• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Κλείνουν και οι τελευταίες ανεξέλεγκτες χωματερές

Την παύση λειτουργίας των τελευταίων ανεξέλεγκτων χωματερών στο νομό Λάρισας αποφάσισε ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός. Ο νομάρχης με σχετικό έγγραφο το οποίο κοινοποίησε στους δήμους αποφάσισε την παύση λειτουργίας των ανεξέλεγκτων χωματερών σε πολλούς δήμους.
Από την 1η Ιανουαρίου άρχισε και η επίσημη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Ενώ σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ε.Ε. εάν συνεχίσουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτες χωματερές το πρόστιμο που θα καλούνται να πληρώνουν οι δήμοι ημερησίως θα αγγίζει τις 35.000 ευρώ.Το τέλος των ανεξέλεγκτων χωματερών στο νομό Λάρισας μετά και την απόφαση του νομάρχη σημαίνει αρχικά την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ από τους δήμους που λειτουργούσαν μέχρι τα τέλη του έτους οι χωματερές, αλλά και τη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τη Διεύθυνση ΠΕΧΩΔΕ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η μη συμμόρφωση προς τα παραπάνω θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων.
Τέλος καλό όλα καλά; Ναι αλλά τις όποιες ζημιές που είχαν επέλθει μέχρι και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, ποιος τις πλήρωσε ή ποιος θα τις πληρώσει; Πυρκαγιές, μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα, περιβαλλοντική ρύπανση, πρόστιμα από την ΕΕ και άλλα. Φυσικά όχι οι Δήμαρχοι, οι οποίοι είχαν και έχουν την αποκλειστική ευθύνη, αλλά οι δημότες. Αλήθεια, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι δήμαρχοι -και ταυτόχρονα όλοι οι αιρετοί- θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω νόμων και θεσμών; Γιατί δε θυμάμαι ποτέ την τιμωρία ή έκπτωση ενός δημάρχου διότι παρέβη τους νόμους. Και οι πρώτοι παρανομούντες, αυτοί είναι. Αλλά είπαμε, όποιος έχει την εξουσία (το μαχαίρι), έχει και την ασυλία (το πεπόνι). ‘Η μήπως δεν είναι έτσι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: