• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Πλατείας "Μπλάνα" ...μέρος 2ο

Επανέρχομαι στο ίδιο θέμα: την καταστροφή της πλατείας Λαού ή Νέας Αγοράς. Αφορμή η σημερινή ...απάντηση του δημάρχου σε ανακοίνωση της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις". 'Ηδη στην προηγούμενη αναφορά μου για την πλατεία έχω αναρτήσει στα σχόλια την ανακοίνωση της δημοτικής αντιπολίτευσης και την αναφορά του δημάρχου στη διάρκεια των εγκαινίων. Δε θέλω να αναφερθώ στις εγκλήσεις και αντεγκλήσεις επί του θέματος. ʼΑπαγε απʼεμού.
Αντί άλλου δικού μου σχολίου, σας παραθέτω την Ευχαριστήριο επιστολή της οικογένειας Μπλάνα, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο:

Ευχαριστήριο
Ευχαριστούμε τον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο που ομόφωνα αποφάσισαν και τίμησαν τον αείμνηστο Δήμαρχο Αγαμέμνονα Μπλάνα, δίνοντας το όνομά του στην πλατεία.
Ευχαριστούμε επίσης τους Λαρισαίους που επέμεναν να ονομάζουν το χώρο αυτό πλατεία "Μπλάνα" αναγνωρίζοντας έτσι το μεγάλης σημασίας έργο της δημοτικής του θητείας.
Αν και το όραμά του γι' αυτή την πλατεία ήταν διαφορετικό(*), ας είναι ο χώρος που θα τον θυμόμαστε και θα τον τιμούμε πάντα.
Η οικογένειά του
(*) η υπογράμμιση δική μας.

Ερωτήματα θέλω να θέσω:
  1. Πόσα δέντρα κόπηκαν και με πόσα ανικαταστάθηκαν;
  2. Πόσοι θάμνοι κόπηκαν και με πόσους αντικαταστάθηκαν;
  3. Πόσα τετραγ. μέτρα χώμα χάθηκαν και με πόσα τετραγ. μέτρα τσιμέντο αντικαταστάθηκαν.
  4. Πόση και τί είδους ρύπανση υπήρχε τότε στην περιοχή και πόση και τί είδους ρύπανση θα υπάρχει τώρα;
  5. Πόση δροσιά προσέφερε στην περιοχή τότε και πόση θα προσφέρει τώρα;
  6. Πόσοι άνθρωποι έβρισκαν καταφύγιο στα σκιερά της μέρη τότε και πόσοι θα μπορούν τώρα;
  7. Πόσοι άνθρωποι διέσχιζαν την πλατεία τότε και πόσοι την διασχίζουν τώρα;
  8. Πόσοι, τέλος, περπατώντας στους παράπλευρους δρόμους γυρίζουνε το βλέμμα προς τη ...γκρίζα πλατεία τώρα;
Δε γνωρίζω ποιό ακριβώς ήταν το όραμα του αειμνήστου Αγ. Μπλάνα -σίγουρα όχι η σημερινή κατάσταση της πλατείας, όπως τονίζει στην ευχαριστήριο επιστολή και η οικογένειά του- αλλά ...ανέγνων, έγνων, κατέγνων: η σημερινή δημοτική αρχή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΑΜΑ! Και μάλλον θα πρέπει να τηρήσει αιδήμονα σιγή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: