Διάβασα, Είδα, Άκουσα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (ρεπορτάζ της Λένας Κισσάβου), της Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009, μια έκθεση της WWF Ελλάς με θέμα: «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον», σχετικά με την πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2050 και ανησύχησα.
Για τη Λάρισα, τα πράγματα είναι αρκετά ζοφερά. Η κλιματική αλλαγή θα «χτυπήσει την πόρτα» της Λάρισας με οδυνηρές συνέπειες, αλλά… Υπάρχει όμως και η αισιόδοξη άποψη-πρόταση. «Ανάχωμα» δροσιάς μπορεί να προσδώσει ένας καθαρός Πηνειός, όπως επίσης, σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος –εκτός του ποταμού- και του περιαστικού πρασίνου και της προστασίας των αδόμητων χώρων της πόλης.
Αναλυτικότερα, για την πόλη της Λάρισας προβλέπει πως: θα καταστεί μια ανυπόφορη πόλη, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που θα διαρκούν πολύ περισσότερες μέρες απ’ ό,τι σήμερα, ετησίως, ((π.χ. περισσότερες πολύ θερμές ημέρες >35 βαθμούς Κελσίου σε ετήσια βάση, αύξηση τροπικών νυχτών με θερμοκρασίες >20 βαθμούς Κελσίου). Οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι δύσκολες, η ζωή των κατοίκων της θα διαταραχθεί από την αλλαγή του κλίματος και θα νιώσουμε έντονα τις συνέπειες της καταστροφής του περιβάλλοντος και των αλλαγών του κλίματος που έχει προκληθεί από ανθρωπογενείς πηγές. Η Λάρισα θα δεχθεί μεγάλη πίεση από την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μέρες του καύσωνα, οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχή, να μειωθούν οι χειμερινές βροχοπτώσεις και συνεπώς να αυξηθεί κατά πολύ ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Αυξημένος επίσης θα είναι ο κίνδυνος ερημοποίησης νέων εκτάσεων και μείωσης στη διαθεσιμότητα νερού.
Σχετικά με το αν αυτά μπορούν να ανατραπούν, καθώς επίσης και για τα μέτρα που μπορεί να πάρει η πόλη, αλλά γενικότερα και οι γεωργικές περιοχές που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ξηρασίας, υπεύθυνος του WWF Ελλάς απαρίθμησε:
Τη δημιουργία πράσινων οάσεων στο κέντρο της πόλης, τις παρεμβάσεις προστασίας των αδόμητων χώρων, την προστασία ή/και επέκταση των περιαστικών δασών, την παροχή κινήτρων για εναλλακτικούς τρόπους δροσισμού και την αποτελεσματική μόνωση κατοικιών. Ειδικότερα για τη Λάρισα, η αξιοποίηση ενός «καθαρού» Πηνειού, θα παίξει το ρόλο του «κύματος δροσιάς» για την πόλη». Για τη γεωργία, η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων που κατευθύνονται στη γεωργία και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιλογής κατάλληλων καλλιεργειών, η αλλαγή των καλλιεργειών, η εξασφάλιση της ορθής χρήσης του νερού.
Γενικότερα για την Ελλάδα: η χώρα μπορεί να κινητοποιηθεί εκπονώντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας στις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος. Ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μέτρα για την υλοποίηση ενός άρτιου συστήματος δασικής διαχείρισης, την ορθή αξιοποίηση των νερών, την καταπολέμηση της ερημοποίησης, την προστασία της βιοποικιλότητας και των καλλιεργειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Εξάλλου, η ειλικρινής στροφή της Ελλάδας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να δώσει λύσεις περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά. Είναι στο χέρι μας!
Εγώ διάβασα αυτή την έκθεση, ανησύχησα, αναθάρρησα από τις προτάσεις και είμαι αισιόδοξος. Οι πολιτικοί άρχοντες, οι νομαρχιακοί και οι δημοτικοί άρχοντες, αναρωτιέμαι: πήραν είδηση γι αυτή την έκθεση; Και αν ναι, σκέφτονται κάτι και τι; Γιατί, ναι στο χέρι μας είναι, αλλά οι κύριες αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά. Δυστυχώς!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου