Τα μισά απορρίμματα που πετάμε στο σπίτι μας είναι αποφάγια, δηλαδή οργανικής προέλευσης, τα οποία καταλήγουν στις χωματερές, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Κι όμως, θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε αποκτώντας ένα πρώτης τάξης λίπασμα για τον κήπο και τις γλάστρες μας. Πώς; Μέσω της οικιακής κομποστοποίησης.
Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε οικιακό κομπόστ με τα οργανικά υπολείμματα του σπιτιού σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μέτρο χώρος και ...πειθαρχία, στην αρχή τουλάχιστον. (Το εφαρμόζω στο σπίτι μου, με λίγη γκρίνια από τη σύζυγο αρχικά, και το συνιστώ).
1. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κιβώτιο ξύλινο ή πλαστικό το οποίο μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας ή να το αγοράσετε από το εμπόριο. Το κιβώτιο πρέπει να έχει αρκετά ανοίγματα για να αερίζεται το υλικό κομποστοποίησης. (Χρησιμοποιώ προσωρινά ένα πλαστικό δοχείο, σαν κι αυτό που αποθηκεύουν ελιές, που το τρύπησα σε αρκετά σημεία για να αερίζεται. Μόλις αντικαταστήσει η γυναίκα μου τον πλαστικό κάδο για τα άπλυτα ρούχα, θα τον χρησιμοποιήσω γι’ αυτή τη δουλειά).
2. Ύστερα πρέπει να ξεχωρίσετε που θα βάλετε το δοχείο κομποστοποίησης. Αν έχετε κήπο μπορείτε να το τοποθετήσετε σε μια άκρη του. Αν ζείτε σε διαμέρισμα μπορείτε να το βάλετε στο μπαλκόνι σας. (Το τοποθέτησα στην ταράτσα της πολυκατοικίας κι έτσι γλύτωσα τις γκρίνιες).
3. Αφού κάνετε τα παραπάνω αρχίστε να ρίχνετε στο δοχείο τα οργανικά υπολείμματα.
4. Κατά τακτικά χρονικά διαστήματα να ανακατεύετε και να καταβρέχετε το υλικό. Να έχετε υπόψη σας ότι όσο περισσότερο αερίζεται το υλικό και όσο περισσότερο καιρό είναι υγρό τόσο πιο γρήγορα θα γίνει. Εξ' άλλου αν το αερίζετε συχνά δεν θα μυρίζει. (Να το προσέξετε ιδιαιτέρως για να αποφύγετε τις …γκρίνιες).
5. Σε λίγο καιρό θα έχετε έτοιμο το κομπόστ σας. Ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνει το κομπόστ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (εποχή, υλικά, κατεργασία). Γενικώς αν φτιάξετε μία κι έξω το σωρό με ψιλοκομμένα υλικά, τον αερίζετε και τον διατηρείτε υγρό, θα γίνει σε 2-3 μήνες.
Χορτάρια, φύλλα, γρασίδι, μικρά κλαδιά, φρούτα, λαχανικά, φλούδες, κατακάθια από καφέ και των αφεψημάτων, εκχυλισμάτων κλπ. από αρωματικά και θεραπευτικά βότανα (μαζί με το ζουμί που τυχόν περισσεύει), χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας, τσόφλια από αυγά, στάχτες, χώμα από γλάστρες.
Καλύτερα να αποφεύγονται:
Φλούδια ξηρών καρπών και κουκούτσια ελιών (επειδή αποσυντίθενται δύσκολα), υπολείμματα φαγητών (που περιέχουν κρέας, λίπη, κόκκαλα, λάδια) οι φλούδες των εσπεριδοειδών σε μεγάλες ποσότητες (αυξάνουν την οξύτητα και εμποδίζουν μερικούς οργανισμούς της χώνεψης όπως τους γεωσκώληκες), φύλλα ευκαλύπτου (είναι τοξικά), άρρωστα φύλλα ή φυτά και ζιζάνια.
Τι να προσέξετε:
* Τα ψιλοκομμένα υλικά γίνονται πιο γρήγορα από τα χοντροκομμένα.
* Δεν χρειάζεται να είναι το υλικό μούσκεμα. Απλά να διατηρείται ελαφρώς υγρό.
* Το χειμώνα προστατέψτε το υλικό από τη βροχή.
* Ανακατέψτε συχνά το υλικό.
Καλή επιτυχία!
3 σχόλια:
Καλημέρα. Πέρα από το λίπασμα που παράγεται - ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά υλικά - μειώνεται και απίστευτα ο όγκος των απορριμμάτων!
Αξίζει να το δοκιμάσουμε...
απαιτώ ο δήμος να παράσχει ενα τέτοιο σε κάθε σπίτι.έτσι για να λέει οτι έκανε και κάτι...πάαααααλι μόνοι μας δηλαδή ε?τότε τι τους εκλέγουμε ρε γμτ....αφού μόνοι μας τα καταφέρνουμε καλύτερα..
@ divaynne: Διάβασα ότι στο Δήμο Πετρούπολης εφαρμόστηκε Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης και μάλιστα μοιράστηκαν δωρεάν τέτοιοι κάδοι.
http://ecorec.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=199&Itemid=48
Δημοσίευση σχολίου