• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Αλέξανδρος Αβρανάς

Με εκπλήξεις(;) και εκρήξεις(!) η χθεσινή απονομή των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Δύο από τις 22 ταινίες μυθοπλασίες που συμμετείχαν στα φετινά Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία μοιράστηκαν το σύνολο των διακρίσεων: το «Without» του Αλέξανδρου Αβρανά (6) και οι «Σκλάβοι στα δεσμά τους» του Τώνη Λυκουρέση.
Ο τριαντάχρονος εικαστικός Αλέξανδρος Αβρανάς με το «Without», την πρώτη ταινία μυθοπλασίας του, ένα κλειστοφοβικό σχόλιο για τις ανθρώπινες σχέσεις, βρέθηκε στην κορυφή των Κρατικών Βραβείων με έξι συνολικά. Ανάμεσά τους και το σημαντικότερο, το 1ο Βραβείο ταινίας μυθοπλασίας, αλλά κι εκείνο του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.
Δε γνωρίζω πόσοι …γνωρίζετε πως ο Αλέξανδρος Αβρανάς είναι λαρισαίος εικαστικός και όπως λέει ο ίδιος, δεν είναι παράξενο για έναν εικαστικό να ασχολείται με το σινεμά. Ειδικά γι’ αυτόν, που έχει γυρίσει με επιτυχία ταινίες μικρού μήκους. «Το κομμάτι των εικαστικών κινήθηκε από μόνο του» λέει, «αφού αμέσως μετά το τέλος των σπουδών μου μπήκα στην Art Athina και τα πράγματα πήραν μια δική τους πορεία. Ομως, προτιμώ τον κινηματογράφο σαν γλώσσα, γιατί έχω πολύ περισσότερο χρόνο, αλλά και την εικόνα, προκειμένου να αφηγηθώ πράγματα με πολυπλοκότερο τρόπο. Το αισθητικό κομμάτι θεωρώ ότι είναι πολύ ευκολότερο, είναι μάλλον λυμένο». Μιλώντας για την ταινία του, δήλωσε πως είναι μια εντελώς ανεξάρτητη παραγωγή χωρίς καμία ενίσχυση, είναι μια ιστορία «ανώνυμη», αφού οι χαρακτήρες δεν έχουν ονόματα, επειδή σύμφωνα με τον νεαρό δημιουργό, οι ιστορίες τους ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε θεατή.
Without - Trailer (Alexandros Avranas)

Δεν υπάρχουν σχόλια: