• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Ηχορύπανση

Διάβασα, Είδα, 'Ακουσα και 'Εγραψα: από τον τοπικό Τύπο

Ο πόλεμος κατά της ηχορύ­πανσης από τη Νομαρχία Λάρισας, συνεχίζεται (καλέ, πότε άρχισε και δεν το πήρα είδηση;). Σε όλες τις κρίσιμες πλατείες, εκεί που βρίσκονται τα μπαράκια που διασκεδάζουν οι Λαρισαίοι, οι έλεγχοι εντατικοποιούνται. Μάλιστα, ζητούν και τη βοήθεια μας οι αρμόδιοι, δηλαδή αν ακούμε πολύ δυνατή μουσική σε κάποια πλατεία, να τους ενημερώ­σουμε για να πιάσουν “στα πράσα” τους παραβάτες που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των εν λόγω μπαρ.

Κι’ εγώ λέω, ‘ντάξει να βοηθήσουμε να συλληφθούν οι παραβάτες-ιδιοκτήτες των συμπαθέστατων ...μπαρακίων. Να ‘ταν όμως μόνο αυτοί; Οι θόρυβοι στην πόλη είναι πολλών decibel και προέρχονται από πολλές αιτίες, με πρώτο παράγοντα τον άνθρωπο. Να απαριθμήσω κάποιες.

Τα μηχανάκια με τις κομμένες ή «επιδιορθωμένες» εξατμίσεις που μόνο σκοπό έχουν να προκαλέσουν θόρυβο.
Τα ΙΧ αυτοκίνητα με τις ενισχυμένες εξατμίσεις που τον ίδιο σκοπό έχουν κι αυτές.
Τα ΙΧ …μερακλήδων κατόχων τους που έχουν στο πορτ παγκαζ τους ηχοσυστήματα ισοδύναμα αυτών που έχουν μουσικά καταστήματα και τα οποία εκπέμπουν ακαθόριστες …μουσικές προς …τέρψιν των περαστικών.
Τους πλανόδιους εποχούμενους πραματευτάδες, παλιατζήδες με τα μεγάφωνα στο διαπασών να διαλαλούν –όλες τις ώρες της ημέρας- την …πραμάτεια ή την …υπηρεσία που προσφέρουν.
Τα κάθε λογής κατασκευαστικά-επισκευαστικά μηχανήματα με τους εκκωφαντικούς θορύβους τους, οι χειριστές των οποίων κατά κανόνα τηρούν τα ωράρια κοινής ησυχίας.
Τα στρατιωτικά αεροπλάνα που την στιγμή που υπερίπτανται πάνω από την πόλη …μαρσάρουν, κάνοντας τους συναγερμούς των αυτοκινήτων να τρελαίνονται.
Τις παρέεςπεζές ή εποχούμενες- που γυρνώντας τις πρωινές ώρες από τη …διασκέδασή τους, ξεχνούν ότι οι άλλοι γύρω τους κοιμούνται, γιατί θα πρέπει να πάνε στη δουλειά τους.



Πιθανόν να έχω ξεχάσει κι άλλες περιπτώσεις, αλλά σίγουρα δεν υπερβάλλω σ’ αυτά που αναφέρω. Και όπως αντιλαμβάνεται κανείς, πόσο μπορούν να αντέξουν τα νεύρα του λαρισαίου πολίτη, όταν βομβαρδίζεται με θορύβους κάθε στιγμή του 24ώρου, και ψάχνει στιγμές ξεκούρασης ή του λαρισαόυ μαθητή ο οποίος ψάχνει απεγνωσμένα στιγμές αυτοσυγκέντρωσης. ‘Η ακόμη, του ηλικιωμένου ή του ασθενή, οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν τον παραμικρό θόρυβο. ‘Η τους κατοίκους στις γειτονιές κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές, που χρόνια τώρα, υφίστανται τον μόνιμο θόρυβο της διέλευσης των τρένων, ακόμα ακόμα και τους θορύβους από τα οικιακά ζώα (γαύγισμα σκύλων) για τα οποία οι ιδιοκτήτες δε λαμβάνουν καμία μέριμνα, ή τις οικιακές συσκευές (TV, ραδιόφωνο κλπ) που φροντίζουμε να λειτουργούν κάθε ώρα και στιγμή στη διαπασών.

Ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί πώς και πόσο ο θόρυβος επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας. Έρευνες έδειξαν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στον θόρυβο περιλαμβάνουν κυρίως: ενόχληση, ακουστικές βλάβες (μόνιμες ή παροδικές), δυσκολία στην ομιλία, ψυχολογικές διαταραχές (τέντωμα των μυών, υπέρταση), διαταραχή του ύπνου, μείωση της παραγωγικότητας του ανθρώπου στον εργασιακό τομέα Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, πολλαπλές οι αιτίες ηχορύπανσης, ένας και μοναδικός ο υπεύθυνος: ο ανθρώπινος παράγων. Να βοηθήσουμε λοιπόν στην προσπάθεια τούτη της Νομαρχίας, αλλά να αναλάβουν ενεργό ρόλο και η τροχαία και η δημοτική αστυνομία και κάθε αρμόδιος φορέας. Να μη νοιώθουμε μόνοι. Και είναι πολύ απλή η λύση∙ να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

Διαβάστε σχετικά και στην ιστοσελίδα: Noise Pollution

3 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Το παραπάνω σχόλιο είναι ιός. Μην το ανοίξετε - μην πατήσετε πουθενά.

KitsosMitsos είπε...

Τώρα, για την ανάρτηση. Μου άρεσε - πέρα από το κείμενο - πάρα πολύ η εικονογράφηση. Πολύ καλή δουλειά!

phlou...flis είπε...

@kitsomitso: ισα που με πρόλαβες για το 1ο μνμ.
Οσον αφορά στο 2ο, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά τα σκίτσα σεν είναι δικά μου...