• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Ενδεικτικά αλλά ...δηκτικά, No 1

Ανά τας οδούς και τας ρύμας...
1. Κόβουν δέντρα στον Πηνειό. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει αν είναι λάθος ή ανευθυνότητα, αν τα ‘κοψε ο αγέρας (φυσικά θα τον διαψεύσω γιατί τα είδα πριονισμένα), αν είναι στα πλαίσια κάπου ευρύτερου σχεδιασμού και ποιού, αν θα αντικατασταθούν και με ποιο τρόπο, αν…. Εξουσία είμαι ‘γώ κι’ εσείς υποτελείς μου… ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.


2. Δίνει …εξηγήσεις και …παραπονείται ο Δήμαρχος για τα παράπονα συμπολιτών μας. Μιλάει για την οικολογική του ευαισθησία και εννοεί κόψιμο δέντρων. Αναφέρεται σ την ανάγκη …τσιμεντοποίησης της πόλης (ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι) όταν δεν υπάρχει μέρος για μέρος χωματένιο. Μιλάει για παρεμβάσεις οι οποίες απαιτούν και κόψιμο δένδρων (τα δέντρα πρέπει να κόβονται για να ανανεώνονται, ισχυρίζεται) αλλά εννοεί την ανανέωση σε ξύλινους κύβους (ίδε πλατεία Μπλάνα). Κάνει λόγο για …μικρά καραβάκια στον Πηνειό και λιμανάκι που στοίχησε κάτω από 300.000€ όταν η ίδια η πινακίδα τον διαψεύδει (1.376.040 € αν θυμάμαι καλά). ΛΕΥΤΕΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ …ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ.


3. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να βάλουν στην άκρη τις διαμάχες, να ενεργοποιηθούν και να εκμεταλλευτούν τις χρηματοδοτήσεις που είναι διασφαλισμένες για το και να ολοκληρώσουν το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης στο Αρχαίο Θέατρο, ώστε να καταστεί προσβάσιμο. Δηλαδή τρώγονται σαν τα σκυλιά για μια …πίτα που υπάρχει. ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ.


4. Πρόβλημα …Σουφλιά το τελευταίο διάστημα αλλά ο Λαρισαίος, όταν θέλει κάνει τον κουφό. Το πρώτο θέμα στο οποίο έδωσε τροφή ήταν πολεοδομικής φύσεως και αφορούσε -ακόμη αφορά- το εξοχικό του. Δεν το απέφυγε, βγήκε στα κανάλια και τα Μέσα να δικαιολογηθεί, προσπάθησε να το συγκαλύψει, δεν άφησε τις αρμόδιες αρχές να τον αντιμετωπίσουν όπως κάθε άλλο πολίτη. Το δεύτερο έχει να κάνει με την ενασχόληση του με το περιβάλλον. Θα προτιμούσε να μείνει ως Υπουργός ΧΩ.Δ.Ε. αφού το ΠΕ(ριβάλλον) το οποίο θεωρεί μάλλον, ως αναγκαίο κακό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδράνειας είναι και η προχθεσινή καταδίκη της Ελλάδας. Πού βρίσκεται δυο μέρες τώρα; Κρύβεται; Ας βγει και ας τα …ρίξει στο ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον ας φανερωθεί. ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΧΩΔΕ.

5. Έχουμε γράψει πολλές φορές -και με εικόνες- την κατάσταση της οδού Νικηταρά, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο και άναρχο χώρο στάθμευσης. Με όλα τα προβλήματα: διπλοτριπλο-στάθμευση, στένεμα δρόμου, κορναρίσματα, δυσκολία κίνησης (ρωτήστε τους οδηγούς των λεωφορείων τι τραβάνε) ατυχήματα. Σήμερα το μεσημέρι ήμουν παρών σε ένα τέτοιο ατύχημα, ευτυχώς χωρίς θύματα –ίσως ούτε καν γρατσουνιά. Κάποιος να βάλει ένα τέλος πια. Η Δημοτική Αστυνομία, έχει όριο ελέγχου –το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι- στο τέρμα Κύπρου, μέχρι την πλατεία Μπλάνα; Σύνθημά μας ας γίνε: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟ ΝΙΚΗΤΑΡΑ



6. Η κίνηση στο κέντρο είναι τεράστια αυτές τις μέρες. Στους πεζόδρομους και τα πεζοδρόμια συνωστίζονται οι πεζοί μαζί με τους ποδηλάτες, οι μηχανόβιοι και τα κάθε λογής αυτοκίνητα φορτοεκφόρτωσης και όχι μόνο. Η κατάσταση τραγική και επικίνδυνη συνάμα. Κάποιος να βάλει ένα τέλος. ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ.



7. Μου φαίνεται πως η απεργία των οδοκαθαριστών έληξε, ή κάνω λάθος. Γιατί τα σκουπίδια είναι παντού. Ακόμα σε πολυσύχναστα μέρη, όπως στην πολύβουη πλατεία των καφετεριών. Και το λέγαμε παλιότερα, με την ευκαιρία των απεργιών. Για τα σκουπίδια δεν φταίνε οι υπάλληλοι του δήμου. Η κούτρα μας φταίει. Σκουπίδι ανάμεικτα με μηχανάκια, κόσμο, τραπεζοκαθίσματα. 'Ολα ένα πράμα, μια συνήθεια κι αυτή. Αλίμονό μας, για την κατάντια μας. ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: