• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Στη Λάρισα έχουμε την πολυτέλεια να κόβουμε δένδρα. Εσείς;




"Έπιασαν επ’ αυτοφώρω δύο εργάτες να κόβουν δεκάδες υγιή δένδρα στην κοίτη του Πηνειού, ενώ όταν επιχείρησαν να καλέσουν την αστυνομία, οι δύο διέφυγαν με το ΙΧ τους. Οι εργάτες μάλιστα, ισχυρίστηκαν ότι έχουν άδεια του Δήμου και του Δασαρχείου και ανέφεραν ότι υπάρχει συγκεκριμένη εντολή για κοπή δένδρων από την αριστερή πλευρά της κοίτης, σύμφωνα με τη φορά των νερών, έως και τη Νέα Σμύρνη, για τη διαπλάτυνση της για να καταστεί το ποτάμι πλωτό. Κατετέθησαν καταγγελίες και μη­νύσεις στο Α’ Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας, ενώ σήμερα στις 12 μέλη της επιτροπής αγώνα για τη σωτηρία του Πηνειού ποταμού θα κλείσουν τη γέφυρα της ΔΕΥΑΛ, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την κοπή των δένδρων".
Τώρα που έχετε αποκτήσει αρκετή εμπειρία στο κόψιμο δέντρων (θυμίζω για τους αναγνώστες το τελευταίο …πείραμα έγινε πρόσφατα στην Πλατεία Μπλάνα) κ.κ. του Δήμου και πάντες οι υπεύθυνοι, έχουμε κι εδώ στην Αίολου κάτι δέντρα για κόψιμο. Όλο φύλλα και κλαριά γεμίζουν τους δρόμους και ειδικά το φθινόπωρο η κατάσταση είναι δράμα. Κι αν σας περισσεύει ο χρόνος, πεταχτείτε και στην αυλή του παλιού ορφανοτροφείου, έχει εκεί κάτι γέρικα πεύκα, κόψτε τα κι αυτά. Και απέναντι στο παρκάκι της Αιόλου, κι εκεί έχει δέντρα για κόψιμο. Καλά, είμαι σίγουρος πως αν ψάξετε θα βρείτε κι αλλού. Εξάλλου, οι περίοικοι θα σας ευγνωμονούν που θα τους απαλλάξετε από τα φύλλα και το …πράσινο, που μπορεί να κουβαλάει και ένα σωρό ασθένειες (μελίγκρα, ψώρα και βάλε).
Ας σοβαρευτούμε. Εσείς, γιατί εγώ είμαι σοβαρός. Τόσο πολύ είναι το αστικό και περιαστικό πράσινο που έχουμε την πολυτέλεια να το ελαττώνουμε; Αντί να το προστατεύουμε, να το περιποιούμαστε και να το πολλαπλασιάζουμε, βαλθήκατε να μας το στερήσετε κι αυτό το λίγο. Κουκούτσι μυαλό; Κάντε μια βόλτα στους δρόμους, όχι τους κεντρικούς -ξέρετε, τα όρια της πόλης δεν είναι ..γύρω από το κέντρο- και γεμίστε τις τρύπες στα πεζοδρόμια με δέντρα. Από τότε που τα ‘καψε ο χιονιάς, μια φορά είδα συνεργεία να τα αντικαθιστούν. Ελάτε στην Αιόλου, στο τέλος της Νικηταρά να δείτε πως υπάρχουν κι άλλοι χώροι για δενδροφυτεύσεις.
Αν είναι να κοπούν τα δέντρα στο ποτάμι, μη σώσει και γίνει ποτέ διαπλάτυνση της κοίτης του. Τι σόι βόλτα θα μπορεί να κάνεις κανείς πλάι στο ποτάμι, όταν θα είναι κρανίου τόπος; Μα τόσο ηλίθιοι και ενεγκέφαλοι είστε; Αν είναι να ...ανακατασκευάσετε την πόλη, να την κάνετε σύγχρονη, να την κτίσετε όλη και να ζούμε σε μια απάνθρωπη πόλη, ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ εδώ. Δε θέλουμε άλλο. Η κοίτη του ποταμού δεν μπορεί να διαμορφωθεί χωρίς να πειραχτούν τα δέντρα; Ας ρίξουμε και μια ματιά στο αισθητικό άλσος. Πόσος καιρός πέρασε από τη δενδροφύτευση και σε ποιο στάδιο είναι τα νέα δέντρα. Ειδικός δεν είμαι, αλλά …αργούν πολύ βρε αδελφέ. Και το καμίνι που λέγεται Λάρισα, δεν θα μας περιμένει εσαεί. Εδώ μέσα θα βράζουμε ΟΛΟΙ μας, εμείς και το ζουμί μας.

Πήγα επιτόπου (θυμάστε φαντάζομαι αυτή την ειδική ...ράτσα πολιτικών παραγόντων, τους "επιτόπου") και "απαθανάτισα" την καταστροφή, γιατί περί αυτού πρόκειται. Ράγισε η καρδιά μου όταν είδα πεσμένα τόσα δέντρα. "...η αρμόδια υπηρεσία που έχει αναλάβει τον έλεγχο του υδραυλικού έργου έχει διαβεβαιώσει το Σύλλογο πως δεν πρόκειται να κοπούν πολυετή δέντρα.." αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Πηνειού και παραποτάμιου πολιτισμού. Φευ. Αντ' αυτού δεκάδες τα κομμένα (δεν τα μέτρησα πάντως είναι αρκετά). Αναρτώ τις φωτογραφίες για να τα δείτε και σεις, γιατί κανείς μας δεν πρόκειται να ξαναδεί αυτά τα δέντρα ...όρθια. Είπαμε πως τ' άλογα όταν γεράσουν τα σκοτώνουν. Αυτά όμως τα δέντρα, ούτε άλογα είναι αλλ' ούτε γέρασαν. Επρόκειτο για υγιή δέντρα. Ας όψονται οι αίτιοι. Μήπως θα 'πρεπε να τους κρεμάσουμε στα δέντρα που έκοψαν; 'Οχι, θα σκεφτείτε, δεν είναι ...ευγενικό. Μπορούμε όμως να τους κρεμάσουμε στις επόμενες εκλογές. Να θυμηθώ να μην το ξεχάσω!

Διαβάστε περισσότερα και άλλα σχετικά, ΕΔΩ!
ΥΓ.1. Να δω, ο ...υπασπιστής-υπερασπιστής του Δήμαρχου, θα αναλάβει εκ νέου την υπεράσπιση του ...θεάρεστου αυτού έργου.
ΥΓ.2. Πάντα αναρωτιόμουνα και αναρωτιέμαι: δικαιούται μία πλειοψηφία, ας πούμε του Δημοτικού Συμβουλίου (και εδώ πρόκειται για το ...42%) να παίρνει τέτοιες αποφάσεις που για πολλά χρόνια θα είναι καταστροφικές για μια πόλη;
ΥΓ.3. Μήπως θα πρέπει ο Νομάρχης να αναλάβει να εξετάσει την περίπτωση; Και το Υπουργείο ...Περιβάλλοντος, τί κάνει; Μήπως έγινε μόνο ...Δημοσίων 'Εργων;
Επί του ...πιεστηρίου: "Από την πληροφόρηση που έχω, ξεκίνησε η εργολαβία στο συγκεκριμένο σημείο και σε ότι αφορά την κοπή δέντρων θα γίνει ότι προβλέπεται από τη σχετική μελέτη, με νόμιμο τρόπο" δήλωσε ο Δήμαρχος στα κανάλια. Τί καταλαβαίνω από αυτή τη δήλωση: πρώτον, ο Δήμαρχος δεν παρακολουθεί τα έργα ή δεν ξέρει τι (του) γίνεται γενικότερα και δεύτερον, ότι θα προχωρήσει το ...έργο, θέλουμε δε θέλουμε. Αν όντως έτσι είναι τα πράγματα, ε τότε να τον χαιρόμαστε!

2 σχόλια:

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Που χαθηκε η ντροπη για να την βρουν αυτοι? Που?

phlou...flis είπε...

Το θέμα αγαπητέ μου είναι να έχουμε μνήμη... και να τιμωρήθουν, εν ευθέτω χρόνω!