• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Κτήμα Χαροκόπου

Χρόνια τώρα ακολουθώ τη διαδρομή Λάρισα-Τύρναβος και Τύρναβος-Λάρισα και εκεί δίπλα στη Γιάννουλη αντικρύζω το οικοδόμημα, γνωστό και ως κτήμα Χαροκόπου, με το παρακείμενο εκκλησάκι. Ποτέ δε στάθηκα να το ατενίσω, παρά μόνον όσο διαρκεί μέσ από το αυτοκίνητο. 'Ωσπου μια μέρα, το επισκέφτηκα και το φωτογράφησα. Το θέαμα με άφησε άφωνο αλλά και η εγκατάλειψη επίσης. Ορθάνοικτη η πίσω πόρτα, τα υποστατικά επίσης με γκρεμισμένες στέγες. Δε μπήκα στο εσωτερικό του κεντρικού οικήματος για το φόβο γκρεμοτσακίσματος. Παρέμεινα στο προαύλιο να φωτογραφίζω και να θαυμάζω.

'Οπως και να 'χει η κατάσταση, κρίμα δεν είναι να καταστραφεί αυτό το οικοδόμημα;


η νότια πλευρά



η ανατολική πλευρά





η βόρεια πλευρά



η βορειοδυτική πλευρά



η δυτική πλευρά







Τα υποστατικά



Η βορεινή είσοδος



οι φούρνοι





Το μικρό εκκλησάκι του Αγ. Χαραλάμπους













Λίγα λόγια:
Από τα μεγαλύτερα αρχοντικά της Θεσσαλίας, ποτισμένο με μνήμες προσωπικοτήτων της τέχνης και της πολιτικής, με κυριότερη αυτή της Μελίνας Μερκούρη, που υπήρξε κάποτε σύζυγος του τσιφλικά Παναγή Χαροκόπου του νεώτερου -μέλος της δυναστείας Χαροκόπου.
Ο Παναγής Χαροκόπος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1835 και πέθανε στην Αθήνα το 1911. Μετανάστευσε σε νεαρή ηλικία στη Ρουμανία, όπου απέκτησε μεγάλη περιουσία από την καλλιέργεια κτημάτων και το εμπόριο σιτηρών. Το 1899 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Ο Παναγής Χαροκόπος ήταν ένας δραστήριος και δυναμικός άνθρωπος. Συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας στη Ρουμανία και στην Ελλάδα, στην ανάπτυξη της βιοτεχνίας και βιομηχανίας και στην διαμόρφωση του τραπεζικού συστήματος. Επιπλέον, ανέπτυξε πλούσια κοινωφελή δραστηριότητα, ευεργετώντας τόσο την Ελλάδα όσο και τη Ρουμανία. Το σπουδαιότερο δημιούργημά του υπήρξε η Χαροκόπειος Οικοκυρική και Επαγγελματική Σχολή Θηλέων στην Καλλιθέα, πρόδρομος του σημερινού Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Αφού αγόρασε 80.000 στρμ. στο θεσσαλικό κάμπο, εγκαταστάθηκε στο κονάκι το 1900, του οποίου αρχιτέκτονας ήταν ο Μεταξάς. Το κυρίως κτίριο αποτελείται από δύο ορόφους, το υπόγειο και έναν προεξέχοντα πύργο. Με τον ερχομό του στην Ελλάδα, έφερε το πρώτο μηχανικό άροτρο και την πρώτη αλωνιστική μηχανή και φρόντιζε πάντοτε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργατών του και την εκπαίδευση τους στις νέες καλλιέργειες. Ίδρυσε επίσης τη Γεωργική Σχολή στα Φάρσαλα. Το 1910 παραχώρησε 30.000 στρμ. από το τσιφλίκι του για τους κολίγους και το 1911 επί πρωθυπουργίας Βενιζέλου, εκλέχτηκε Βουλευτής.

7 σχόλια:

Αταίριαστος είπε...

Ποιος είναι άραγε σήμερα ο ιδιοκτήτης του;
Εδώ και χρόνια πολλά ο δήμος Γιάννουλης προσπαθεί να το αποκτήσει και να το αξιοποιήσει αλλά μάταια.

phlou...flis είπε...

@Αταίριαστε: μακάρι. Ακουσα και για έναν επιχειρηματία ο οποίος προτίθεται να το αξιοποιήσει

Albus Genius είπε...

Γιατί η απόκτηση και η κτήση να είναι προαπαιτούμενο της αξιοποίησης, υπάρχουν χίλιοι τρόποι για αξιοποίηση ενός χώρου και η πίεση μπορεί να αρχίσει ψάχνοντας απλά πρώτα τους ιδιοκτήτες,αλλά αυτό δεν γίνεται από μεμονωμένους ανθρώπους αλλά από συλλόγους ή από δημόσια αρχή όπως είναι ένας ή δύο δήμοι.Δυστυχώς όλα τα πράγματα θέλουν μελέτη,μέθοδο και σχέδιο. Είναι τόσο σημαντικό για μια δημόσια αρχή να διατηρηθεί; Αν ναι μπορεί να βρεί τους τρόπους,ακόμη και με ΣΔΙΤ. Πολλοί δήμοι χρησιμοποίησαν αυτή τη δυνατότητα ή και άλλες που υπάρχουν.Οι φωτογραφίες υπέροχες και η ευαισθησία του χώρου την οποία απεικόνισαν.

phlou...flis είπε...

@AlbusGenius: Εγιναν κάποιες κινήσεις από πλευράς Δήμου χωρίς να γνωρίζω περισσότερα

Albus Genius είπε...

Αξίζει να προσπαθήσεις έστω και μόνος σου, σαν δονκιχώτης αξίζει να παλεύεις για την ομορφιά. Καλό κουράγιο και ότι θες εδώ είμαστε.

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Ομορφο και χρησιμο ποστ.
Μου θυμισες τον αγαπημενο μου παππου που δουλευε τρικυκλο. Εκεινος θυμαμαι που το χε αναφερει σε καποιες κουβεντες τουτο το συγκεκριμενο κτημα-ακινητο, δεν θυμομουν ομως τιποτε περισσοτερο γι αυτο.
Τις καλησπερες μου.

phlou...flis είπε...

@Albus Genius: δονκιχώτης το 2009. Ωραίο ακούγεται

@exoaptonkyklo: τελικά οι θύμησες μένουν και μας ανανεώνουν