ψωνίζοντας από τα καταστήματα της περιοχής μας, για τις τιμές των τοπικών προϊόντων που μετά από ελέγχους είναι αρκετά ικανοποιητικές και για την ποιότητα των τοπικών προϊόντων με σκοπό να τονωθεί η τοπική αγορά. Μας λένε πως αν στηρίξουμε την ντόπια αγορά κερδίζουμε και οι ίδιοι και ο νομός καθώς το χρήμα μένει στον τόπο για να επανεπενδυθεί δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του νομού.
Ωραία, έχω πειστεί πως αυτό είναι προς όφελoς δικό μου και της πόλης. Γιατί, οι τοπικοί καταστηματάρχες δεν θα έχουν όφελος, το κέρδος τους; Τι θα κάνουν αυτοί οι ίδιοι για να μου απαλύνουν τα προβλήματα που μου δημιουργεί –και θα δημιουργήσει- η οικονομική κρίση; Θα αποφασίσουν να μειώσουν τα δικά τους ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ –γιατί περί αυτού πρόκειται, όχι για μείωση των εσόδων τους αλλά για μείωση των κερδών του- για να έχω κι εγώ κάποιο όφελος και να τους στηρίξω; Θα αποφασίσουν να πουλήσουν με το ελαχιστότατο κέδρος –δε λέω να μπουν μέσα, αλλά να βγάλουν κάτι λίγο πάνω από το κόστος- να μπορέσω κι εγώ να ωφεληθώ; Τόοοοοσα χρόνια που έβγαζαν υπερκέρδη της τάξης των 100% και 200% εμένα γιατί δεν με σκεφτήκανε; Σήμερα που υφίστανται και αυτή την κρίση, όπως κι εγώ, γιατί με …σκέφτονται; Αν κάνουν αυτό που τους ζητώ, ναι είμαι αποφασισμένος να τους στηρίξω. Αν όχι, υπάρχουν κι αλλού …πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα που φυτρώνουν γύρω γύρω -με την άδεια της Νομαρχίας και τις ευλογίες Δήμου και Νομαρχίας, μιας και φροντίζουν να παρευρίσκονται ακόμη και στα εγκαίνια τους- με περιμένουν με ανοικτές αγκάλες. Και σήμερα, όσο πρόσκαιρο και καιροσκοπικό ακούγεται, αυτό που με ενδιαφέρει είναι το δικό μου πορτοφόλι και πώς να βγω από την κρίση με τις μικρότερες απώλειες.

ΥΓ. Δεν υποστηρίζω αναφανδόν την ύπαρξη και ανάπτυξη μονοπωλίων και υπερκαταστημάτων, αλλά νομίζω πως και αυτά προσφέρουν στην περιοχή, προσφέρουν θέσεις εργασίας, αφήνουν χρήμα, δημιουργούν νέους πόλους ανάπτυξης και προσφέρουν αντικείμενο εργασίας σε …παράπλευρες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες. Γι αυτό άλλωστε και οι Τοπικοί παράγοντες παρέχουν πάσης φύσεως διευκολύνσεις σε αυτού του είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το πιο απλό παράδειγμα, ο κόμβος στο ΚΑΡΦΟΥΡ και ο κόμβος που ετοιμάζεται στο ΠΑΝΘΕΟΝ. Θεωρώ υποκριτική τη στάση της Νομαρχίας και του Δήμου, από τη μια να παρέχουν τις διευκολύνσεις και από την άλλη να προχωρούν σε …καμπάνιες. Ο σκύλος να είναι χορτάτος αλλά και η πίττα ολόκληρη.

2 σχόλια:

nickpet είπε...

συμφωνώ μαζί σου. Θα ήθελα πάρα πολύ να συμφωνήσω μαζί τους, αν έκαναν το ίδιο και για να μειώσουν την κρίση που¨"ένιωσαν" στο πετσί τους οι εργάτες, οικοδόμοι κλπ μεροκαματιάρηδες με τον ερχομό των μεταναστών κυρίως από Αλβανία. Γιατί εκεί δεν έπραξαν το ίδιο; Γιατί στα μεγάλα έργα η Νομαρχία πολλές φορές δεν προτιμά τοπικές επιχειρήσεις;
Γιατί δεν προτιμάνε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν Έλληνες ή ακόμα καλύτερα Δημότες της πόλης μας;
Προφανώς όλοι οι παραπάνω δεν έχουν τη δύναμη να φωνάξουν και ίσως να είναι και μια "ασήμαντη" ομάδα υποψηφίων ψηφοφόρων...

phlou...flis είπε...

@nickpet: λες (κι εσύ) κακιούλες για τον ...Λουκά