• Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

•	Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας
Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Φωτοβολταϊκά στα σχολεία

Διαβάσαμε, μας άρεσε το μοιραζόμαστε με σας και ...ευελπιστούμε:

Φωτοβολταϊκά στα σχολεία και στα δημοτικά κτίρια της Καρδίτσας.

Το Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ. Καρδίτσας, αποφάσισε την προώθηση έργων δημιουργίας φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στους Δήμους για να επιτευχθεί η εξασφάλιση επαρκούς ενέργειας, με παράλληλη μείωση του κόστους κάλυψης των αυξημένων λειτουργικών αναγκών στα δημοτικά κτίρια.
Επίσης, συζητήθηκε η χρηματοδότηση μελέτης σκοπιμότητας, όπου θα διερευνά τις δυνατότητες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα σχολικά κτίρια για εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Προτείνεται στους Δήμους να προχωρήσουν στη διεκδίκηση των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων από την κεντρική διοίκηση, υποβάλλοντας ολοκληρωμένου φακέλο στον Ο.Σ.Κ. και στο υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε συγκεκριμένα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα των πόλεων του νομού. Όπως τονίστηκε, οι Δήμοι μπορούν να εξασφαλίσουν κονδύλια γι’ αυτό το σκοπό από τις πιστώσεις που δίνονται κάθε χρόνο για επισκευές και συντηρήσεις των σχολείων του νομού.

'Αντε με το καλό να ασχοληθούν και οι λαρισαίοι τοπικοί άρχοντες με τέτοια θέματα, γιατί όταν θέλουν μπορούν -επαναλαμβάνω παρόμοια ενέργειά τους που αφορά στην σύνδεση των σχολικών μονάδων με το δίκτυο φυσικού αερίου.
Ενδιαφέρουσες συνδέσεις:

5 σχόλια:

Elli είπε...

Καλησπέρα!
Επειδή τα φωτοβολταικά γενικότερα έχουν περίεργη νομοθεσία αλλά και περιορισμούς όπως το να είναι ο χώρος όπου υπάρχουν μακριά από κτίρια αλλά και να φυλάσσονται συνέχεια, είναι μήπως επίφοβο το εν λόγω εγχείρημα? Έχουν όντως εγκριθεί οι μελέτες αυτές από κάπου ή πρόκειτε πάλι για "γαλάζιες αιτήσεις"?

ΥΓ, μου άρεσε το blog σου, ωραία θέματα διαπραγματεύεται

phlou...flis είπε...

ellie: καλησπέρα και χαίρομαι που συναντιώμαστε. Κάτι περισσότερο θα ξέρεις εσύ για τους περιορισμούς και του ...επίφοβου του εγχειρήματος. Δεν είμαι ειδικός. Εχω αναρτήσει τη νέα νομοθεσία, έχω διαβάσει σχετικά (για επενδύσεις από ιδιώτες και επιχειρήσεις)...
Εύχομαι να μη μείνουν "γαλάζιες αιτήσεις". Θα παρακολουθώ το θέμα.

Elli είπε...

Κι όμως, όσον αφορά τις τοποθεσίες που πρέπει να βρίσκονται τα φωτοβολταικά, είναι πολύ περιορισμένες και ειδικά σε πόλεις είναι ανεπίτρεπτο, τεχνικά τουλάχιστον. Μην κοιτάς που ο Σιούφας θέλει να βάλει στη βουλή, αυτά είναι καραγκιοζιλίκια. Μπορούν να μπούν σαν διακοσμητικά για να το παίζουν κάποιοι οικολόγοι αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.
Καλησπέρα!

phlou...flis είπε...

@ellie: Σε πιστεύω. Κατέχεις το θέμα. Είμαι, όμως αιθεροβάμων.. 'Ασε με να ελπίζω ότι κάτι θετικό πάει να βγει από την υπόθεση -αν όχι αυτήν καθεαυτή- της ενασχόλησής του με περιβαλλοντικά θέματα!
Καληνύχτα, και σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι εγκαθίστανται φωτοβολταικα στα σχολεία, γιατί δίνουμε το παράδειγμα στα παιδιά κι αυτά αποκτούν από μικρά οικολογική συνείδηση.