• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Νερό νεράκι μου και πώς να σε ...ξοδέψω

Διάβασα, Είδα, Άκουσα και Έγραψα: Καμπάνια για οικονομία στο νερό

"Καμπάνια στα σχολεία για οικονομία στο νερό, ξεκίνησε η Νομαρχία, με σκοπό να ενημερωθούν τα παιδιά μιας και αυτά είναι που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. «Νερό: να σώσουμε και τη τελευταία σταγόνα» θα είναι το κεντρικό σύνθημα της ενημερωτικής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με πρώτο σταθμό τα σχολεία του Νομού. Θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό, θα προβληθεί σχετικό ντοκιμαντέρ και θα ακολουθήσει συζήτηση. Θα επισκεφτούν και κεντρικά σημεία της Λάρισας για διανομή ενημερωτικού υλικού".
Καλή, κάλλιστη η ενέργεια της Νομαρχίας, μα νομίζω πως ο κόσμος δεν πάσχει από έλλειψη πληροφόρησης. Το βλέπουμε και το ζούμε καθημερινά, στην πράξη λιγότερο, στις οθόνες της τηλεόρασης και στα ΜΜΕ περισσότερο. Εξάλλου όλοι γνωρίζουμε πως ο επόμενος πόλεμος θα είναι για το νερό. Δε μας λείπει η ενημέρωση αλλά οι πρακτικές εφαρμογές. Και πρώτα πρώτα των φορέων –ακόμα και αυτών που κάνουν την ενημέρωση. Εξηγούμαι:
1) Τα υγρά απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού, των οποίων η καθαρότητα πλησιάζει στο 98 %, οδηγούνται μέσα από κανάλια στον Πηνειό και χάνονται στη θάλασσα. Γιατί να μην ανατροφοδοτούταν την πόλη και να ποτίζονται οι πλατείες και τα δέντρα; Γιατί να μην κατασκευαστούν μία ή δύο υδατοδεξαμενές και από κει να …τροφοδοτούνται τα βυτιοφόρα του Δήμου –και ιδιωτικά ενδεχομένως- για το πλύσιμο δρόμων και πότισμα των δέντρων. Γιατί να μην …τροφοδοτούνται και οι πυροσβεστικοί κρουνοί και τα πυροσβεστικά οχήματα από αυτές τις υδατοδεξαμενές (όταν είχαν επισκεφθεί στο παρελθόν ισραηλινοί την πόλη για να δώσουν τα φώτα τους σχετικά με το πρόβλημα του νερού –βλέπετε πρωτοπόροι στον τομέα αυτό- είχαν μείνει έκπληκτοι για τη σπατάλη που κάνουμε. Και εξηγούσαν πως αυτοί ζουν με το ένα εκατοστό της ποσότητας που εμείς καταναλώνουμε). Καταλαβαίνω πως είναι ένα έργο, δαπανηρό μεν, αφανές δε, ενώ η λογική των ...αρχόντων είναι η …παρουσίαση «έργων» (ίδε σιντριβάνια).
2) Οι πλατείες φυτεύονται με γκαζόν, αντί με ξηρόφυτα δέντρα, και η δαπάνη για πότισμα είναι πολλαπλάσια. Μπορούν να αντικατασταθούν με ποικιλίες φυτών, λιγότερο δαπανηρές σε νερό. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες Πρασίνου σίγουρα γνωρίζουν πολύ περισσότερο από εμένα, νομίζω. (Θα μου πείτε ναι, αλλά θα λιγοστέψει το …πράσινο –σε χρώμα- από την πόλη).
3) Να γίνει σταδιακή και ολοκληρωτική αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης (οι ισραηλινοί πρότειναν την αντικατάσταση των αγωγών χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον …ευθύγραμμους τέτοιους) για να αποφεύγονται οι διαρροές. Κάποια στιγμή πρέπει η δημοτική αρχή να ξεκινήσει. Γιατί στα σπίτια, τα διαμερίσματα και στις παροχές τους το κατεστραμμένο δίκτυο αντικαθίσταται από τους ιδιοκτήτες τους και στο κεντρικό δεν γίνεται κάτι ανάλογο; Είναι μήπως καλύτερης ποιότητας τα υλικά που χρησιμοποιούνται; (Φυσικά κατανοώ πως είναι έργο δαπανηρό και όχι ...φανταχτερό).
4) Το μεγάλο πρόβλημα στο κεφάλαιο που λέγεται «νερό», πιστεύω πως είναι οι αγρότες και ο τρόπος άρδευσης που χρησιμοποιούν. Θα πρέπει παύσουν να ποτίζουν μέρα μεσημέρι χρησιμοποιώντας τα γνωστά κανόνια ή τα μηχανήματα ψεκασμού και να τα αντικαταστήσουν με σταγόνες (ας ρωτήσουν τους ισραηλινούς οι οποίοι ποτίζουν με το ένα εκατοστό της δικής μας ποσότητας και έχουν μετατρέψει ερήμους σε γόνιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις). Η αγροφυλακή ή αστυνομία περιβάλλοντος ή όπως αλλιώς λέγεται, καιρός είναι να αναλάβει επί τούτο το έργο της …επίβλεψης.
5) Να μπουν υδρομετρητές στις αγροτικές πομόνες. Να καταναλώνουν το αναλογούν -θα βρεθούν οι σχετικές φορμουλες- και να πληρώνουν για το επιπλέον. (Ναι το καταλαβαίνω, έχει πολιτικό κόστος και η αγωνία όλως είναι να εξασφαλίσουν την ψήφο του αγρότη).

Υ.Γ. Με τόσες αναφορές στους ισραηλινούς κινδυνεύω να χαρακτηριστώ και … σημιτιστής;

Δεν υπάρχουν σχόλια: