• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Ο.Σ.Κ. Vs Δ.Λ. (*)

Το Διάβασα στον τοπικό Τύπο και δε το πίστευαν …τ’ αυτιά μου. Ο νομάρχης Καρδίτσας, λέει το δημοσίευμα, ανακοίνωσε την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος του ΟΣΚ σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στοιχείων σε τρία σχολεία του νομού. Μάλιστα ο ΟΣΚ θα πληρώσει για το πρόγραμμα το ποσό των 366 χιλιάδων ευρώ συνολικά, το οποίο καλύπτει το κόστος της εγκατάστασης και φυσικά το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των σχολείων και θα δημιουργεί μάλιστα πλεονάσματα για την κάλυψη κι άλλων εξόδων του σχολείου.
Το έργο αυτό θα προσφέρει ενεργειακή αυτονομία στα σχολεία αλλά και θα αφυπνίσει τους μαθητές και τους πολίτες όσον αφορά σε θέματα περιβαλλοντικής αγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα θα δείξει πως όταν η πολιτεία ενδιαφέρεται μπορεί και μόνη της να τα καταφέρει, χωρίς απαραίτητη παρουσία και συμμετοχή ιδιωτών - που κακά τα ψέματα, οι ιδιώτες πρώτα και κύρια θα κοιτάξουν το συμφέρον τους για αποκόμιση οικονομικού οφέλους και δευτερευόντως η κοινωνική προσφορά.

Αν κατάλαβα καλά -και δε νομίζω πως είμαι χαζός- ο ΟΣΚ πληρώνει για την τοποθέτηση και λειτουργία των φωτοβολταϊκών και τα σχολεία εκμεταλλεύονται την παραγόμενη ενέργεια. Φαντάζομαι πως κι εσείς αυτό καταλάβατε. Αν ναι, γιατί εδώ ο Δήμος Λάρισας αποπειράθηκε να εκμισθώσει σε ιδιώτες τις …στέγες των σχολικών μονάδων προς ίδιον όφελος (των ιδιωτών δλδ). Δικαίως μπορώ να αναρωτηθώ: μήπως ο Δήμαρχός μας έχει κακούς συμβούλους, μήπως ήταν λάθος και ελλιπώς ενημερωμένος ή μήπως –ποιο πονηρά σκεπτόμενος- υπήρχε ίδιον όφελος; Και ποια ήταν η αντίδραση του Δημάρχου μετά τον ξεσηκωμό εκπαιδευτικών και φορέων –που θα με οδηγήσει και πάλιν σε πονηρά συμπεράσματα; Ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες -σύμφωνα με μαρτυρία ενός από αυτούς- να αποσυρθούν από τη δημοπρασία για να μπορέσει ο Δήμαρχος να ματαιώσει την εκμίσθωση επικαλούμενος το …άγονο του διαγωνισμού. Για να …εξαγγείλει στη συνέχεια –και να διαχύσει τις αρνητικές εντυπώσεις- το πρόγραμμα «Πράσινες Στέγες». Αν όλη αυτή η …αμαρτωλή (;) ιστορία δε θυμίζει το …πράσσειν’ άλογα, τότε τι άλλο θυμίζει; Αφήστε που και να θελήσω ν' αγιάσω ...δε μ' αφήνουν!
(*) Ο.Σ.Κ. = Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων
Δ.Λ. = Δήμος Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια: