• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

Νέοι Αντιδήμαρχοι ή τα ίδια...παλιά μυαλά


Διαβάζω σε τοπική εφημερίδα "...τη δημιουργία μιας νέας αντιδημαρχίας, ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος κ. Τάδε, που προχώρησε και σε αλλαγές προσώπων..." και αναρωτιέμαι ΑΝ θα αλλάξει κάτι με αυτή τη λογική του ...φεύγα εσύ...έλα εσύ... μεσά από την ΙΔΙΑ δεξαμενή ανθρώπων=στελεχών=πιστών κομματικών φίλων...(θα μπορούσα να γράψω και για άλλες κατηγορίες αλλά άσε καλύτερα, μην μπλέξω με τη δικαιοσύνη).

Ναι, ίσως θα μου πείτε πως, αυτή η δεξαμενή αποτελείται από ...αιρετούς και άρα εκλεκτούς του λαού και όχι ...εγκάθετους. Τρίχες -και με το συμπάθειο. Ξέρουμε δα πώς επιλέγονται, τοποθετούνται στα ψηφοδέλτια, πριμοδοτούνται και άρα ΄"εκλέγονται" όλοι αυτοί. Ας είν' καλά το κομματικό...μοναστήρι. Κι αν είναι να τοποθετηθεί και κανένα αξιόλογο γυναικείο μυαλό -γιατί να σας πω την...αμαρτία μου, έχω εμπιστοσύνη στα καθαρά γυναικεία μυαλά- τότε προκύπτει ως...ποσόστωση!

Καλά πώς θέλεις, ίσως με ρωτήσετε, να επιλέγονται οι αντιδήμαρχοι; Απαντώ. Θάθελα ένας τοπικός άρχοντας, ο οποίος αγαπά την πόλη του και όχι τον θώκο και την εξουσία -υπάρχουν άραγε τέτοιοι;- να κάνει την επιλογή του από μία δεξαμενή...ΑΡΙΣΤΩΝ. Θα ήθελα, ας πούμε, να τοποθετήσει τον καλύτερο ...αρχιτέκτονα της πόλης του, τον καλύτερο νομικό παράγοντα, τον καλύτερο καλλιτεχνικό παράγοντα, τον καλύτερο αθλητικό, εκπαιδευτικό, οικονομικό,.... Δηλαδή να διαλέξει ανάμεσα στους καλύτερους στο είδος τους τον ...καλυτερότερο και να του ζητήσει ό,τι νέο ή φρέσκο έχει στο μυαλό να το παραθέσει και όλοι μαζί να το υλοποιήσουν.

Θα μου πείτε, ίσως, ότι κάπως έτσι ενεργούν και οι νυν άντιδήμαρχοι. Δημιουργούν επιτροπές από αξιόλογους επιστήμονες, αναθέτουν εργασίες και μελέτες και υλοποιούν. Τρίχες -και πάλιν με το συμπάθειο. Αυτό κάνουν μεν -ή ίσως, ή κάποιοι- αλλά τα κριτήριά τους για την υλοποίηση των προτάσεων είναι άλλα. Είναι στενά παραταξιακά, κοντόφθαλμα, βραχυπρόθεσμα, χωρίς πολιτικό κόστος, φθηνιάρικα. Είναι -και μόνον- έργα βιτρίνας.

Προτιμώ τους τεχνοκράτες επιστήμονες, ειδικούς, ανιδιοτελείς, άγνωστους, αφανείς αλλά πλούσιους σε φρέσκες ιδέες, φιλόδοξους και οραματιστές. Βαρέθηκα την ανακύκληση προσώπων φθαρμένων, κομματικών, στενόμυαλων, με μόνη φιλοδοξία τους τη...βόλεψη και την προσωπική τους...αναρρίχηση. Νισάφι πια. Αυτοί, τόσα χρόνια στην εξουσία, ότι είχαν να δώσουν -αν είχαν κάτι- το 'δωσαν -ίσως και να το...πήραν πίσω. Πιστεύετε πως δεν υπάρχουν στην πόλη μας κε Δήμαρχε άλλα μυαλά ΙΚΑΝΟΤΕΡΑ των μέχρι τώρα συνεργατών σας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: