Και έρχεται μια δημοσίευση-ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της παράταξης ‘Λαρισαίων Πόλις’ με τίτλο «Πώς η συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στην έκθεση Polis 2009 μετατρέπεται σε… πανελλήνιο βραβείο για την ανάπλαση του Πηνειού» (κλικ) και μου χάλασε τον ...οίστρο.
• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.
Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009
Βραβεύσεις και "βραβεύσεις": να κλάψω ή να γελάσω;
Και έρχεται μια δημοσίευση-ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της παράταξης ‘Λαρισαίων Πόλις’ με τίτλο «Πώς η συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στην έκθεση Polis 2009 μετατρέπεται σε… πανελλήνιο βραβείο για την ανάπλαση του Πηνειού» (κλικ) και μου χάλασε τον ...οίστρο.
Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009
Δημοτικές Εκλογές 2010 στη Λάρισα
Νωρίς νωρίς ξεκίνησα με κάποιες σκέψεις γύρω από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Έτυχε να βρω αποτελέσματα παρελθόντων εκλογών στη Λάρισα, τα έβαλα κάτω, τα υπολόγισα και κατέληξα σε κάπoια συμπεράσματα.
Το 1998 ο Κ. Τζανακούλης (ΝΔ), ξεκίνησε τον Α’ Γύρο μόλις με 30,9% (13.597 ψηφοδέλτια). Ακολούθησε ο Χρ. Καφφές (ΠαΣοΚ) με ποσοστό 36,1% (15.860 ψηφ.). Ταυτόχρονα το «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, με το Ν. Σχοινά, είχε λάβει ποσοστό 11,1% (4.902 ψηφ) και το ΚΚΕ με Τ. Σκυλλάκο επικεφαλής είχε πετύχει επίδοση 21,9% (9.610 ψηφ).
- Αν στο ΠαΣοΚ δεν υπήρχε διάσπαση, τότε (ίσως) το αποτέλεσμα να ήταν: ΠαΣοΚ+ΠαΣοΚ’=36,1+11,1=47,2% ΠαΣοΚ > 30,9% ΝΔ
- Αν υπήρχε συνεργασία με το ΚΚΕ τότε: ΠαΣοΚ+ΚΚΕ=36,1+21,9=58% «ΠαΣοΚΚΕ» > 30,9% ΝΔ
Τα αποτελέσματα του 2ου γύρου γνωστά: 1ος ο Κ. Τζανακούλης 51,5% (20.923 ψηφ.) και 2ος ο Χρ. Καφές 48,5% (19.709 ψήφ.)
Το 2002, ο Κ. Τζανακούλης ξεκίνησε με 40,7% (23.859 ψήφοι) με τον Καφφέ να πετυχαίνει 26,4% (15.511 ψηφ). Το «άλλο» πράσινο ψηφοδέλτιο, με το Γ. Φλώρο πέτυχε ποσοστό 15,9% (9.320 ψήφ) και το ΚΚΕ με Α. Παπαστεργίου 17% (9.985 ψήφ).
- Αν στο ΠαΣοΚ δεν υπήρχε διάσπαση, τότε (ίσως) το αποτέλεσμα να ήταν: ΠαΣοΚ+ΠαΣοΚ’=26,4+15,9=42,3% ΠαΣοΚ > 40,47% ΝΔ
- Αν υπήρχε συνεργασία με το ΚΚΕ τότε: ΠαΣοΚ+ΚΚΕ=26,4+17 = 43,4% ΠαΣοΚΚΕ > 40,47% ΝΔ
Τα αποτελέσματα του 2ου γύρου γνωστά: 1ος ο Κ. Τζανακούλης 55,4% (29.912ψηφ.) και 2ος ο Χρ. Καφές 44,6% (24.126 ψήφ.)
Το 2006 εκλέχθηκε από την Α’ Κυριακή, ο Κ. Τζανακούλης με ποσοστό 42,52% (26.856 ψηφ) με τον Γ. Σάπκα (ΠαΣοΚ) να ακολουθεί με 25.328 ψήφους και 40,10%. Το ΚΚΕ, με τον τον Α. Παπαστεργίου, τρίτο με 6.385 ψηφοδέλτια και 10,11% και το ΣΥΝ που επανεμφανίστηκε μετά από κάμποσες τετραετίες αυτόνομα, πέτυχε ρεκόρ με τον Α. Καλογιάννη να συλλέγει 4.597 ψηφοδέλτια και ποσοστό 7,28%.
- Αν υπήρχε συνεργασία με το ΚΚΕ τότε: ΠαΣοΚ+ΚΚΕ=40,10+10,11=50,21% ΠαΣοΚΚΕ > 42,52% ΝΔ
- Αν υπήρχε συνεργασία με το ΣΥΝ τότε: ΠαΣοΚ+ΣΥΝ=40,10+7,28=47,38% ΠαΣοΚΣυν > 42,52% ΝΔ
Το 2010 ο προοδευτικός κόσμος της Λάρισας ΑΠΑΙΤΕΙ συνεργασία, αν φυσικά θέλουμε να απαλλαγούμε από το νυν Δήμαρχο (ή όποιον άλλο συντηρητικό δήμαρχο). Για να αλλάξει κάτι σ’ αυτή την πόλη, για να έρθουν νέες ιδέες, προοδευτικές και όχι μόνο. Απαιτείται να τα βρουν τα κόμματα (γιατί όσο και να λέμε, οι Δημοτικές εκλογές δεν είναι ...Αυτοδιοικητικές αλλά παραμένουν κομματικές, ενώ δε θα έπρεπε). Να αφήσουν τα εγώ, τις προσωπικές-ατομικές φιλοδοξίες, να τα βάλουν κάτω και να δουν το καλό της πόλης και των δημοτών. Αλλιώς, ας χαρίσουμε το Δήμο και πάλιν στον Κ. Τζανακούλη (ή όποιον ...Τζανακούλη προτείνει η ΝΔ). Ας ελπίζουμε ό,τι νέα ήθη θα ευδοκιμήσουν και στις δημοτικές εκλογές, όπως για παράδειγμα, η επιλογή των υποψηφίων να προκύπτει από τους δημότες και όχι καθ’ υπόδειξη των Αθηνών. Για να ανταποκρίνονται –οι υποψήφιοι-, στις τοπικές-δημοτικές απαιτήσεις και όχι στις κεντρικές-κομματικές. Για να δούμε επιτέλους μια ...άσπρη μέρα και στο Δήμο της Λάρισας.
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009
Καλά νέα για το Αρχαίο Θέατρο
Ο υπουργός πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος -με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠαΣοΚ Β. Έξαρχου σχετικά με την ολοκλήρωση διαδικασιών συντήρησης και αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας- δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί σε ένα νέο ολοκληρωμένο τομεακό πρόγραμμα για τον Πολιτισμό, καθώς αποτελεί έργο ειδικής σημασίας και συνδέεται άμεσα με του Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009
Έκθεση της WWF Ελλάς για την Λάρισα, στην περίοδο 2021-2050
Για τη Λάρισα, τα πράγματα είναι αρκετά ζοφερά. Η κλιματική αλλαγή θα «χτυπήσει την πόρτα» της Λάρισας με οδυνηρές συνέπειες, αλλά… Υπάρχει όμως και η αισιόδοξη άποψη-πρόταση. «Ανάχωμα» δροσιάς μπορεί να προσδώσει ένας καθαρός Πηνειός, όπως επίσης, σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος –εκτός του ποταμού- και του περιαστικού πρασίνου και της προστασίας των αδόμητων χώρων της πόλης.
Αναλυτικότερα, για την πόλη της Λάρισας προβλέπει πως: θα καταστεί μια ανυπόφορη πόλη, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που θα διαρκούν πολύ περισσότερες μέρες απ’ ό,τι σήμερα, ετησίως, ((π.χ. περισσότερες πολύ θερμές ημέρες >35 βαθμούς Κελσίου σε ετήσια βάση, αύξηση τροπικών νυχτών με θερμοκρασίες >20 βαθμούς Κελσίου). Οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι δύσκολες, η ζωή των κατοίκων της θα διαταραχθεί από την αλλαγή του κλίματος και θα νιώσουμε έντονα τις συνέπειες της καταστροφής του περιβάλλοντος και των αλλαγών του κλίματος που έχει προκληθεί από ανθρωπογενείς πηγές. Η Λάρισα θα δεχθεί μεγάλη πίεση από την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μέρες του καύσωνα, οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχή, να μειωθούν οι χειμερινές βροχοπτώσεις και συνεπώς να αυξηθεί κατά πολύ ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Αυξημένος επίσης θα είναι ο κίνδυνος ερημοποίησης νέων εκτάσεων και μείωσης στη διαθεσιμότητα νερού.
Σχετικά με το αν αυτά μπορούν να ανατραπούν, καθώς επίσης και για τα μέτρα που μπορεί να πάρει η πόλη, αλλά γενικότερα και οι γεωργικές περιοχές που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ξηρασίας, υπεύθυνος του WWF Ελλάς απαρίθμησε:
Τη δημιουργία πράσινων οάσεων στο κέντρο της πόλης, τις παρεμβάσεις προστασίας των αδόμητων χώρων, την προστασία ή/και επέκταση των περιαστικών δασών, την παροχή κινήτρων για εναλλακτικούς τρόπους δροσισμού και την αποτελεσματική μόνωση κατοικιών. Ειδικότερα για τη Λάρισα, η αξιοποίηση ενός «καθαρού» Πηνειού, θα παίξει το ρόλο του «κύματος δροσιάς» για την πόλη».

Γενικότερα για την Ελλάδα: η χώρα μπορεί να κινητοποιηθεί εκπονώντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας στις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος. Ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μέτρα για την υλοποίηση ενός άρτιου συστήματος δασικής διαχείρισης, την ορθή αξιοποίηση των νερών, την καταπολέμηση της ερημοποίησης, την προστασία της βιοποικιλότητας και των καλλιεργειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Εξάλλου, η ειλικρινής στροφή της Ελλάδας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να δώσει λύσεις περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά. Είναι στο χέρι μας!
Εγώ διάβασα αυτή την έκθεση, ανησύχησα, αναθάρρησα από τις προτάσεις και είμαι αισιόδοξος. Οι πολιτικοί άρχοντες, οι νομαρχιακοί και οι δημοτικοί άρχοντες, αναρωτιέμαι: πήραν είδηση γι αυτή την έκθεση; Και αν ναι, σκέφτονται κάτι και τι; Γιατί, ναι στο χέρι μας είναι, αλλά οι κύριες αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά. Δυστυχώς!
Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009
Εικαστικές παρεμβάσεις στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής
"Εικόνες της πόλης"
Με το έργο αυτό, οι εμπνευστές και οι καλλιτέχνες θέλησαν να προκαλέσουν θετικά τους Λαρισαίους, τους περαστικούς, την πλατεία να στηρίξει το έργο και να μην αφήσει την πρόσοψη στην τύχη που είχε μέχρι πρόσφατα. Το συγκεκριμένο κτίριο είχε ταλαιπωρήθηκε αρκετό καιρό από τις καταλήψεις η δε πρόσοψή του ήταν καλυμμένη από μουτζούρες και γκράφιτι.
Πηγή: ALTERNATIVE MEDIA
Η πρόσοψη του κτιρίου, μετά την παρέμβαση αυτή, έχει μεταμορφωθεί …μέχρι σήμερα. Κι εδώ αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα ιστορικά πανεπιστήμια του κόσμου είναι ‘φορτισμένα’, μεταξύ άλλων με έργα τέχνης. Γιατί όχι και το συγκεκριμένο κτίριο. Προς αυτό αποβλέπει και η παρέμβαση αυτή.
Η εικαστική αυτή δημιουργία, είναι μία πρόκληση στους άρχοντες της πόλης να ακολουθήσουν αντίστοιχες παρεμβάσεις στα πολλά ‘ορφανά’ δημόσια κτίρια της πόλης καθώς και στους καλλιτέχνες, να ανταποκριθούν και να πλαισιώσουν αυτή την κίνηση και να δημιουργήσουν μια πόλη με πολύ χρώμα και ανεπτυγμένη αισθητική.
Γνωρίζουμε ήδη δύο τέτοιες παρόμοιες κινήσεις. Καλλιτέχνες «γκράφιτι» ζωγράφισαν την πρόσοψη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας με πρωτότυπα σχέδια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της της διευθύντριας του Γαλλικού Ινστιτούτου. Ενώ ο δήμος Καρδίτσας παραχώρησε το χώρο του 4ου Λυκείου της πόλης στην δημιουργικότητα των καλλιτεχνών της ομάδας Carpe Diem η οποία συνέλαβε και εκκίνησε το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας σχολικά κτήρια ανά την Ελλάδα»... Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η παρέμβαση στο κτίριο της ιατρικής Σχολής Λάρισας, ήταν μία την ιδέα του προέδρου του Ιατρικού Τμήματος και του πρόεδρου της Δημοτικής Πινακοθήκης η οποία υιοθετήθηκε και από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στην είσοδο της Σχολής, ακολούθησε συναυλία με τους Λουκιανό Κηλαηδόνη και Βαγγέλη Γερμανό οι οποίοι με τη μουσική τους «επένδυσαν» την όλη εκδήλωση.
Αρκετός κόσμος παρακολούθησε τη μουσική εκδήλωση
Περισσότερα: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, εφημερίδα CosmosLarissa, enet
Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009
Πρωτοβουλίες για δενδροφύτευση
Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009
Πότε θα αλλάξουμε και το Δήμαρχο;
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009
Φυτεύουε τσιμέντο και άσφαλτο. Δέντρα πότε θα φυτέψουν;
Α ρε αθάνατη Δημοτική Αρχή…
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009
Ο Ομέρ ...Πριόνης ξαναχτύπησε
'Ακουσα, Είδα, Διάβασα στον τοπικό Τύπο: ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΚΟΨΑΝ ΜΕ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΕ ΦΡΟΥΡΙΟ, ΑΒΕΡΩΦ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ Ν. ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Άγνωστοι δράστες, με ψαλίδια και αλυσοπρίονα, βάλθηκαν να καταστρέψουν εκτάσεις πρασίνου της πόλης, «χτυπώντας» σε διάφορα σημεία της και σε διαφορετικές συνοικίες κάθε φορά, κόβοντας μεγάλο αριθμό υγιών δέντρων, πολλά εκ των οποίων μεγαλύτερα των 15 χρόνων..... ι>
Θέτω το ερώτημα -χοντροκομμένο. Τι διαφορά έχει αυτή η ενέργεια (των υπηρεσιών του Δήμου Λαρισας)
και αυτή (στις όχθες του Πηνειού)
με αυτήν (των ...ιδιωτών βανδάλων);
Πηγές:
Η είδηση είναι από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας, 13 Αυγούστου 20009
Ο τίτλος, από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 13 Αυγούστου 2009
Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009
Τι 28, τι 30; Χίλιοι καλοί ...χωράμε!!
«Έτοιμη»... για το Σχολείο Ν. Σμύρνης, δηλώνει η Νομαρχία Λάρισας -σε συνεννόηση με το Δήμο Λάρισας- για το οικόπεδο αλλά…
Οι αρμόδιοι …έχουν «λύσεις»• ο νομοθέτης προέβλεψε γι αυτούς. Η σχετική εγκύκλιος αναφέρει για τμήματα των 30 μαθητών, ενώ με την ανοχή των προϊσταμένων τα τμήματα …σταματούν στους 28. Άρα, επί δύο μαθητές κάθε τμήμα σε κάθε σχολείο, το πρόβλημα της κατανομής των μαθητών λύνεται. Εμ δεν είναι έτσι απλή αριθμητική, τι 28 τι 30; Ούτε είναι δίκαιο να θυμηθεί και να αναρωτηθεί κανείς, μα πώς λειτουργούσαν τότε με 50 ή και 60 μαθητές ανά αίθουσα. Τι θέλετε δλδ, η πρόοδος να μας οδηγεί σε βήματα προς τα πίσω; Ήδη, μια σχολική αίθουσα, ένα τμήμα με 28 μαθητές θεωρείται υπέρκορο. Ενώ, αν το ίδιο τμήμα λειτουργήσει με 26 μαθητές, αμέσως όλοι -μαθητές και διδάσκοντες- νοιώθουν να ανασαίνουν, νοιώθουν την αποφόρτιση, λειτουργούν καλύτερα.
Γενικότερα το πρόβλημα της κατανομής των μαθητών σε σχολεία λύνεται με την αλλαγή ή ορθή οριοθέτηση των οδών ανά σχολείο. Ποια είναι η μέχρι τώρα συνήθης πρακτική των γονιών. Εγγράφουν το/α παιδιά τους σε γυμνάσιο της προτίμησής τους, άσχετα με την περιοχή στην οποίαν κατοικούν, οπότε …αυτοδίκαια το παιδί τους, αποφοιτώντας από το γυμνάσιο εγγράφεται στο διπλανό λύκειο. Αυτό συμβαίνει χρόνια τώρα με το 2ο γυμνάσιο-2ο λύκειο. Έτσι παρατηρείται συσσώρευση μαθητών σε ορισμένα σχολεία και …έλλειμμα σε άλλα. Σκεφτείτε πως πριν από 15 περίπου χρόνια, ο μαθητικός πληθυσμός του 2ου λυκείου ήταν τέτοιος που ανάγκασε τους αρμόδιους να δημιουργήσουν το 9ο λυκ. για να αποσυμφορηθεί το 2ο λυκ. Το 9ο δλδ, είναι …θυγατρικό του 2ου. Η ραγδαία ανάπτυξη της περιοχής αυτής -με την αντιπαροχή- κατέστησε και τα δύο λύκεια υδροκέφαλα.
Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009
Να πληρώνεις για την ταλαιπωρία που υφίστασαι
Δυο απορίες μου γεννιούνται. Γιατί άραγε, κατασκευάσανε πρώτα τα εύκολα τμήματα της ΠΑΘΕ και τώρα ξεκινήσαμε τα δύσκολα; Γιατί άραγε θα πρέπει κανείς να πληρώνει –τουλάχιστον αυτές τις μέρες- διόδια για την ταλαιπωρία που υφίσταται αντί να διεκδικήσει αποζημίωση; Αν είναι να ταλαιπωρηθώ, αφήστε με να επιλέξω το πότε και το πώς. Όχι να σας πληρώνω κι από πάνω;
Φυσικά τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Κατασκευάζουν τα εύκολα τμήματα για να επιδείξουν έργο στους ψηφοφόρους! Εισπράττουν διόδια για ανύπαρκτους δρόμους για να τα κονομήσουν! Τρίτο τι; Γι αυτό κι εγώ αποφάσισα, ποτέ πια διέλευση από τα Τέμπη το σαββατοκύριακο. Έξοδος στις παραλίες Αγιόκαμπου, Βελίκας, Σωτηρίτσας, Ρακοποτάμου που και καλύτερη θάλασσα έχει, και λιγότερο κόσμο και λιγότερο μποτιλιάρισμα. Αν κατασκευάζανε και το δρόμο ακόμη καλύτερα, θα ήταν ιδανικές αποδράσεις.
ΥΓ. δε φαντάζομαι να λάβετε τη δημοσίευση αυτή στα σοβαρά και ν’ αρχίσετε όλοι να έρχεστε προς Αγιόκαμπο γιατί καήκαμε. Θα μεταφερθεί το πρόβλημα από δω και ποιος μας σώζει τότε!
Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009
Απόντες από τις γιορτές Πηνειού
"Με την παρουσίαση του προγράμματος του «Φεστιβάλ Πηνειού» στα Μ.Μ.Ε. ξεκινούν τυπικά αύριο το μεσημέρι στις 12 οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις για να σημειωθεί η επίσημη έναρξη το βράδυ με ροκ συναυλία.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν 63 τοπικοί φορείς, ενώ για δεύτερη συνεχή χρονιά μια άλλη διοργάνωση παράλληλα χωρικά και χρονικά με το Φεστιβάλ θα εξελίσσεται στην απέναντι όχθη του Πηνειού...".
Οκ. Θα είμαστε όλοι εκεί, θα είναι όλοι εκεί. Θα λείπουν όμως τα δέντρα του Πηνειού. Δε βαριέσαι, αυτά δε ψηφίζουν!
Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009
Μια φορά κι έναν καιρό ...ήταν μια πλατεία σκιερή και δροσερή, στο κέντρο της πόλης
Νάσαι καλά Δήμαρχε και Δημοτική Συμβούλιο της πλειοψηφίας.
Σάββατο 23 Μαΐου 2009
Ενδεικτικά αλλά ...δηκτικά: Νο 5
Παρατήρηση πρώτη: Όμορφη, αυτή την εποχή η βόλτα στο Κηποθέατρο, απολαυστικός ο καφές ή το τσιπουράκι, ή το ουζάκι και στη καφετέρια στο Μίνι Γκολφ, αλλά και στην αντίστοιχη δίπλα στο θέατρο. Αλλά… Ο θόρυβος της πόλης δε μ’ αφήνει να απολαύσω αυτές τις μικρές απολαύσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο θόρυβος των οχημάτων επί της Κοζάνης. Υπάρχει λύση; Ναι, φτηνή και …πράσινη. Να φυτευτούν περιμετρικά –παράλληλα της λεωφόρου Κοζάνης- θάμνοι οι οποίοι θα λειτουργούν ως ηχοφράκτες. Κάποτε, αν θυμάμαι καλά, είχε γίνει μια προσπάθεια. Κατανοώ τον σκεπτικισμό των δημοτικών αρχόντων, «αν φυτέψουμε τους θάμνους τότε θα χαθεί η οπτική επαφή των διερχομένων με το άλσος και τότε ποιος θα θαυμάζει τα έργα μας…», τα οποία ομολογώ πως είναι αξιοθαύμαστα. Η Υπηρεσία Πρασίνου στη Λάρισα κάνει μικρά θαύματα! Προτιμότερη όμως η …ηχητική απομόνωση των παρεπιδημούντων εις το άλσος.
Παρατήρηση δεύτερη: Εκείνοι οι μεταλλικοί πάσσαλοι στην πεζογέφυρα στο ποτάμι, απορίες εγέννησεν εις τους φίλους (και όχι «φίλους») του ποταμού. Η απορία λύθηκε με την τοποθέτηση λαμπών στην κατάληξη των πασσάλων, προς φωτισμό …ποιών; Του διαστήματος; Αυτός ή αυτή (η υπηρεία) που ανέλαβε το έργο της κατασκευής της πεζογέφυρας, δεν έχει ποτέ ακούσει για το φαινόμενο της φωτορύπανσης στις πόλεις, δεν έχει διαβάσει πρόσφατα πως και η Λάρισα κατατάσσεται μέσα στις πόλεις της Ελλάδας με τα μεγαλύτερα ποσοστά φωτορύπανσης; Το έχω γράψει αρκετές φορές, πως ένα «καπέλο» πάνω από τα δημοτικά φώτα, περιορίζει το φαινόμενο, φωτίζει αυτό που θέλουμε να φωτιστεί και άρα είναι οικονομικότερο. Είναι ένα θέμα -αυτό της φωτορύπανση και της κάθε …ρύπανσης γενικότερα- που το γνωρίζουν ακόμη και τα παιδιά του δημοτικού. Μόνο οι …μεγάλοι δείχνουμε να το αγνοούμε.
Σάββατο 11 Απριλίου 2009
Κτήμα Χαροκόπου
'Οπως και να 'χει η κατάσταση, κρίμα δεν είναι να καταστραφεί αυτό το οικοδόμημα;

η ανατολική πλευρά


η βόρεια πλευρά

η βορειοδυτική πλευρά

η δυτική πλευρά



Τα υποστατικά
Η βορεινή είσοδος

οι φούρνοι


Το μικρό εκκλησάκι του Αγ. Χαραλάμπους






Από τα μεγαλύτερα αρχοντικά της Θεσσαλίας, ποτισμένο με μνήμες προσωπικοτήτων της τέχνης και της πολιτικής, με κυριότερη αυτή της Μελίνας Μερκούρη, που υπήρξε κάποτε σύζυγος του τσιφλικά Παναγή Χαροκόπου του νεώτερου -μέλος της δυναστείας Χαροκόπου.
Ο Παναγής Χαροκόπος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1835 και πέθανε στην Αθήνα το 1911. Μετανάστευσε σε νεαρή ηλικία στη Ρουμανία, όπου απέκτησε μεγάλη περιουσία από την καλλιέργεια κτημάτων και το εμπόριο σιτηρών. Το 1899 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Ο Παναγής Χαροκόπος ήταν ένας δραστήριος και δυναμικός άνθρωπος. Συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας στη Ρουμανία και στην Ελλάδα, στην ανάπτυξη της βιοτεχνίας και βιομηχανίας και στην διαμόρφωση του τραπεζικού συστήματος. Επιπλέον, ανέπτυξε πλούσια κοινωφελή δραστηριότητα, ευεργετώντας τόσο την Ελλάδα όσο και τη Ρουμανία. Το σπουδαιότερο δημιούργημά του υπήρξε η Χαροκόπειος Οικοκυρική και Επαγγελματική Σχολή Θηλέων στην Καλλιθέα, πρόδρομος του σημερινού Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Αφού αγόρασε 80.000 στρμ. στο θεσσαλικό κάμπο, εγκαταστάθηκε στο κονάκι το 1900, του οποίου αρχιτέκτονας ήταν ο Μεταξάς. Το κυρίως κτίριο αποτελείται από δύο ορόφους, το υπόγειο και έναν προεξέχοντα πύργο. Με τον ερχομό του στην Ελλάδα, έφερε το πρώτο μηχανικό άροτρο και την πρώτη αλωνιστική μηχανή και φρόντιζε πάντοτε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργατών του και την εκπαίδευση τους στις νέες καλλιέργειες. Ίδρυσε επίσης τη Γεωργική Σχολή στα Φάρσαλα. Το 1910 παραχώρησε 30.000 στρμ. από το τσιφλίκι του για τους κολίγους και το 1911 επί πρωθυπουργίας Βενιζέλου, εκλέχτηκε Βουλευτής.